Maminka.czPředškolák

Půjde do školy, a stále neumí jezdit na kole? Tohle je možná příčina!

Martina Machová 20.  5.  2020
Možná je dyspraktik, možná má příliš velké kolo nebo ho to prostě učíte špatně. Jak to letošní léto konečně zlomit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Drobná pětiletá Verunka zdědila před rokem kolo po starším bráškovi. Do té doby se nadšeně proháněla na koloběžce nebo na větším balančním odrážedle – a to bez jakýchkoliv problémů! Verunky rodiče nejsou žádní nadšení sportovci, natož cyklisté, a tak s výukou jízdy na kole příliš nepospíchali. Když pak Verunka přesedlala na bráškovo kolo, bylo zle!

Snad v ničem nebyla jindy hodná a snaživá Verča tak zarputile proti. Nepomohly ani balanční kolečka, ani různé rodičovské fígle. Nezabraly ani pozitivní motivace, ani hubování… nepomohlo prostě nic!

Tak už to rozjeď! Jak naučit dítě jezdit na kole?

Nakonec vše rozlouskl tatínek Verčiny kamarádky: „No, nechci vám do toho povídat, ale to kolo je pro vaši malou strašně velké a těžké, podle mě se na něm necítí bezpečně a má pocit, že ho nezvládne mít pod kontrolou. Navíc se rozhlídněte, všechny kamarádky mají růžová a podobně barevná kola, jen Verunka má černé s nějakými rádoby závodnickými čísly.“

Už druhý den se ukázalo, že má cizí tatínek naprostou pravdu. Verunka si v cykloobchodě za asistence prodávajícího vyzkoušela křiklavě růžové kolo, které se jí moc líbilo, a světe div se, už v obchodě popojela pár metrů sama!

Dětská odrážedla a kola: Jak vybrat takové, které sedne vašemu dítěti?

A jaké další důvody mohou u předškoláků „přibrzdit“ chuť naučit se jezdit na kole?

5 důvodů, proč se nechce naučit jezdit na kole

  • Pořídili jsme mu absolutně nevhodné kolo (velké, těžké), na němž se necítí bezpečně a vnímá, že by kolo nezvládl. 
  • Kolo je sice správně veliké, ale má absolutně nevhodně nastavený posed. Děti musí ve fázi učení naprosto jistě dosáhnout nohama na zem (nejen špičkami prstů!). Vysoko vytažené sedlo způsobuje špatnou kontrolu rovnováhy, dítě je nejisté a odmítá spolupracovat.
  • Možná se mu kolo jednoduše nelíbí – ano, slyšíte dobře! Záporný vztah ke sportovní pomůcce může vykonat v dětské mysli velkou „neplechu“! Je-li v dětských očích kolo ošklivé, bude na něm dítě jezdit jen s nechutí. Mnohdy pak pro vylepšení postačí pár nálepek, jindy nová barva, třásně, sedačka pro panenku a hned se trénuje lépe.
  • Je možné, že moc tlačíte na pilu. Pakliže je váš potomek od přírody (nebo po vás) rebelské povahy, nečekejte, že ho tlakem a spíláním k něčemu motivujete či donutíte.
  • Máte-li pocit, že jste vyzkoušeli vše… a snad i černou magii, možná je zakopaný pes někde jinde. Možná je vaše dítě dyspraktik!

Dyspraxie? Existuje!

Syndrom nešikovného dítěte neboli dyspraxii řadí odborníci mezi tzv. vývojové poruchy motorických funkcí. Malý dyspraktik – mnohem častěji kluk nežli dívka – svým chováním připomíná slůňátko v porcelánu, i když rozhodně nemusí mít rozměry „slůněte“, respektive nemusí jít o dítě s nadváhou! Dyspraktik je zkrátka velmi výrazně nešikovný a v dětském kolektivu si ho kvůli této jinakosti zcela jistě všimnete.

Dyspraktici bývají často terčem šikany. Víme proč!

Jak správně nasadit helmu? Podívejte se! 

Dyspraktik se vyznačuje opožděným vývojem hrubé i jemné motoriky, koordinačně náročnější činnosti jsou pro něj těžko překonatelnou výzvou. Dypraktik zápasí s používáním příboru, se zavazováním tkaniček, zapínáním knoflíků a zipů, každá ruční práce i mnoho sportů včetně například lyžování, bruslení a pochopitelně i jízdy na kole jsou pro něj skutečným oříškem.

7 tipů, jak naučit dítě jezdit na kole. Skvělou průpravou je odrážedlo
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Praktické rady, Sport, Školy, sportovci, Dětské kolo, Verča, Malý dyspraktik, Asistence, Letošní léto, Hrubá motorika, Tatínek, Kolo, Dyspraxie, Balanční kolečko, Kamarádka, Náročná činnost, Opožděný vývoj, Dětský kolektiv, Zavazování tkaniček, Nešikovné dítě, Pozitivní motivace, Sport na Heureka.cz