Maminka.czChování a vztahy

Rady, jak se vyrovnat s odmítnutím

Jana Benešovská 15.  9.  2014
Ať jde o partnerský vztah, přátelství, práci nebo něco úplně jiného, odmítnutí zasáhne každého. Jak ho zvládnout tak, aby co nejméně poznamenalo vaše ego a abyste měli chuť zkusit stejnou nebo podobnou věc znovu, navzdory špatné zkušenosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Nehledejte viníky 

Každé odmítnutí bolí. Jenže zatímco některého člověka skoro nepoznamená, jinému vezme odvahu a naplní ho pocity méněcennosti. Psycholog Petr Šmolka říká, že na odmítnutí reagujeme podle toho, kde vidíme chybu. „Když chybu vidíme na sobě, pak hrozí, že upadneme do depresí. Když na těch druhých, pak je běžné, že na ně máme vztek. Asi nejlepší je nehledat viníky a přijmout filozofii, že ‚takové věci se prostě občas stávají‘, aniž by za ně někdo konkrétní mohl,“ říká. Pro odmítnutí by podle něj mělo platit úsloví, že „co tě nezabije, to tě posílí“. 

2. Rozlišujte odmítnutí 

U partnerského vztahu je velký rozdíl, zda vás druhý člověk odmítl po letech vzájemného přátelství, nebo jste ho poznali teprve nedávno. Zatímco u prvního je důležité si uvědomit, zda vás druhý doopravdy odmítl nebo jednoduše momentálně nestojí o vztah, v druhém případě je zase potřeba myslet na to, že odmítající vás vlastně vůbec nezná. Nesoudí tudíž vás jako osobu, ale pouze těch pár slov a vět, co jste spolu prohodili. A je zcela zbytečné takovými myšlenkami plýtvat svým časem, obzvlášť když zítra potkáte další spoustu lidí. 

3. Osmělujte se 

Představte si proutníka, který vyrazí do baru a osloví dvacítku přítomných žen. Většina se jich jen pousměje a odmítne. Onen muž si z toho hlavu určitě nedělá. Protipólem takových jsou chroničtí stydlíni (platí pro muže i pro ženy), kteří se tak panicky obávají odmítnutí, že než někoho oslovit, raději mlčí. Když se hodně bojíte, trénujte. „Nejprve oslovte někoho, kdo vám nepřijde příliš přitažlivý, aniž byste se snažili udržet hovor. Posléze přidejte pokusy o konverzaci, bez snahy o seznámení. Teprve poté oslovujte i bytosti přitažlivější,“ radí Petr Šmolka. 

4. Nevzdávejte to 

Co se týká partnerských vztahů, ale třeba i práce nebo obchodních schůzek, řada lidí je podle Petra Šmolky zaměřená na a priori nedostupné cíle, kde se úspěch dá očekávat jen těžko. Počet odmítnutí tak rapidně vzrůstá. „Odmítnutí lze vnímat i jako šanci, abychom si uvědomili své možnosti a meze,“ říká psycholog. „To platí zejména ve chvíli, kdy se opakovaně neúspěšně pokoušíme o totéž.“ Netrvat na tom, co jsme si kdysi předsevzali, vyzkoušet nové možnosti a nevzdávat to při prvních neúspěších je podle něj metoda, jak nakonec dojít cíle. 

(Článek vyšel v časopise Moje psychologie 9/2014)

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Jak, Smolka, Petr Šmolka, Řád, Odmítnutí, Druhý člověk