Maminka.czPříkrmy

První příkrmy: Kdy a jak začít a které jsou nejlepší? Vařit, nebo kupovat skleničky?

Simona Procházková 19.  8.  2021
Nejlepší je samozřejmě kojení. Nejpozději po ukončení šestého měsíce věku by ale mělo miminko dostat první nemléčný příkrm. Jak si s prvními příkrmy pro kojence poradit? Vařit doma, nebo kupovat hotové skleničky? A na co dávat pozor při nákupu a s jakými druhy začít? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá máma chce pro své děťátko samozřejmě to nejlepší. A v případě prvních příkrmů to platí dvojnásob. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučné kojení po dobu šesti měsíců. S prvními příkrmy je tak vhodné začínat po uplynutí této doby, tedy od ukončeného šestého měsíce věku dítěte. V některých případech je to možné již od ukončeného čtvrtého měsíce. Jejich zavádění do stravy vždy předem konzultujte s pediatrem.

VIDEO: Testujeme s dětmi: Ovocné tyčinky nadchly. Která jídla HiPP dětem chutnala nejvíce? 

Univerzální návod neexistuje

Každé dítě je originál a žádný zaručený a jediný správný „návod“ na zavádění příkrmů neexistuje. Doporučení pediatrů, nutričních odborníků i zdravotnických organizací se mění, a co bylo před pěti lety považováno za jedinou správnou cestu, se nyní bere téměř jako „závadné“.  Vždy je dobré se nestresovat, spolehnout se na vlastní rozum a vnímat potřeby dítěte. Základ jídelníčku bude stále tvořit mléko, jde jen o postupné zkoušení nových chutí.

„Rodičům doporučuji začít s příkrmyod ukončeného čtvrtého měsíce věku miminka a během dvou měsíců pak dítěti nabídnout v malém množství všechny základní potraviny. Odborníci toto období nazývají ‚imunologické okno‘. Právě v tomto věku dětský organismus dobře přijme potenciální alergeny a sníží se tak riziko, že u dítěte v pozdějším věku propukne alergie,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Jana Dvořáková.

Vařit, nebo koupit hotové?

Spousta maminek má věčné dilema. Vařit, nebo kupovat už hotové skleničky? Je to jen na vás a nemusí vás trápit výčitky, pokud nemáte čas nebo zkrátka nechcete či nemůžete připravovat doma vlastní kojenecké jídlo. Věřte, že ty průmyslově vyráběné, pro které si můžete zajít do obchodu, jsou z těch nejkvalitnějších surovin, šetrně připravené, nezřídka v bio provedení. Vždy věnujte pozornost přesnému popisu složení příkrmů. Sledujte, zda neobsahují moc soli, přidaných cukrů, škrobů nebo konzervantů. Hotových „skleniček“ není třeba se obávat, výrobce musí dodržovat nejpřísnější zdravotní kritéria, kvalita výrobků je nepřetržitě kontrolována. Rozhodně není nic špatného na tom je příležitostně dítěti nabídnout, zejména tehdy, když zrovna nemáte možnost vařit. Jsou dobře dostupné, je jich velký výběr, nemusíte je skladovat v chladničce, hodí se na výlety a cestování. 

Pokud si chcete být stoprocentně jisti, že vaše děťátko dostane v prvních měsících života jen to nejlepší, vybírejte potraviny v bio kvalitě, u nichž nehrozí, že obsahují pesticidy a další škodlivé látky. Sehnat ale zeleninu a ovoce v bio kvalitě bývá někdy problém, řešením tak může být nákup hotového příkrmu ve skleničce. „Kojenecká výživa v bio kvalitě prochází testováním na obsah škodlivých látek a je pod přísným dohledem. Obsah skleničky pochází z produktů ekologického zemědělství a neobsahuje žádná chemická aditiva. Všechny příkrmy nabízené v našich prodejnách splňují podmínky Evropské unie pro ekologické zemědělství,“ popisuje Jiří Peroutka, manažer komunikace společnosti dm drogerie markt.

Kdy začít dávat dětem bílý jogurt? A jaké sýry nepatří do jídelníčku kojence?

Vařením ušetříte čas i peníze

Pro každodenní stravu je ale určitě dobré příkrmy pro miminko chystat doma. Přesně víte, jaké suroviny jste do pokrmu přidali, a máte přehled o jejich kvalitě. Nemalou roli hrají i peníze. Když si zvyknete připravovat pro miminko dvě, tři porce najednou a bezpečně je uložíte v chladničce nebo zamrazíte, určitě vás přijdou příkrmy levněji, i když zvolíte vysoce kvalitní suroviny. Jakmile do přípravy lépe proniknete a naučíte se využívat různé kuchyňské pomocníky, zjistíte, že můžete připravovat základ pokrmu pro staršího kojence i ostatní členy rodiny současně. Například když zeleninu a maso uvaříte v páře, miminku z něj rozmixujete pyré a zbytku rodiny jídlo dochutíte podle potřeby. Obvykle je to tak, že s prvním dítětem tápete a nejste si jisti, u druhého či dalšího potomka se pak již zpravidla vracíte k tomu, co se vám osvědčilo.

Kdy ideálně s prvními příkrmy začít?

Určit čas, kdy začít s prvním nemléčným příkrmem a kdy už má dítě jíst společně s ostatními členy rodiny, je samozřejmě na vás. Každé dítě se vyvíjí svým vlastním tempem a má své individuální potřeby.

  • Obecně se doporučuje začít zkoušet mléčnou stravu mezi ukončeným 4. a 6. měsícem věku miminka, nejlépe za současného kojení. Podle odborníků, zejména dětských alergologů, si organismus kojence právě v této době na nové potraviny zvyká nejlépe.
  • Lékaři doporučují postupně podávat dítěti příkrmy tak, aby na konci 6. měsíce tvořila nemléčná jídla včetně těch, která obsahují lepek, pevnou součást jeho jídelníčku. Zdůrazňují ale, že by to nemělo být na úkor kojení.
  • Nemusíte se bát, že by dítě poté, co ochutná mrkev či jiné dobroty, zanevřelo na mléko. Naopak, mateřského ani náhradního mléka se kojenec jen tak nevzdá, spíš počítejte s tím, že příkrmy bude nejprve velmi opatrně ochutnávat.
  • Nebuďte zklamaní, že zpočátku sní možná jen jednu nebo dvě lžičky. Rozhodně to neberte jako odmítnutí vašeho výtvoru, ale spíš jako počáteční nedůvěru k novince. Vlastně ke dvěma – mrkvovému pyré a lžičce.
Obiloviny a lepek v jídelníčku kojence. Nebojte se jich, nezačínejte ale krupicovou kaší

První lžička je důležitá

Vypadá to jednoduše, ale na krmení lžičkou si budete vy i miminko nejspíš pár dní zvykat. Obrňte se trpělivostí a nehleďte na to, že první sousta dítěti pravděpodobně sama z pusinky vytečou a že vy se u toho pořádně zapotíte. Pamatujte na to, že lžičku byste měli naplnit maximálně do poloviny a propašovat ji miminku co nejhlouběji do pusinky, na zadní polovinu jazyka, protože dítě pak jen zavře pusu a stravu spolkne podobně jako mléko při kojení nebo sání z lahvičky. Pokud by dostalo sousto na špičku jazyka, nedokázalo by je spolknout, protože samo zatím neumí pevnější stravu po jazyku posunout. To se musí naučit praxí. Raději si tedy na příkrmovou premiéru nezvěte žádné diváky, nemívá totiž valný úspěch a většinou se baví právě jen pasivní pozorovatelé. 


Nejoblíbenější příkrmy pro děti

Další oblíbené příkrmy


Mrkev a brambory, maso až později…

První zeleninové příkrmy by měly být jednosložkové, tedy z jednoho druhu zeleniny (lépe tak odhalíte případnou alergii na konkrétní surovinu) a s obsahem železa. Příjem železa je důležitý, protože po šestém měsíci věku se kvůli rychlému vývoji a růstu zvyšuje nárok na jeho příjem. První „polotuhé“ jídlo by mělo mít krémovitou, kašovitou konzistenci, bez větších hrudek. Nejvíc se jako první příkrm osvědčilo mrkvové pyré. Očištěnou mrkev uvařte nejlépe v páře, jinak v nesolené vodě doměkka, rozmixujte ji a můžete ji i smíchat s troškou odstříkaného nebo náhradního mléka, případně ji zakápnout kapkou kvalitního, zastudena lisovaného oleje. První dny je dítěti nabídněte v době jednoho pravidelného krmení (kojení), nejlépe před poledním. Nechte miminko, ať sní, kolik chce, a dokrmte mlékem – vlastním nebo náhradní mléčnou výživou. Příkrm mu ale můžete dát i po mléce a vůbec nevadí, když to s novou chutí zkusíte i dvakrát denně.

Zhruba po třech dnech, kdy už miminku lépe půjde i krmení lžičkou, přidejte další druh zeleniny. Mezi ty nejbohatší na živiny a nejčastěji dobře stravitelné patří brambora, květák, brokolice, cuketa. Důležité je, abyste nový druh zeleniny přidávali vždy s odstupem alespoň dvou dní a pozorovali, jak jej dítě snáší.

Pitný režim kojenců: S příkrmy podávejte i vodu

K vyzkoušené zelenině přidejte přibližně po dvou týdnech maso. To je důležitým zdrojem bílkovin, železa a mastných kyselin. Zpočátku je ideální telecí, jehněčí, králičí, případně i drůbeží. Později zkuste i ryby (upřednostněte mořské, mají vyšší obsah jodu, ale nabízejte i ty sladkovodní). Postupně zvyšujte podíl masozeleninového příkrmu, až jím nahradíte jedno mléčné jídlo. K tomu byste měli dospět zhruba po měsíci od příkrmové premiéry. Pak můžete podávat masozeleninový oběd i pětkrát týdně a dvakrát místo něj zeleninovou polévku s vaječným žloutkem. Když dítě bez problému přijímá masozeleninové příkrmy, přidejte ovocné pyré, rýžové a později i obilné kaše, které nahradí dopolední a večerní porci mléka.

Pravidla pro první příkrmy:

  • Čerstvou kořenovou zeleninu (z vlastní zahrádky či přímo od pěstitele) stačí očistit kartáčkem pod tekoucí vlažnou vodou. Starší, zakoupenou v obchodě, raději oškrábejte a opláchněte.
  • Vařením ve vodě dochází k vyplavení některých vitaminů a minerálních látek, proto je lepší vařit s menším množstvím vody v páře a k přípravě pyré pak tuto vodu použít.
  • Pyré ani polévku nepřislazujte, nepřisolujte, později (staršímu kojenci) můžete pokrm ochutit čerstvými zelenými bylinkami nebo šťávou z čerstvého ovoce.
  • Zeleninu i maso zpočátku mixujte dohladka, jakmile si dítě zvykne na novou konzistenci, chuť i lžičku, zkoušejte měkčí zeleninu a bramboru jen rozmačkat vidličkou. Zhruba od 8. měsíce můžete připravovat hustší stravu s rozsekanými kousky.
  • Můžete si připravit více porcí do zásoby, rozdělit a jednotlivé porce uskladnit. V chladničce vydrží pyré maximálně 24 hodin, ale zmražené a skladované při teplotě minus 18 °C až několik měsíců. Jednotlivé porce pak můžete rozmrazit přes noc v ledničce a poté zahřát ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Nikdy je však neskladujte při pokojové teplotě. Když dítě porci nedojí, zbytky vyhoďte, neohřívejte ani nezamrazujte!
  • Druhů a variant hotových příkrmů (skleničky, kapsičky) existuje celá řada, je z čeho vybírat. Dělí se podle věku, složení, velikosti i příchuti. Nejlepším řešením je jednoduše vyzkoušet, co bude právě vašemu dítěti nejlépe vyhovovat a chutnat. 
Témata: Zdraví, Kojení, Výživa a stravování, Kojenec, Miminko, Miminko, Dítě je na světě, jídlo, Dětský jídelníček, Příkrmy, WHO, Mléko, Hami, Čas, Vitamín a, Pěstitel, Lžička, Martin Gregor, Nemléčný příkrm, Zac, Zklamání, Brokolice, Věčné dilema, Drůbež, Strava, Zdraví na Heureka.cz

Video