Maminka.czZdraví

Ptejte se našich odborníků! Jak zatočit s inkontinencí

Iva Endrychová 4.  5.  2015
Samovolný únik moči je problém, který ničí ženám sebevědomí. Stačí však pár opatření a problém se stane minulostí. A věděli jste třeba, že inkontinence může trápit i muže?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Inkontinence, tedy samovolný únik moči, představuje společenský, hygienický i zdravotní problém. Způsobuje společenskou izolaci, brání v běžném aktivním životě, protože její projevy přicházejí právě ve chvílích, kdy si to nejméně přejeme. Projevit se může „učůrnutím“ při kašli, smíchu, kýchnutí, zvedání břemene či při běhu, ale také náhlým pocitem nucení na močení.

Potřebujete se o tomto intimním problému poradit? Je tu pro vás naše poradna. Otázky lze pokládat i bez registrace. text

1. Inkontinenci mohou mít i muži

U mužů se však únik moči začíná projevovat až ve vyšším věku a může souviset například s onemocněním prostaty. U žen se vzhledem k odlišným anatomickým predispozicím a některým zvláštním faktorům (těhotenství, porod, gynekologické operace) objevuje často už v mladším věku, výjimkou nejsou ani ženy do 25 let. Inkontinencí však trpí až 3x více žen než mužů.

2. Sval, o kterém se téměř neví

Za únik moči může nedokonalost souhry močových svěračů při zvýšení vnitrobřišního tlaku a poklesu pánevního dna a též oslabené svaly pánevního dna, které nedovolují vědomě zadržet moč.

Pánevní dno hraje přitom v lidském těle klíčovou roli. Při jeho oslabení dochází k posunu umístění orgánů malé pánve, močového měchýře a močové trubice, pochvy, vagíny i konečníku, což může vést k narušení jejich funkce. „Svaly pánevního dna si nejlépe uvědomíte při močení, když se pokusíte zadržet moč,“ vysvětluje gynekolog Miroslav Smolík.

3. Únikem moči trpí každá druhá žena

Příznaky inkontinence trpí v současnosti víc jako 300 tisíc žen v produktivním věku, každá druhá zažije ve svém životě občasný únik moči. Pomoc lékaře vyhledá však jen každá pátá. „Důležité je upravit životosprávu, zredukovat hmotnost, mít pravidelnou stolici, dbát na vhodný pitný režim a hlavně zařadit cviky na posílení pánevního dna,“ radí odborník.

Efekt přínáší i pravidelné cvičení pilates, kalanetiky, jogy, ale také rekreační turistika, plavání, jízda na kole. Za nevhodné se považují všechny sporty, při kterých se skáče, tedy aerobic, běh, gymnastika, bojové sporty, míčové hry.

4. Pomáhá i příroda

Prvním krokem a zároveň i prevencí jsou speciální cviky na pánevní dno a podpora vhodnou nehormonální fytoterapií. Účinné je i užívání výživových doplňků, které obsahují například výtažky z tykve, lnu setého a přesličky rolní. Tyto účinné látky přispívají ke správnému fungování nervového systému a svalů (například Incovenal Comfort nebo Ive Incontinstop). 

„Pokud už onemocnění postoupilo, přistupuje se k farmakologické léčbě – podávání hormonů – estrogenů, stimulátorů, případně až k chirurgickému řešení,“ konstatuje odborník a dodává: „Při tomto onemocnění není na místě ostych, je vhodné už na začátku navštívit svého gynekologa či urologa. Je lepší podchytit nemoc včas než později napravovat škody.“

5. Ženám pomohl chlap

Jedním z nejúčinnějších způsobů prevence a léčby inkontinence jsou cviky, které zavedl v roce 1948 americký gynekolog Arnold Kegel. Tyto cviky se považují za první pomoc při tomto onemocnění i v současnosti. Spočívají v rytmickém stáhnutí svalstva pánevního dna a jejich následném uvolňování. Doba držení stahu se pohybuje od 1 do 7 sekund. Počet opakování se zvyšuje z 80 na 300 stahů za den. První výsledky se po pravidelném cvičení dostaví za 6 až 8 týdnů. V podstatě jde o pár minut, které dokáží člověku neuvěřitelně zvýšit kvalitu života. Za všechno hovoří výsledky – Arnold Kegel v populaci žen s různými typy inkontinence vyléčil neuvěřitelných 84% jen díky tomuto cvičení!

Kegelovy cviky - intenzivnější orgasmus jako vedlejší účinek

„Tato léčebná metoda může u mnohých pacientek nahradit i náročnou operační léčbu anebo ji vhodně doplní. S cvičením se doporučuje začít nejen okamžitě po porodu, ale i po gynekologických operacích a samozřejmostí je cvičení jako efektivní prevence,“ dodává k tomu Smolík. Tak co, už jste dnes cvičily svoje pánevní dno, milé dámy? 

Témata: Zdraví, odborník, Kegelovy cviky, Smolík, Kegelovy cvik, Správné fungování, Aktivní život, Jak, Různé typy, Pomoc lékaře, Turistika, Gymnastika, Léčebná metoda, Chirurgické řešení, Samovolný únik, Produktivní věk, Druhá žena, Speciální cvik, Vedlejší účinek, Kýchnutí, Nejúčinnější způsob, Náš, Zdraví na Heureka.cz