Maminka.czTěhotenství

Na tohle se připravte v prvním trimestru! Znáte největší rizika?

Simona Procházková 19.  2.  2021
Těhotenský test je pozitivní a lékař vám radostnou novinku potvrdil. Čekáte miminko. Určitě ale dobře víte, že první tři měsíce jsou nejkřehčím obdobím těhotenství, kdy ještě takzvaně nic není jisté, proto se vyplatí být na sebe opatrná a vyhnout se zbytečným problémům. Na co byste si měla dát pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V prvním trimestru prochází plod nejdůležitější fází vývoje, kdy se zakládají všechny orgánové soustavy, vyvíjí se končetiny, nervový systém, plod je tedy nejohroženější z hlediska možného poškození vývoje nesprávným chováním a návyky. Těhotná žena by tedy rozhodně měla přestat kouřit, pít alkohol, vyhýbat se nezdravým potravinám a vybírat si ideálně ty bohaté na kyselinu listovou, jež naopak vývoj plodu příznivě podporují,“ zdůrazňuje gynekoložka MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7.

Pozor na bacily!

I běžná sezonní viróza nebo dokonce chřipka mohou být v začátku těhotenství velkým problémem. Chřipka je virové onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí a první příznaky pocítíte velmi rychle, často do několika hodin od nákazy – bolesti hlavy, svalů a kloubů, zvýšená nebo vysoká teplota, malátnost a celková slabost. I když byste za normálních okolností spolkla paralen a jednoduše zalezla do postele, tentokrát raději hned vyhledejte lékaře. Pokud dojde k přenosu infekce přes placentu na plod, může nastat zastavení jeho vývoje a potrat.

V prvním trimestru pro vás mohou být nebezpečné některé léky užívané na snižování horečky nebo tlumení bolestí hlavy. Pro miminko v děloze může být rizikem teplota vyšší než třicet osm stupňů. Ať už vás přepadne „obyčejná“ viróza, spojená s kašlem, bolestí v krku a zánětem dýchacích cest nebo komplikovanější chřipka, nepodceňujte léčbu. Důležitý je několikadenní klid v posteli a dostatečný příjem vitaminů (určené pro těhotné) a tekutin.

Kdy a proč byste měla jít na rizikové těhotenství? Tohle jsou hlavní důvody!

Bylinky s rozumem

Cítíte únavu, trpíte migrénami, nespavostí či záněty močových cest, něco na vás „leze“ a byla jste zvyklá řešit tyto neduhy bylinkovým čajem nebo koupelí? Než vyrazíte do obchodu nebo lékárny a naordinujete si bylinkovou samoléčbu, vždy se předem poraďte se svým gynekologem. Celá řada bylin, koření a přírodních preparátů totiž není pro těhotné vhodná, či je dokonce přímo škodlivá. A platí to například i pro na první pohled nevinně se tvářící čaje a sirupy proti kašli z jitrocele, mateřídoušky nebo šalvěje. Určitě je lepší uvařit si bylinný čaj, než do sebe ládovat chemické léky, musíte ale dobře vědět, které léčivky si v jiném stavu můžete dovolit. V prvním trimestru je každopádně nejlepší neužívat vůbec nic. Za bezpečné byliny se považuje máta, meduňka, heřmánek a lipový květ (víc než kdy jindy ale v tomto případě platí, že všeho s mírou). Zapomeňte na skořici, eukalyptus, jalovec, zázvor, šalvěj, aloe vera a maliník. A zdaleka nejde jen o bylinné čaje, kloktadla nebo sirupy, opatrná buďte i s masážními a vonnými oleji, tělovými krémy nebo solemi do koupele.

Zvracení a zuby

Většina stomatologů vám potvrdí, že známé rčení „jedno dítě, jeden zub“ už dávno neplatí. Při správné a pravidelné péči se nemusíte bát úbytku vápníku ani zvýšené kazivosti zubů. Potrápit vás ale mohou kazy nebo záněty, které vznikly už dříve. Objednejte se proto na prohlídku ke svému zubaři, ten vám poradí, čemu byste měla věnovat zvýšenou pozornost. Stav ústní dutiny mohou ovlivňovat hormonální změny, kvůli kterým může docházet ke snadnějšímu pronikání škodlivin ze zubního plaku do dásní, kde podporují vypuknutí zánětlivého onemocnění. Problémem mohou být časté nevolnosti, provázené zvracením, při kterém dochází k výkyvům hladiny pH. Kyselé žaludeční šťávy pak naleptávají zubní sklovinu. Doporučuje se vypláchnout ústa po zvracení vodou nebo i mlékem. „S čistěním kartáčkem je však vhodné chvíli vyčkat, protože naleptaný povrch zubu je proti němu v tu chvíli méně odolný a mohlo by dojít k jeho poškození,“ upozorňuje MUDr. David Kadlec.

Spánek v těhotenství? Jak se vyspat aspoň o něco lépe

Nástrahy na talíři

Určitě uslyšíte spoustu rad a doporučení, co můžete nebo nemůžete jíst, která ale brát vážně? Bez rizika nejsou nedostatečně tepelně upravené potraviny, zejména ryby, maso a nepasterizované mléko a výrobky z něj. Nebezpečná mohou být syrová nebo nedostatečně vařená vejce a vnitřnosti. Takže čemu se raději vyhnout velkým obloukem? Pozor na hovězí i lososový tatarák, čerstvé sýry s ušlechtilou plísní, sushi, polotovary a „lahůdky“ z fastfoodu.

A jak je to s rybami? Jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku a obsahují spoustu živin, které vaše tělo potřebuje, to těhotné zvláště (zejména vitaminy A a D a omega-3 mastné kyseliny). Těhotná žena by si je měla dopřávat alespoň dvakrát týdně, vždy ale dostatečně tepelně upravené, aby se do těla nedostaly bakteriální nebo parazitární patogeny. Na druhou stranu mohou ryby obsahovat rtuť (mořské) či pesticidy (sladkovodní). Nejvíce toxinů se nachází v tuku, je proto vhodné dopřávat si raději méně tučné druhy.

Na saunu zapomeňte!

Pokud si ráda chodíte vyčistit hlavu a důkladně prohřát tělo do sauny, zkuste si pro následující měsíce najít bezpečnější a šetrnější formu odpočinku. „Těhotným ženám saunování důrazně nedoporučuji. Nastávající maminka by měla přehodnotit své sportovní a odpočinkové aktivity tak, aby neohrozila sebe ani nenarozené miminko,“ radí MUDr. Gregorová.

Pro graviditu jsou charakteristické hormonální změny provázené velkými změnami objemovými v důsledku rostoucí dělohy. Dochází k podstatným změnám v krevním oběhu – zvyšuje se minutový srdeční objem, objem krve a krevní plazmy. S rostoucí dělohou se mění postavení bránice a dechové parametry. V důsledku přehřívání organismu může dojít k dehydrataci až kolapsu. Při prudší změně krevního tlaku během kolapsu může být ovlivněn průtok krve placentou a plod může být ohrožen nedostatkem kyslíku. Vysoké teploty mohou způsobit krvácení a samovolný potrat.

Těhotenství a leidenská mutace? Jde to dohromady, tohle je potřeba hlídat

Sex v počátku těhotenství

Jak je to s intimním životem a co s ním udělá zjištění, že za pár měsíců vás bude doma víc? Některé nastávající maminky si nemohou své libido vynachválit a rády se svěřují s tím, že nikdy neměly větší chuť na milostné hrátky než právě v době očekávání potomka. Troufám si ale říci, že mnohem více je těch, které v prvních týdnech touží mnohem více po tom v manželském loži jen spát. Kvůli obrovským hormonálním výkyvům vás totiž v prvním trimestru nejspíše bude (kromě větších či menších nevolností) provázet úporná únava, takže budete vděčná za každou chvilku, kdy můžete zavřít oči.

Lékaři většinou doporučují jistou zdrženlivost, pokud jde o sexuální aktivity v prvních týdnech gravidity, ženám, které nevysvětlitelně krvácejí, popřípadě takzvaně „špiní“, opakovaně potratily, trpí infekcí močových cest či mykózami nebo jsou těhotné po IVF.

Podívejte se na video. Těhotenství bez komplikací není samozřejmost!

Nebezpečné infekční nemoci

Nepříjemná virová onemocnění, spojená s vyrážkou a kožními potížemi, jako jsou plané neštovice, zarděnky a spalničky, většina z nás prodělala ještě v dětském věku. Pokud jste ale přeci jen „neměla to štěstí“, v těhotenství patříte mezi velmi ohrožený druh. Pokud byste onemocněla planými neštovicemi v prvních třech měsících, může tento virus v nejzávažnějších případech způsobit vývojové vady mozku nebo očí plodu. Spalničky a zarděnky se (díky plošnému očkování) vyskytují u dospělých žen opravdu zřídka, pokud by ale choroba přeci jen v počátku těhotenství propukla, může být příčinou samovolného potratu nebo dokonce poškození srdce, zraku nebo sluchu vyvíjejícího se miminka v děloze.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Na co dávat pozor v prvním trimestru?

MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka, Lékařský dům Praha 7, ld.cz

  • Nedoporučuje se nadměrné pití kávy, protože i ta zvyšuje riziko potratu.
  • Pokud jde o sport, nemusíte s ním zcela přestat, raději se ale vyhýbejte přepínání a extrémní námaze. Vhodné není posilování, skákání a sporty, při kterých je velké riziko úrazu (např. míčové hry).
  • Neužívejte jiné léky, než které vám doporučí váš lékař. Za bezpečný volně prodejný lék je považován paralen, většina nosních kapek a některé léky proti kašli. Vždy je dobré se o možném užití informovat u gynekologa nebo v lékárně.
  • Pokud užíváte pravidelně psychofarmaka, případně jiné léky při chronických onemocněních, měla byste to konzultovat se svým gynekologem i ošetřujícím lékařem, a to ideálně ještě před otěhotněním.
Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?
Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!
Jak na bolesti zad v těhotenství
Preeklampsie v těhotenství může ohrozit život matky i plodu!
Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Mateřství, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, První trimestr, Potrat, Muta, Toxin, Lékařský dům Praha, Přehřívání, Trimestr, Vnitřnost, Radka Gregorová, Pár měsíců, Mykóza, Tatarák, Jitrocel, Děloha, Lékař, MUDr., Důraz, Zdraví na Heureka.cz