Maminka.czRozhovor

První porod? V podstatě jsem jen "chytila miminko", říká gynekoložka

Michaela Láchová 27.  5.  2021
Přestože vystudovala klasickou medicínu na lékařské fakultě, ráda se se svými pacienty baví i o alternativních cestách. A věří, že se dají obě dobře kombinovat. Martina Zachová je ženskou lékařkou na pravém místě. V aktuálním červnovém čísle časopisu Maminka se rozpovídala nejen o vlastní zkušenosti s porodem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Gynekologie a porodnictví je úžasně barvitý obor. Nejvíc mě ale baví operovat,“ říká Martina Zachová, která je v současnosti na rodičovské dovolené s dvouapůlletým Adriankem.  

VIDEO: Co prozradila Lilia Khousnoutdinová o svém nedávném porodu?

Proč vás přilákal zrovna obor gynekolog-porodník?

Rozhodla jsem se až někdy po pátém ročníku medicíny, když jsem byla na stáži. Zjistila jsem, že je to úžasně barvitý obor, navíc na sebe všechno tak hezky navazuje! Nejvíc mě baví operovat. Třeba laparoskopie je velmi elegantní záležitost.

Je to adrenalin?

Adrenalin je pro mě hlavně na porodnici a pak třeba akutní a komplikované operační zákroky. Ale porody jsou velmi nevyzpytatelné, člověk se musí velmi rychle rozhodovat, protože někdy jde o minuty.

Vzpomenete si na první porod, který jste vedla?

Jasně že ano! V podstatě jsem jen chytila miminko. (smích). De facto nebylo potřeba mého zásahu, maminka to zvládla všechno sama. Nutno ale říct, že některé děti jdou k poslednímu zatlačení tak rychle, že si pak připadám jako Petr Čech.

 Klepněte pro větší obrázek

Jaký byl váš porod? Nemísily se u něj až příliš role mámy a lékařky?

V tu chvíli jsem to jako lékařka vůbec nevnímala a odevzdala jsem se maximálně svým kolegům, nechala jsem je dělat, co potřebovali. Když se mi rozjížděl porod, měla jsem zároveň i špatný monitor, miminku se jednoduše nedařilo dobře. Když mi pak „pustili vodu“, byla hodně zakalená. Shodli jsme se na tom, že akutnímu císaři se nevyhnu.

Jak jste to jako lékařka prožívala?

Bude to znít zvláštně, ale samotnou operaci jsem si až prazvláštně užívala. Připadala jsem si jako na masáži, nic mě nebolelo! Ale pak zpětně jsem to strašně dlouho zpracovávala.

Klepněte pro větší obrázek

Další zajímavé rozhovory s odborníky a témata, která by vám rozhodně neměla uniknout, najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka, které je celé věnované odborníkům. Časopis si můžete zakoupit na ikiosek.cz nebo na rohlik.cz.

Guru je guru: V novém čísle časopisu Maminka se o své tipy dělí odborníci
Nepodceňujte prevenci u gynekologa! Jaká vyšetření byste měla podstoupit?
Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Rozhovor, Martin Zach, Medicína, Lékařská fakulta, Číslo časopisu, Gynekoložka, JEN, Lékařka, Maminka, Časopis, Martina Zachová

Video