Maminka.czKojenec, 11. měsíc

První slovo nemusí být jen "máma"!

Adéla Vedralová 28.  8.  2012
První slovo nemusí být jen "máma"!
Na první slůvka dětí čekáme velmi netrpělivě se zápisníčkem v ruce a čekáme, co z nich konečně vypadne. Dá se sice očekávat, že se z jejich úst vyklube „máma“ nebo „táta“. Jenže to nebývá žádným železným pravidlem!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když můj syn překročil asi osmý měsíc života, už jsem kolem něj chodila a snažila se rozpoznat každý jeho hlasový projev. Neustále se smál, mumlal. Těšila jsem se na ten krásný okamžik, kdy z něj konečně vypadne mama. Prostě jsem to od něj potřebovala slyšet. Netušila jsem ale, že si ještě pěkně počkám. Jeho první slůvko totiž bylo „bába“, pak "táta", o něco později "meme" (což byl jeho oblíbený mazlíček na spaní). A já ostrouhala. Babičky sice byly na vrcholu blaha, ale přiznávám, že mi to bylo malinko líto. A od kamarádek však vím, že mohlo být i mnohem hůř!

Chlapeček mojí kamarádky Báry byl odjakživa vděčný strávník. Buclatější miminko jsem snad nikdy neviděla. S mluvením si dal pořádně na čas, a když nepočítáme nesouvislé plácání, poprvé pronesl: „gogik“. Tím nemyslel nic jiného, než svůj milovaný pokrm rohlík. Seděl v kočárku, natahoval ruce a neustále opakoval: „gogik gogik gogik…“. Jako kolovrátek a Bára byla na mrtvici, bála se, že má doma malého Otesánka. A apetit mu vydržel dodnes.

Obsesi jídlem měla i malá Zuzanka, což je dcerka kamarádky Štěpánky. Ta zas miluje kukuřici z plechovky tak moc, že mezi její úplně první slůvka patřilo: „kuku“. Štěpka se tak plížila supermarketem, aby náhodou nenarazila na regál se sterilovanou zeleninou. Zuzka by v tu chvíli asi zbořila celý krám. A skutečnost, že z ní zatím nevypadlo ani „máma, táta“ asi nelze řešit. To prostě přijde později. A to sladší to pak bude.

Témata: Děti, Osmý měsíc, První slůvko, Máma, První slovo, Byt, Krásný okamžik, JEN, Mama

Video