Maminka.czVýživa a stravování

První skutečné kousky jídla: Od kdy učit prcka žvýkat?

Martina Machová 23.  9.  2019
Copak žvýkat, to umějí kojenci vcelku brzy, ale žvýkat a následně polknout, to už je věda! Kdy začít se skutečným nácvikem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S prvním zoubkem, povětšinou rašícím okolo půl roku věku, přichází obvykle nejen radost, ale i starost. Mnoho dětí své první tesáčky rádo zkouší – a jak jinak – než na mamince, avšak když není k dispozici máma, rády se procvičí na čemkoliv, co je v dosahu. Skvělé jsou jak kousací hračky, tak klidně i kůrka obyčejného chleba. Jakmile k bílému jedináčkovi začnou přibývat další sourozenci, nejčastěji okolo devátého a desátého měsíce věku děťátka, dává příroda zcela zjevně najevo, že je na čase začít s pořádným „žvancem“. Což u odrostlých kojenců, blížících se věkem k jednomu roku, znamená zařazování kousků pevné potravy do příkrmů.

BLW: Nový trend ve stravování kojenců. Žádné kaše, ale jídlo rovnou do ruky

Trénink je důležitý

Kojenec potřebuje ke žvýkání nejen pár zoubků v pusince, ale také plně pohyblivý jazyk, který pomáhá převalovat potravu v ústech a posunovat ji dále do jícnu – už nestačí jen izolovaně žvýkat, ale také synchronně polykat. A to je jako mnoho jiných dovedností věcí cviku. Ve věku zhruba od 9. měsíce by měl kojenec již naprosto běžně trénovat ukousnutí, žvýkání a následné polknutí. Můžeme mu tedy nabídnout kousek banánu, jablíčka, avokáda, vhodné vařené zeleniny anebo třeba kousek pečiva. I v dalších mixovaných pokrmech by již měly být přítomny malé kousky pevnější potravy, které budou dítko podněcovat k žvýkání a polykání. Ostatně mnoho dětí bývá v tomto věku velmi zvědavých, naladěných na objevování úplně všeho včetně nových chutí – proč toho tedy nevyužít?

Která jídla by mělo dítě do jednoho roku jíst rukama? Víte proč?  

Polykání je věda!

Možná jste netušili, jakou „vědu“ obyčejné polykání potravy představuje, na webu Asociace klinických logopedů České republiky se v těchto souvislostech uvádí: Polykání patří k jednomu z nejkomplexnějších procesů v lidském těle. Je to složitý pohyb celé řady struktur probíhající ve velmi rychlém sledu. Musí při něm dojít ke koordinaci rtů, tváří, čelistí, jazyka, měkkého patra, hltanu, hrtanu a jícnu. U kojenců je pohyb ještě náročnější. Je nutné, aby pracovaly správně nejen výše jmenované struktury, ale musí zde ještě dojít k dokonalé souhře mezi sáním, dýcháním a polykáním. Jakákoli dysfunkce v jednom z těchto tří komponentů může ohrozit bezpečnost a efektivnost celého krmení. Je tedy patrné, že řada dětí, které jsou mnohdy označovány jako líné či vybíravé, může mít zcela jiný problém – jednoduše si ještě neosvojily tak náročnou činnost, jakou je souhra kousnutí, žvýkání a následné polknutí potravy.

Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit

Zajímavosti, zvláštnosti – jednoduše nejsme přes kopírák!

  • Některé děti přejdou na pevnou stravu skokově. Zkrátka dlouho odmítají většinu pevných jídel, a pak takřka ze dne na den nemají problém ukusovat namazaný krajíc.
  • Nemálo dětí nemá rádo pevné kousky v kašovité stravě – je to prostě nečekané „překvápko“. Tuhá strava jako taková jim však nevadí. Co tedy vyzkoušet pokrmy místo mixování pomačkat vidličkou?
  • Někdy stojí za odmítáním tužších kousků v dětských jídlech úplně obyčejná věc – od mámy mu prostě moc nechutná… Co tedy vyzkoušet kupříkladu nějaký „dlabanec“ od babičky?
  • Některým maminkám a dětem vyhovuje naprosto přirozený způsob přikrmování (v zahraničí se mu říká Baby Led Weaning), kdy se mixování úplně vynechává a dětem se od začátku přikrmování nabízí kousky vhodného jídla. Mrňousek pokrm úplně sám prozkoumá, ohmatává, ocumlává, rozmělňuje a … nakonec konzumuje.
Příběh malé Máji: Vdechnutý kus mrkve léčili antibiotiky!
Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Praktické rady, Miminko, Jídelníček, Žvýkání, Kousek, Prcek, Asociace, Věk, Překvápko, Věda, Česká republika, BLW, Vařené, Polykání, Potrava, Výživa dětí, Dysfunkce, Jídlo, Baby Led Weaning, Pokrm, Zdraví na Heureka.cz