Maminka.czPorod

První porod skončil císařem, druhý byl krásný. Stačí věřit v sebe sama

Michaela Láchová 8.  3.  2018
Osamocená, slabá a křehká. Tak se cítila Katka po svém prvním porodu, který skončil akutním císařem. Na ten druhý se připravovala úplně odlišně. Druhé dítě porodila lotosově, do vody, doma v obýváku. A své zkušenosti se rozhodla sdílet – v projektu nazvaném Porod je krásný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V průběhu prvního těhotenství jsem chodila denně do práce a porod byl pro mě velkou neznámou. Díky inspirativním lidem ve svém okolí jsem se ale na porod začala vědomě připravovat. Chodila jsem na hodiny gravidjógy a předporodního cvičení, byla na předporodní přípravě, kde jsem si našla dulu a domluvila doktora k porodu. Měla jsem pocit, že to je to maximum, co je nutné pro samotný porod udělat. Bohužel tři pilíře jistoty, na které jsem sázela, mne v průběhu porodu nepodržely. 

Klepněte pro větší obrázek

První porod skončil akutním císařem 

Cítila jsem se osamocená, slabá a křehká. Byla jsem opravdu zoufalá. Měla jsem pocit, že mě v „tom“ všichni nechali, a nevěděla jsem, co si s tím počít. V průběhu porodu jsem se nedokázala uvolnit a zavaloval mě pocit nejistoty a neuvěřitelného strachu. Porod nepostupoval. Nakonec celý porodní proces skončil akutním císařem. Ovšem díky přítomnosti a komunikační zdatnosti mé drahé duly jsme v této nemocnici byli naprosto první, komu umožnili krátký bonding s miminkem na porodním sále. Od té doby bonding na porodním sále umožňují. Ihned po porodu mě zavalily pocity selhání a chmury, které mne doprovázely ještě dalších šest měsíců. Měla jsem poporodní depresi. 
Na základě této zkušenosti mi došlo, že to, co jsem považovala za „přípravu“ na porod, bylo ve finále spíš pojištění situace, aby vše takzvaně klaplo. Když jsem tedy podruhé otěhotněla, věděla jsem, že „příprava“ na porod bude naprosto odlišná. Při té první jsem spoléhala na druhé, teď jsem cítila, že potřebuji spíš znovu hledat a nalézt důvěru v sebe sama. 

Mýty o císařském řezu. Tady je 5 nejčastějších polopravd

Očarovaná hypnoporodem 

Kamarádka Petra mi doporučila jít na kurz Lamaze a Hypnoporod – kurzy pro klidný porod beze strachu, který pořádalo A centrum. Kurz byl zcela přelomový jak pro mne, tak i pro mého manžela. Zcela upřímně, oba jsme šli na kurz s určitou nedůvěrou, protože název hypnoporod zní tak trochu šarlatánsky. Ve skutečnosti se ale jedná o jednoduchou a osvědčenou techniku založenou na relaxacích, vizualizacích a afirmacích, které při pravidelném procvičování v těhotenství vedou k pohodlnějšímu a laskavějšímu porodu miminka.

Hypnoporod mne očaroval. Našla jsem v sobě vnitřní sílu a důvěru v sebe sama a své ženské instinkty. A co víc, můj manžel mě najednou viděl v úplně jiném světle. Doslova mi řekl, že už nevidí jediný důvod, proč bych nemohla i po předchozím císaři porodit přirozeně. S touto energií jsem se s velkou radostí pustila do praktikování velmi jednoduchých hypnoporodních technik. 

Porod beze strachu a bolesti? Zkuste hypnoporod, pomůže vám s psychikou


Teodorek se narodil do vody lotosově. Po prvním, dost traumatizujícím porodu mi to pořád připadá jako malý zázrak. Hned jak Teodorek vplul do mé náruče, zavládl všude velký klid. V přítmí našeho obýváku jsme si dohromady začali užívat naše sbližování. Pak jsme se přesunuli do postele, kde jsme se očuchávali a mazlili všichni dohromady. Po zhruba hodince ze mě lehce vyklouzla placenta. Celkově to byla posilující zkušenost. Byl to velmi silný, intenzivní zážitek, který zásadně ovlivnil celou naši rodinu. 

Dvacet nejkrásnějších fotek narození, které musíte vidět


Synové jsou rozdílné povahy. Nevím, do jaké míry měly jejich porody vliv na jejich osobnostní rysy. Každopádně Maxmilián je spíš citlivý pozorovatel, který vyčkává, než aby se někam vrhal. Teodorek je zase velmi napojený sám na sebe a jde si někdy až tvrdě za svým. 

Žena prý může prožít i orgasmický porod:

Porod je krásný 

Můj osobní zážitek a zkušenost s porody mne začaly natolik fascinovat, že jsme se s kamarádkou Petrou rozhodly absolvovat kurz hypnoporodu a gravidjógy v Londýně a rozjet projekt Porod je krásný. Prostřednictvím předporodních a těhotenských kurzů založených na technikách hypnoporodu a gravidjógy chceme sdílet s budoucími rodiči i se širokou veřejností znovunalezení důvěry v ženské tělo a jeho schopnost porodit dítě hladce a beze strachu. 

Hypnoporodní techniky pomáhají k uvolněnému porodu, říkají lektorky Katka a Petra
S novorozencem na provázku. Podívejte se na 12 úžasných fotek lotosových porodů
Lotosový porod aneb porod bez přestřižení pupečníku
Témata: Těhotenství, Porod, Novorozenec, Vaše příběhy, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Císařský řez, Sam, Pánevní dno, Pojištění, Katka, Velká neznámá, Centrum, Předporodní příprava, První porod, Londýn, Předporodní cvičení, Budoucí rodič, Porodní sál, Orgasmický porod, Pocit, Neznámo, Ženské tělo, Rozdílná povaha, Široká veřejnost