Maminka.czKojenec

Rady, čím miminka potěšíte a co mu naopak nesvědčí

Iva Endrychová 28.  10.  2014
Někdy pozorují zvědavě svět a smějí se, ale pak najednou křičí na celé kolo. Porozumět miminkům není vždy snadné, ale my vám prozradíme, co vše má vliv na náladu vašeho děťátka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Toto miminku nedělejte...

Toto miminko nemá rádo:

Hlad

Když miminko kňourá a třepe hlavou sem a tam nebo si cucá pěst, tak to jsou jasné znaky toho, že vaše miminko je hladové. A hlad to není žádný pěkný pocit. Novorozenci potřebují být nakojeni nebo nakrmeni, dle zvyklostí. I my velcí jíme, když máme hlad, potřebujeme uspokojit tuto potřebu. Sytý člověk je mnohem spokojenější. 

Únava

Malé děti jsou schopné usnout kdykoliv a kdekoliv. To bylo krásné! A v prvních měsících to i částečně platilo, ale někdy je svět vně příliš vzrušující, a to se opravdu nedá usnout. Když zpozorujete, že vaše miminko je příliš rozrušené a nenachází potřebný klid, k tomu aby uslo, raději si najděte klidné místo a pomozte vašemu nejmenšímu ke klidnému spánku: zpívejte, nakojte ho, houpejte ho, hlaďte, brooukejte, houpejte... Nakonec se vašemu děťátku konečně zavřou oči únavou.

Přemíra podnětů a hluk

Pro malého človíčka je prostě všechen ten frmol venku mimo maminčino bříško někdy už moc. Oslavy, návštěvy příbuzných, restaurace, nákupní centra, hlasitá televize, křik v bazénu, to vše je pro miminko nové. Dlouhý den s mnoha dojmy může způsobit, že se miminko cítí podněty přeplněno a jen těžko najde svůj klid. Zkuste proto své miminko občas držet mimo všechen ten vnější ruch. 

Nuda a dlouhá chvíle

Miminka se ještě neumí sama zabavit. Když člověk celý den jen leží v postýlce nebo v kočárku a nic se kolem neděje, protože maminka i tatínek mají například mnoho práce nebo jsou zaměstnaní něčím jiným, to je pořádná nuda. Miminka potřebují někoho, kde s nimi mluví, zabaví je, vypráví jim pohádky nebo něco zpívá. No řekněte, co může být napínavějšího, než naslouchat mamince a tatínkovu nebo si s nim hrát!

Příliš horko nebo zima

Každý člověk se nejpříjemněji cítí pokud se nachází v příjemně vyhřátém prostředí. Potit se, je zábava jen v sauně, a když je zima tak to je nepříjemné. U miminek to není jinak. Dbejte na to, abyste miminko neoblékali přiliš málo nebo naopak hodně. Pokud má vaše miminko vlhká záda, pak je se potí a je oblečené moc. Teplotu nejlépe vyzkoušíte na bříšku, protože ruce a nohy jsou zpravidla studenější. 

 

Témata: Děti, Kojenec, Miminko, Jemný dotek, Dlouhý den, Maminčino bříško, Vzájemný vztah, Řád, Klidné místo, Sací reflex, Pestrá strava, Příjemné teplo, Dlouhá chvíle, Mimi, Kojenecká strava, Tělesný kontakt