Maminka.czNovorozenec

Pupeční kýlu u miminka můžete rozcvičit. Operace je až krajní řešení

Michaela Karavarakis 3.  2.  2014
Pupeční kýlu u miminka můžete rozcvičit. Operace je až krajní řešení
Jestli ano, věřte, že se nemusíte vůbec ničeho děsit. Pupeční kýla (hernie) se u miminek vyskytuje poměrně často, ale na rozdíl od dospělých se neuskřinuje, takže nevyžaduje okamžitý lékařský zásah. Nejúčinnějším lékem je podle odborníků cvičení. Pokud se ale zhruba do roka a půl věku děťátka sama nezatáhne, je nutné ji později operovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak ji poznáte?

Nejlépe ji poznáte na pohmat. Ve vazivu kolem pupíčku lze nahmatat různě veliký kruhový otvor. Při zvýšeném nitrobřišním tlaku (třeba při pláči, křiku, při vyprazdňování) se pak pod pupíkem vyklene nepatrná boulička, často ne větší než hrášek. Miminku nezpůsobuje žádné problémy, není bolestivá ani jinak citlivá.

Jak vzniká?

Otvor, kterým miminko přijímalo pupečníkem potravu v době před narozením, se po porodu samovolně zatáhne. Někdy se tak však nestane a pupeční branka zůstane otevřená – tomu se říká pupeční kýla. Tímto otvorem pak mohou břišní orgány (nejčastěji kličky tenkého střeva) prostupovat do podkoží a způsobovat na pohled patrné vyklenutí. Jak jsme již ale psali v úvodu, na rozdíl od dospělých se dětem pupeční hernie prakticky neuskřinují.

Co to vlastně je uskřinutá kýla?

Je to stav, kdy se do takto neuzavřené pupeční branky dostane nějaký vnitřní orgán z dutiny břišní a následně se – kvůli zvětšení velikosti v důsledku oběhových změn - již nemůže dostat na své původní místo.

Nepodceňujte doporučení svého pediatra

Pokud máte u svého miminka podezření na pupeční kýlu, měla byste to samozřejmě sdělit svému pediatrovi. Ten toto vaše podezření buď potvrdí, nebo vyvrátí, a navrhne řešení. Tím mohou být kýlní pásy (viz níže) či nějaká forma cvičení (například Vojtova metoda) za účelem posílení břišních svalů. A rovněž vám doporučí nenechávat vaše miminko spát na bříšku.

Řešení

Dříve se používala fixace širokými náplastmi, pomocí kterých se v místě pupíčku vytvořil vodorovný záhyb kůže. Od tohoto už se ale upouští. Zjistilo se, že takový postup nevede ke kýženým výsledkům, navíc zanechává kůži dětí silně podrážděnou. Novější metodou jsou kýlní pásy, což jsou pruhy bavlněné látky na suchý zip, jejichž nošení pomáhá zpevnit břišní stěnu. Pokud se branka sama neuzavře (břišní stěna se nezpevní) do zhruba roku a půl věku dítěte, je pak nutné přistoupit k operaci.

Operace

K operaci - jednoduchému chirurgickému zákroku, při kterém se kýlní branka uzavře - se přistupuje nejčastěji mezi druhým a pátým rokem, což je z hlediska hladkého pooperačního průběhu nejoptimálnější věk. Provádí se v celkové anestezii, ale hospitalizace většinou není nutná, nebo si vyžádá maximálně jeden dva dny. Rekonvalescence trvá asi 2 týdny a zhruba 2 měsíce po operaci by se dítě mělo vyvarovat velké fyzické zátěže. Jizva je vzhledem k blízkosti pupíčku za rok již sotva patrná.

Operovat v dětském věku se doporučuje zvláště proto, že v dospělosti již uskřinutí pupeční kýly hrozí a rovněž průběh samotné operace bývá v dospělosti náročnější.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, operace, Branka, Mimi, Řešení, Pooperační průběh, Pupeční kýla, Původní místo, Opera, Muž, Břišní stěna, Kýla, Zdraví na Heureka.cz