Maminka.czTěhotenství

První screening v těhotenství. Co vás čeká a kdy a jak přesně vyšetření probíhá?

Prvotrimestrální těhotenský screening by měl uklidnit rodiče, že je vše v pořádku. Ale daří se to? A je vůbec potřeba? Řekneme vám, jak probíhá a co všechno dokáže zjistit a odhalit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K čemu vlastně poslouží tzv. prvotrimestrální screening, ve kterém týdnu těhotenství vás bude vyšetření čekat a jaká rizika dokáže poměrně jednoduché testování odhalit? Vysvětlí zkušená gynekoložka.

Prvotrimestrální screening je moderní kombinovaná metoda ultrazvukové diagnostiky, která umožňuje neinvazivně stanovit míru rizika toho, že dítě bude trpět vrozenou vývojovou vadou (chromozomální nebo anatomickou).

VIDEO: Maminka v porodnici Slaný: Kdy lékař vidí pohlaví miminka

První velká kontrola na ultrazvuku, která nastávající maminku čeká, má odhalovat vrozené vývojové vady plodu, třeba Downův syndrom. Dá proto rozum, že ji spousta nastávajících maminek běžně podstupuje, ačkoli není zadarmo. Ale stres před samotným vyšetřením rodičům na klidu nepřidá. Jenže jistota je jistota…

Jako nastávající rodiče chceme, aby se nám narodilo zdravé dítě. A když máme možnost podstoupit jednoduché a sofistikované vyšetření, které nám s velkou pravděpodobností určí, že je dítě v pořádku, proč to neudělat, že?

Jenže i když pokrok v medicíně je oproti době před třiceti padesáti lety markantní, ani dnes vám nikdo nedá stoprocentní záruku, že se vám narodí zdravé dítě. Mnoho onemocnění se totiž dá diagnostikovat až po samotném narození, například hemolytická nemoc, mozková obrna či nejrůznější infekce. Jiné se objevují až v průběhu prvního roku.

Přesto je logické, že vyžadujeme alespoň minimální jistotu, že našemu miminku nehrozí ta nejzásadnější nebezpečí. Tuto jistotu potřebujeme, abychom si mohly těhotenství bez starostí užívat.

Jaká vyšetření vás čekají v těhotenství a kdy je třeba je podstoupit?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Těhotenská poradna, Zdraví žen, První trimestr, Vývojové vady, Těhotenský kalendář, screening, Nosní kost, Jistota, Novinka, Trimestr, Radka Gregorová, Kompletní vyšetření, Invazivní zákrok, Obrna, Umělé přerušení, Odběr krve, Downův syndrom, Mozková obrna, Těžké rozhodnutí, Pozitivní výsledek, Zdraví na Heureka.cz

Video