Maminka.czKojenec

Rady, čím miminka potěšíte a co mu naopak nesvědčí

Iva Endrychová 28.  10.  2014
Někdy pozorují zvědavě svět a smějí se, ale pak najednou křičí na celé kolo. Porozumět miminkům není vždy snadné, ale my vám prozradíme, co vše má vliv na náladu vašeho děťátka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Co miminko miluje...

Každé miminko je jedinečné. Jejich osobnost se utváří už od narození. Jsou věci, které milují a věci, které nemají rádi. Jenže kojenci ještě nemluví a své rozpoložení tedy ukazují buď smíchem, nebo křikem. Podívejte se, co mají miminka rády a kvůli čemu spustí křik na lesy.

Tyto věci se jim líbí:

1. Dudák

Sací reflex mají miminka vrozený. Instinktivně hned po narození hledají maminčinu bradavku a hned začínají sát a pít. Už v mateřském luně si cumlají palec. Cumlání je uklidňuje a pomáhá jim usnout nebo se uklidnit. A je jedno zda cumlají bradavku, dudák nebo palec – sání je uklidňuje a klidná miminka jsou šťastná a spokojená miminka.

2. Rituály

Miminka velmi rychle odpozorují, jak s nimi rodiče zachází a jak probíhají určité situace, například usínání. Pokud miminkům vždy před usnutím zpíváte jednu a tu samou ukolébavku nebo pohádku, poznají, že se půjde spát a podle toho se budou i chovat. Pokud má něco stále stejný průběh, například usínání nebo kojení, uloží si miminko tento rituál a bude klidnější a spokojenější, než když jeho zvyklosti měníte každý den.

3. Barvy

Malé děti milují barvy, a především červenou. Kdyby si mohly sami zařídit pokojíček, tak rozhodně nebude zařízen v růžové a světle modré. Naopak budou to zářící barvy jako červená nebo fialová. Podle jednoho kanadského průzkumu to jsou také ty první barvy, které děti po narození rozpoznávají, teprve pak následují ostatní barvy. Přesto by děti měly být obklopeny všemi barvami, aby se naučily rozpoznávat celé barevné spektrum. Všechny barvy jsou děti schopné rozpoznat zhruba ve třech měsících.

4. Blízkost a důvěra nejbližších

Obavy mnoha rodičů, že své miminko přílišnou péčí „rozmazlí“ jsou zcela neopodstatněné. V prvních měsících potřebují vaši blízkost, sympatie a pocit bezpečí ve vaší náručí. Tělesný kontakt kůže na kůži je uklidňuje a rozveseluje. Především v prvním roce na to nedejte. Často se miminko uklidní jen tím, že slyší tlukot matčina srdce, stejně jako když bylo v jejím bříšku. Laskejte se a mazlete se s vaším miminkem tak často, jak oba chcete.

5. Masáže

Co může být krásnějšího, než být hlazen a masírován. Doteky na kůži posilují imunitní systém, odbourávají stres a podporují vnímání sebe sama a také vlastní pocity, a to jak u dospělých, tak i u těch nejmenších. Když svoje miminko jemnými doteky masírujete, podporujete vzájemný vztah i city a vaše miminko se cítí šťastně a opečovávaně. Na masáže reagují miminka různě. Takže musíte sama najít, co vaše miminko miluje a co ne.

Nebojte se mazlení a masáží! Prospějete tím zdraví a vývoji dítěte

6. Různé chutě

Kupovaná kojenecká strava chutná pořád stejně.  Za to ta domácí chutná jinak. Pestrá strava s různými zajímavými chutěmi vaše nejmenší připravuje na objevování nového (ano zvládnou i špenát a brokolici a navíc v nich budujete správné stravovací návyky už od mala. A domácí kaše z banánu a jablíček v nich zmizí v cuku letu.

7. Zavinování

V maminčině bříšku bylo pěkně teplo a bezpečně. Zavinuté dítě se cítí bezpečně a jistě, protože v teplé zavinovačce se cítí skoro stejně jako v břiše. A zavinuté děti spí díky příjemné teplotě lépe a méně je trápí nadýmání. Zavinování také zabraňuje nekontrolovaným pohybům rukou, kterých se děti lekají a budí se.

8. Pobrukování, zpívání a melodie

Hudba přináší potěšení. Věděl to už řecký filozof Aristoteles. Pobrukujte si nebo zpívejte si se svým děťátkem. Při uspávání, při kojení, při přebalování, prostě vždy, když to jde. Opakující se melodie navozují vašemu děťátku pocity jistoty a bezpečí. Kromě toho mohou mít zpívané nebo pobrukované tóny zklidňující účinky. 

Témata: Děti, Miminko, Kojenec, Vzájemný vztah, Příjemné teplo, Pestrá strava, Jemný dotek, Maminčino bříško, Dlouhý den, Sací reflex, Kojenecká strava, Mimi, Tělesný kontakt, Klidné místo, Dlouhá chvíle, Řád