Maminka.czBatole

Rady, jak z dítěte vychovat slušného člověka

Kateřina Hovorková 16.  10.  2014
K výchově dítěte stačí „jen“ láska a čas, který mu věnujete. A pak ještě trochu svobody, trochu kontroly, podpůrného prostředí… Přečtěte si rady odborníků, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tereza Kramerová zastánkyně vědomého mateřství 

Co je pro vás ve výchově důležité?

Své děti vychovávám vlastním příkladem. Mluvím s nimi tak, jak bych chtěla, aby dospělí mluvili se mnou, kdybych byla malá. Když to jde, dřepnu si k nim, abychom byly ve stejné úrovni. Nechávám je, aby spolurozhodovaly, protože jsou stejně tak právoplatnými členy domácnosti jako my dospělí. Podporuji je, aby vyjádřily svůj názor, a vedu je k tomu, aby si vyslechly ten můj. Nechci pro ně být autoritou pramenící z mé moci nad nimi. Raději volím dohodu než přikázání, raději vysvětluji, než kážu. Děti by měly vědět, že jsou milované. 

Rozčílíte se někdy?

Někdy také křičím. Ale už jsem se naučila hlásit dopředu, že jsem unavená, nemám trpělivost, a budu tedy křičet. A umím se omluvit. Vysvětlím, jaký byl důvod křiku. Ukazuji dětem, že jsem člověk se silnými i slabými stránkami a že je v pořádku mít i negativní emoce. 

Pracujete také sama na sobě jako na rodiči?

Když se zapomenu soustředit na příčinu dětských projevů, tedy na jejich niterné pocity, pak mě některé dětské chování vytáčí. Tím, že se sama dostanu do pocitu vzteku či zloby, ztrácím ale možnost situaci uhladit ke spokojenosti všech. Tak se raději o kousek stáhnu a přemýšlím, co v dítěti tuto reakci vyvolalo. Jak se cítí? Co by potřebovalo? Čeho chce docílit? 

Jak vlastně takové vědomé mateřství probíhá?

Raději mluvím o svých pocitech z různých situací a vedu děti ke spolupráci. A ze spolupráce vyplývá zodpovědnost. Hodně se bavíme i o tom, jak to mají ostatní lidé. Chci, aby děti uměly tolerovat odlišnosti, a tak s respektem pozorujeme životy ostatních lidí. 

 

Témata: Děti, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Výchova, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Tělesné tresty, Člověk, Reálný svět, Řád, Plačící dítě, Primární potřeba, Rodinné štěstí, Reklamní spot, Kontaktní rodičovství, Západní svět, Vyhoření, Zásadní okamžik, Dobré chování, Vzájemné soužití, Negativní emoce