Maminka.czPorod

První rok plný obav: 10 starostí, které vás mohou potkat po porodu

Jana Potužníková 17.  10.  2011
První rok plný obav: 10 starostí, které vás mohou potkat po porodu
Mateřství je krásné poslání, ale ruku v ruce s ním jde řada starostí. Už když miminko čekáte, trápí vás, jestli pro něj děláte všechno, jak máte. A co teprve když se narodí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když vám poprvé vloží vašeho broučka do náručí, je to obrovská emocionální smršť. Ani nevíte, „čí jste“, jen je vám jasné, že tak fantastický pocit jste ještě nikdy nezažila. Držíte své vlastní miminko. Devět měsíců jste ho nosila pod srdcem, přivedla ho na svět a budete mít za něj až do jeho dospělosti zodpovědnost. I proto se brzy pocity nadpozemského štěstí a radosti střídají s obavami, které vás nutí ptát se: „Zvládnu to?“ Všichni vás sice ubezpečují, že mateřské instinkty vám pomohou, že když dáte na intuici, také půjde všechno snáz, jenže… Co si budeme nalhávat, všechno je pro vás tak nové a děťátko tak křehké a zranitelné, že nejednou zaváháte.

První dny také bojujete sama se sebou, s tělem, které se vzpamatovává po porodu. Spoustu jste si toho sice odnesla z předporodních kurzů, rady jste dostala i v porodnici, jenže v praxi je to prostě něco úplně jiného, takže určitě oceníte, když vám s péčí o dítě první dny pomůže tchyně nebo vaše zkušenější kamarádka. Je pro vás moc fajn, že máte po ruce partnera, kterému se můžete aspoň vyplakat na rameni z únavy. V prvních dnech i týdnech je zkrátka pokaždé po ruce někdo, kdo je oporou nebo dokáže poradit. Ale co pak, když tchyně i kamarádky odjedou a partner se nebude moct vracet z práce dřív? Vlna strachů zaútočí! A aby vás nesmetla, připravili jsme pro vás s pediatrem MUDr. Soňou Šulákovou, vedoucí lékařkou fyziologického oddělení novorozenců a dětskou lékařkou Fakultní nemocnice Olomouc, přehled deseti nejčastějších obav maminek v prvním roce života miminka. A připojili k nim i rady, jak se s nimi se ctí poprat!

Starost č. 1: Krmení Kojení, nebo utrpení?

Kojení je sice pro některé mámy jednoduchou samozřejmostí, ale řada z nich při něm trpí - bolestmi, obavami, zda dělají všechno správně, starostmi, jestli krmí dost často, zda mají dostatečně kvalitní mléko, jestli u toho miminko správně drží… A nemalé procento novopečených maminek doslova propadá zoufalství, protože se ne a ne rozkojit.
Vpáčené bradavky bývají další komplikací, ale i maminčina nervozita… Až se stane to, čeho se obává každá žena: kojení nejde.

Dobrá zpráva je, že na zoufalství je vždycky času dost, dokonce i v takovém případě. Obrátit se můžete například na Laktační ligu (kojeni.cz), o jejíchž specialistech ty, které se s nimi už spojily, tvrdí, že rozkojí opravdu každou maminku! Nezní to povzbudivě? Určitě to stojí za vyzkoušení dříve, než sama sebe odsoudíte jako neschopnou mámu! A co když skutečně nemůžete kojit a je potřeba přejít na umělou výživu? Opravdu jste zklamala sebe i miminko? Nesmysl, vždyť i strava, které se říká umělá, pomůže děťátku správně růst. Proto se prostě snažte radovat z toho, jak váš brouček krásně papá!

Miminko hubne!

Těšíte se, jak vám bude růst a sílit před očima, ale ejhle - ještě během pobytu v porodnici se ukazuje, že váží stále méně. Podle obecných zjištění lékařů může ubýt na novorozeneckém oddělení až 10 % své váhy. Takový poporodní pokles hmotnosti je normální. Co ho způsobuje a jak poznáte, kdy je třeba začít si dělat vrásky?

MUDr. Soňa Šuláková k tomu říká: „Bezprostředně po porodu je úbytek váhy u novorozence opravdu normální. Dítě začíná přibývat teprve 3.-5. den po narození, a až když prospívá, mělo by být propuštěno z porodnice domů. Čerstvá maminka ještě nemá v prsech plnohodnotné mléko, ale mlezivo, které nemá takovou kalorickou hodnotu a není ho tak velké množství. Pro novorozence je ale důležité, protože podporuje odchod smolky (první stolice u miminka - je tmavá, připomíná dehet) a nastolí správnou iontovou rovnováhu organismu děťátka. Počáteční mléko se tvoří kolem 3.-4. dne po porodu a definitivní mléko dokonce až po čtrnácti dnech! Problém začíná, když vaše ratolest v prvních dnech přijde o více než 15 % své porodní váhy, začne mít teplotu a nemočí.“

Nekonečné přebalování

Nekaká moc často? Nemá mít jeho stolice jinou barvu nebo konzistenci? Proč je jednou žlutavá a podruhé dokonce lehce zelenkavá? A proč má vaše zlatíčko někdy průjem? Nad „plenkovými poklady“ maminky nejednou napadá spousta otázek provázených strachem…

MUDr. Soňa Šuláková k tomu říká: „Každý z nás je jedinečný a pro miminka to platí dvojnásob. První stolice dítěte je téměř černá či tmavě hnědá, hustá a mazlavá, říká se jí smolka (viz výše). Poté má miminko nazelenalou stolici a teprve později se stolička stává žlutou.

ČTĚTE TAKÉ: Vaše Adéla: Nenechte se v porodnici odbýt lékaři!

Má konzistenci hořčice nebo míchaných vajíček, je také tak barevná a dítě ji může mít jednou za dva dny, ale také 10x za den. Zpozornět je potřeba, až když je stolice nápadně jinak zapáchající, hodně napěněná nebo se výrazně změní její frekvence. Navíc kojené děti mají mnohem řidší stolici než ty krmené umělou výživou.“

Pokračování >>>

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Po porodu, Kojenec, Vaš, Starost, Spousta otázek, Kvalitní mléko, Rok, Úbytek váhy, Star, Pór, Plný, Plnohodnotné mléko, První rok