Maminka.czPraktické rady

První pomoc u dětí

Kateřina Černá 27.  2.  2011
Kurz první pomoci se hodí nejen pro lidi, kteří pracují s dětmi, ale i pro maminky. Všechny si jistě přejeme, aby naše děti byly zdravé a my nic takového nemusely využít, ale člověk nikdy neví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože již několik let pracuji s dětmi, kurz první pomoci u dětí jsem si udělala až nyní. Investovaných peněz rozhodně nelituji, naopak, lituji, že jsem si ho neudělala daleko dřív. Až dosud jsem žila v domnění, že pokud by se něco stalo, zavolala bych rychlou záchranou službu, kde by mi rovnou i poradili, co mám dělat. Bohužel realita je jiná a i minuta, kterou strávím hovorem s operátorem, může být pro zraněného smrtelné, a u zraněných dětí to platí dvojnásob.

Jak takový kurz probíhá?

Na kvalitním kurzu první pomoci byste si měli vyslechnout základní teorii, která se týká například toho, co vše máme zajistit dříve, než zavoláme záchranku. Dále pak je třeba probrat nějaké základní zásady první pomoci, zejména zaměřenou na děti, například různé zlomeniny, astmatické záchvaty, alergické reakce, otravy, atd. Na kurzu byste měli mít také možnost vše si vyzkoušet. Jako figuranti dospělého vám mohou posloužit ostatní návštěvníci kurzu, pro nácvik první pomoci u kojenců se používá speciální „panenka“.

Za pár hodin, které jsem na kurzu strávila, jsem se dozvěděla a vyzkoušela si spoustu nových věcí, které bych doufám uměla využít, pokud by to bylo nutné. Do nedávna jsem se domnívala, že pro prevenci SIDS stačí pořídit si monitor dechu a v případě, že by začal houkat, prostě zavolám sanitku a je vystaráno. Vedoucí kurzu mě ovšem vyvedl z omylu.

Pokud by dítě přestalo dýchat, bez první pomoci se příjezdu sanitky nedožije. Nácvik tohoto oživování může být pro maminky kojenců velmi užitečný. Mezi další důležité poznatky bych zařadila například první pomoc v případě, že se dítě něčím otráví. Vyvolávali byste u dítěte zvracení? Je třeba zkontrolovat, zda daná látka nepoškodila dítěti sliznici v ústech, pokud ne, tak zvracení můžete vyvolat, jestliže ano, látka ze žaludku by sliznici poškodila znovu, což by bylo ještě horší, než nedělat nic.

Mezi další praktické informace lze určitě zařadit preventivní opatření. Jedná se o většinou o instrukce, na které bychom přišli po chvíli zamyšlení také, ale problém je v tom, že ne vždy se k tomu přemýšlení dostaneme. Jako základ je možné zmínit uchovávání léků mimo dosah dětí, přičemž je třeba myslet i na to, že děti jsou extrémně vynalézavé a neváhají si přisunout židličku, aby se dostaly ke sladkému sirupu proto kašli nebo lákavým růžovým pilulkám.

Samozřejmostí by mělo být také zajištění krytek na všechny zásuvky a pokud máte doma batole tak i ochrana všech ostrých rohů. Jako výborná pomůcka může sloužit i bezpečnostní záterasa u sporáků, díky níž na sebe nemohou děti strhnout hrnce. Velké nebezpečí představuje také ubrus. Pokud máte malé dítě, ukliďte jej raději na nějaký čas do skříně, ušetříte si tím možná řešení popálenin od čaje nebo kávy.

Kdo kurzy pořádá a kolik stojí?

Pravděpodobně nejznámější organizací, která pořádá kurzy první pomoci je červený kříž. I já ho zde absolvovala a mohu jen doporučit. Mají zde na výběr klasický kurz první pomoci i speciálně zaměřený na děti, zvlášť pro chůvy a zvlášť pro maminky. Ceny kurzu jsou od 300 Kč v závislosti na jeho rozsahu. Více informací najdete na www.cervenykriz.eu, kde se můžete podívat na rozpis vypsaných kurzů v nejbližších měsících ve vašem městě.

Určitě bych doporučila zakoupit si třeba přímo na kurzu nějakou brožurku, dle které si budete moci nově získané informace doma zopakovat. Kurz první pomoci, a ten pro děti nevyjímaje, by se měl opakovat každé dva roky. Za tu dobu totiž značnou část zapomeneme, navíc se mohou v oboru objevit výrazné novinky.

Témata: Děti, Praktické rady, pomoc, první pomoc, Velké nebezpečí, Červený kříž