Maminka.czPorod

První porody by se měly zakázat, říká porodní asistentka Tereza Morávková

Michaela Láchová 22.  11.  2017
Kdo už by měl být k vlastnímu porodu připravený lépe než porodní asistentka a laktační poradkyně s několikaletou praxí? Podle Terezy Morávkové nezáleží tolik na tom, jak moc je nastávající maminka informovaná, ale hlavně na její psychické pohodě, a to i co se kojení týče. O tom, jak úspěšně zvládnout výzvy mateřství, i o jejích třech porodech jsme si povídaly jednoho „babího“ rána.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak zvládnou dvě ruce obstarat tři malé děti?

Péče o tři děti je popravdě docela náročná, i když teď už jsme se sžili a kluci mi s nejmladší Rebekou pomáhají. Robin ji dokáže už sám i přebalit. Někdy mám ale pocit, že bych těch rukou využila minimálně deset.

Jak vzpomínáte na své porody? Zajímá mě hlavně ten první, kdy jste si poprvé vyzkoušela na vlastní kůži to, s čím jste maminkám pomáhala několik let...

První porody a první děti bych zakázala. Člověk má přílišná očekávání, pak zjistí, že realita je úplně jiná. První porod byl nejhorší, trval dlouho a skončil císařským řezem, což pro mě osobně bylo velké zklamání. Dlouho jsem se s tím vyrovnávala a úplně mě z toho „vyléčil“ až porod druhorozeného Tobiáše.

Druhý porod tedy proběhl spontánně? Lékaři tomu přece moc nefandí, pokud maminka rodila císařem první dítě, většinou k pokusům o spontánní porod nesvolí.

U prvního porodu jsem všechno strašně prožívala: tohle chci, tohle nechci, malého hned ke mně, nechat dotepat pupečník... Soustředila jsem se na to, co chci, ne na to, co cítím. A všechno bylo nakonec jinak. U Tobiáše jsem měla jediný cíl, a to spontánní porod. A to se povedlo. Úplně jsem se odstřihla od toho, že jsem porodní asistentka. Až v druhém těhotenství mi došlo, že stresy, které mám, si v sobě musím vyřešit sama. Šla jsem rodit s čistou hlavou, s pokorou a s tím, že se budu soustředit na své tělo.

Nebylo to snadné, trvalo to dlouho a císař stále visel ve vzduchu, protože miminko bylo podle ultrazvuku velké a týden jsem přenášela. Ale vyšlo to. A bylo to neuvěřitelně silné a nádherné. Třetí porod byl zase úplně jiný a vyloženě za odměnu. Spontánní a překvapivě rychlý.

Takže do toho půjdete počtvrté?

Mám dva krásné kluky a vysněnou holčičku, takže myslím, že máme splněno. Jak říkáme s manželem – čtvrté dítě leda omylem. A vždycky dodáváme – ale omyly se stávají .

Vraťme se k vašim mateřským začátkům. Jak šlo laktační poradkyni, člence Laktační ligy, kojení prvorozeného syna?

S kojením po císaři jsem bojovala celé šestinedělí, a to jsem, jak jste zmínila, z Laktační ligy, znám techniku kojení a pomohla jsem „rozkojit“ spoustu maminek. Jenže přiložit dítě někomu a sobě je velký rozdíl. Najednou jsem zjistila, že nevím, jak mám dítě u prsu držet. Připadala jsem si jako porodní asistentka, co neumí rodit, a laktační poradkyně, co neumí kojit.

Jaké konkrétně nastaly problémy?

Říká se, že kojení nebolí, a když bolí, je to špatnou technikou. Není to pravda, kojení ze začátku může hodně bolet, i když děláte všechno správně. Bradavky si zkrátka musejí zvyknout. Některé maminky je nemají tak citlivé a začnou kojit bez potíží. Mně trvalo tři měsíce, než jsem si zvykla, ze začátku jsem každé kojení probrečela. Proto teď radím svým těhotným klientkám i kamarádkám, aby v rámci předporodní přípravy otužovaly bradavky, co nejvíce to jde – tahaly za ně, kroutily, zapojily manžela...

 

80 procent veškerých problémů, ať už při porodu nebo s kojením, je v hlavě.

 

V čem tedy s odstupem času vidíte ten kámen úrazu?

Byla jsem ve stresu a následkem toho měla málo mléka. Člověk může mít vědomostí spoustu, ale přímá zkušenost pak všechno změní. I maminka, která je na to odborně perfektně připravená, neví, do čeho jde, dokud to nezažije. Předporodní příprava je fajn, ale realita je realita a je potřeba problémy, které případně nastanou, konzultovat i v průběhu šestinedělí.

Dají se pak lépe řešit, vše se dá vysvětlit, ukázat, maminka se uklidní. A z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že 80 procent veškerých problémů, ať už při porodu nebo s kojením, je v hlavě. Robina jsem nakonec kojila téměř dva roky.

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Jste tedy bohatší o zkušenosti z „druhé strany“. Jaké jsou podle vás ideální podmínky prvního přiložení a následného kojení v porodnici?

Ideální je, aby bylo miminko s maminkou v těsném kontaktu od samého začátku, nikam se neodnášelo, nechal se jim čas a prostor se seznámit. Ideálně do hodiny by se mělo přiložit k prsu. V mé domovské porodnici v pražské Krči, kde jsem také rodila, je už na každém porodním boxu i vyšetřovací box a vyšetření miminka probíhá přímo tam.

Mezi porodnicemi jsou velké rozdíly, i když záleží samozřejmě hlavně na konkrétních lidech, dnes je ale naštěstí téměř přirozené, aby byl tatínek u porodu, a rozmáhá se baby friendly přístup.

Jak často by měla maminka kojit? Striktní pravidlo tří hodin naštěstí už neplatí…

I to je velice individuální. Některá miminka, zejména ta, která se narodí s nižší porodní váhou, mohou být slaboučká, spavá, špatně pít. Pak je potřeba, aby byla kojena co nejčastěji, ideálně po dvou hodinách, a to z obou prsou. Měla by se budit, aby hezky přibírala, sílila a mamince se správně rozjela laktace.

Zatímco téměř čtyřkilový cvalík si může dovolit klidně 3-4hodinovou pauzu, protože má větší sílu a větší žaludek na to, aby se pak kvalitně napil. Obecně platí, že děti by se měly kojit, kdykoliv si řeknou, ne v určitých pravidelných intervalech. Nemělo by se však kojit dřív než za hodinu od kojení předchozího – čerstvé mléko by se smíchalo s už natráveným a prcka by mohlo bolet bříško.

Jak bojovat s tím, když mlíčko prostě neteče, nebo je ho málo?

Možností je spousta a idealní je kombinovat co nejvíce z nich. Důležité je, aby maminka hodně pila, zejména vodu a kojicí čaje, a myslela na správnou životosprávu. Úžasně fungují jíškové polévky a omáčky, skvělá je polévka z kapra. Dobré je černé pivo (samozřejmě v rozumném množství).

Tekutiny by se měly pít teplé, ne vychlazené z lednice. Pokud to samo o sobě nezabírá, lze si v lékárně koupit Gravimilk, který podporuje tvorbu mléka, nebo homeopatika Ricinus Communis. Naopak například citrusy tvorbu mléka snižují. Nejdůležitější ze všeho je ale přikládat, přikládat a zase přikládat, být hodně spolu, mít na sebe klid a čas. Když už návštěvy, tak ty, které přinesou jídlo, ne ty, kvůli kterým se budeme celou dobu stresovat.

Co dělat, když je dítě spavé a nechce pít?

V tom případě je třeba stimulovat bradavky, abychom stimulovaly mozek. Vůbec přitom nevadí, že se nic neodstříká. Funguje tady přímá úměra mezi poptávkou a nabídkou. Když se dítě hodně ptá a hodně saje, pro prsa je to signál, aby tvořila více mléka. Když jsou prsa přeplněná, tvoří ho napříště naopak méně.

Mgr. Tereza Morávková

Mgr. Tereza Morávková je porodní asistentka a laktační poradkyně, členka Laktační ligy. Vystudovala obor Porodní asistentka na ZSF Jihočeské univerzity a Intenzivní péči na 1. LF UK, působila několik let v pražské Thomayerově nemocnici v Krči. Je lektorkou těhotenského cvičení a správné manipulace s dětmi od Evy Kiendroňové. Ke dvěma synům (Robin, 5 let, a Tobiáš, 3 roky) se letos přidala malá princezna Rebeka (6 měsíců).

Některé maminky později řeší, jak dítě naopak odstavit. Máte i pro tento případ osvědčenou radu?

Názory, jak přestat kojit, jsou různé. Ideální je, když se dítě odstaví samo, zažila jsem to s jedním synem, prostě opravdu ze dne na den o kojení přestal mít zájem. Ale málokdo vydrží kojit do té doby a chce přestat dříve. Pak je podle mého názoru dobré řídit se heslem „nenabízet, ale neodmítat“ ‒ snažit se nabízet jiné tekutiny (vodu, čaj), dbát na pravidelnou a pestrou stravu dítěte, ale když si vyloženě „řekne“, nechala bych ho napít.

Pro maminku má postupné přestávání také výhodu, tím, že se sníží frekvence kojení, sníží se zároveň tvorba mléka a při úplném ukončení kojení nebude mít tak přeplněná prsa. Pak, když už kojí například jen večer na usínání, a maminka už chce opravdu přestat kojit, doporučuji to prostě utnout. Dítě z toho bude pár dní neklidné, ale velice rychle si zvykne. Nejhorší je, když maminka váhá, rozhodne se, že už kojit nebude, vydrží to dva dny, pak si to rozmyslí a ke kojení se vrátí. To pak v tom má to dítě pěkný zmatek.

Jak dlouho se doporučuje dítě kojit?

Podle WHO se doporučuje kojit dva roky a déle. Já se na to koukám tak, že je důležité, aby v tom bylo oběma dobře. Když jsou spokojení oba, je fajn kojit a nepřestávat jen kvůli tomu, že na mě okolí kouká s despektem.

Na druhou stranu, pokud to maminku obtěžuje, není třeba kojit dítě, které už jí běžnou stravu. Minimálně do roka věku je dobré kojit, z toho půl roku plně. Budujeme tak dítěti lepší imunitu, mateřské mléko působí i jako prevence proti alergiím, astmatu nebo atopii. Když je oběma dobře, není třeba se omezovat věkem.

Co by maminky měly vědět v rámci předporodní přípravy?

Míra informací, kterou každá maminka potřebuje, je hodně individuální. Některé nepotřebují pro svůj klid vědět nic, jiné zjišťují detaily. Nejdůležitější je, aby se cítily připravené. Věřily si, že to zvládnou. Psychická pohoda je mnohem důležitější než „odborná příprava“.

Povězte mi na závěr, jestli stíháte i teď s dětmi pracovat, nebo si dáváte zaslouženou pauzu?

Když jsem měla „jen“ dvě děti, chodila jsem s maminkami k porodům a fungovala i jako laktační poradkyně. S půlroční Rebekou si teď dávám přestávku, děti a rodina jsou u mě na prvním místě a pracuji jen nárazově.

Tu práci ale miluju a pozvolna bych se do ní zase chtěla víc opřít – mám certifikát pro výuku správné manipulace s miminkem od Evy Kiedroňové. Chtěla bych se krom konzultací v těhotenství, předporodní přípravy a laktačního poradenství věnovat více i této oblasti. Nechci nechat svůj mozek vychladnout. A až budou děti starší, těším se, že se vrátím i k porodům.

VIDEO: Neuvěříte, jak se tvářil tenhle otec u porodu. Neudržíte se smíchy

Šest infekcí, které mohou během těhotenství ohrozit vaše dítě
Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
Deset rizikových skupin žen, kterým hrozí předčasný porod. Nepatříte mezi ně?
Témata: Porod, Časopis Maminka, Kojení, Od těhotenství k porodu, Laktační poradenství, Porodní asistentka, Dobrá imunita, Čtyřkilový cvalík, První místo, Čistá hlava, Tobiase, Jihočeská univerzita, Těhotenské cvičení, První přiložení, Krč, Čerstvé mléko, Ricinus Communis, Zmatek, Správná životospráva, Bohatá zkušenost, LF UK, Třetí porod, Asistentka, Psychická pohoda, Kapr