Maminka.czŠkolák

První zvonění: A je to tady!

Klára Kotábová 31.  8.  2011
První zvonění: A je to tady!
A je to tady. Z batolátka je školáček a vy můžete jediné: zamáčknout slzu a připravit svačinu. Jak by ale měl vypadat první školní den, aby si ho dítě pamatovalo, všichni si ho užili a start do života byl nej?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevstávejte na poslední chvíli. Stres dokáže malé děti odbourat na několik hodin, mohou být plačtivé, a to jistě není právě ten nejvhodnější začátek důležitého dne.

✽ Dejte si záležet na snídani. Chce vaše zlatíčko palačinky? Dopřejte mu je, i když ho upozorněte, že standardem to jistě nebude. Na realitu je ale času dost. Sedněte si spolu ke stolu a potravu dobrou pro mozek a se spoustou energie si dopřejte společně. Ani vám neuškodí.

✽ Výpravu mějte pod kontrolou. I když v ní nic neponese, stejně bude mít váš prvňáček na zádech aktovku a hrdě s ní bude vykračovat směrem ke škole.

✽ Nehledejte školní brašnu na poslední chvíli, ale vše, co na cestu potřebujete, si připravte v předstihu. Holčičky rády vyrazí ve slavnostních šatech, ani kluci nepohrdnou něčím jiným, než v čem chodili do školky nebo na hřiště. Pamatujte si, i když vy mu možná tolik důležitosti nepřikládáte, jde o nejdůležitější den v životě vašeho dítěte. Stává se dospělákem.

✽ Některé základní školy umožňují, aby se děti a rodiče první den setkali v jedné třídě. Můžete si tak spolu s prvňáčkem poslechnout projev paní ředitelky, v každém případě počítejte s tím, že první školní den SI BERETE DOVOLENOU! Nemůžete dítě odložit do školy a jít. To se nedělá!

✽ Připravte si překvapení – bonbonky, hračku a podobně, o čem víte, že to vašeho potomka potěší. Dárek mu můžete dát před odchodem do školy, nebo po návratu.

✽ Oběd nechystejte doma, ale vydejte se do restaurace. Slavte úspěch svého velkého
dítěte, připijte si na dny, které budou následovat, neplačte před svým potomkem, který je šťastný, že je konečně velký, ale spíš mu přejte, že se nakonec „dostal mezi vás“. Zavzpomínejte na chvilky, kdy jste s ním jako s batoletem válčila nad rozvařenou mrkvičkou a podívejte se na něj teď. Nepodařilo se vám vychovat krásného člověka? Takže gratulace a tenhle den patří nejen vašemu dítěti, ale i vám. Užívejte si ho.

✽ Jako nejlepší dezert odjakživa funguje zmrzlina. Dopřejte si ji.

✽ Zítra vstanete a začne realita. Na tu nemyslete. Čas na běžné starosti ještě máte. 1. září je ale výjimečné datum, tak si ho užijte a netrapte se povinnostmi. Ty budete mít následujících deset měsíců.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Zvon