Maminka.czTěhotenství

Rady lékaře: Co s bolestmi zad a kloubů v těhotenství a po porodu?

redakce 12.  8.  2011
Na otázky odpovídá MUDr. Hana Jarošová, primářka Centra léčebné rehabilitace Revmatologického ústavu Praha 2, vvvw.revma.cz

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsem v 7. měsíci těhotenství a někdy mě bolí záda tak, že nemohu stát, sedět, ani ležet. Poradíte mi nějaký cvik, který mohu provádět sama doma, abych si od bolesti alespoň trochu ulevila?

Zřejmě Váš problém vyplývá ze snížené aktivity tzv. hlubokého stabilizačního systému trupu vlivem těhotenství. K jeho aktivaci byste mohla provádět tyto cviky: protahovací cvičení v poloze v lehu na zádech s bederní páteří přitaženou k podložce. S nádechem protáhnout pravou horní a levou dolní končetinu po podložce do dálky, s výdechem zvolna tah uvolnit. Totéž opačnými končetinami. Cvičení provádět zvolna, v dechovém rytmu, opakovat asi 5-7x optimálně 2x denně.

Další doporučený cvik je pro stabilizaci bederní páteře a pánevního dna. Provedení opět v lehu na zádech s horními končetinami podél těla, dolní končetiny pokrčeny. S nádechem stáhneme hýždě a pánev zvedáme nad podložku. Po krátké výdrži pokládáme pánev zpět k podložce a poté uvolníme hýždě. Krátce prodýcháme. Opakování cviku vhodné 5-7x ve frekvenci 2x denně.

Třetí cvik je v poloze v lehu na boku. Dolní končetiny pokrčené, horní končetiny volně. Vtahujeme konečník nejprve zvolna, chvilku držet, poté zvýšit intenzitu a po chvilce znovu zvýšit intenzitu vtahování na maximum. Mezi zvyšováním intenzity vtahování konečníku neprovádíme relaxaci. Cvik opakujeme 3x, po každém cviku doporučujeme prodýchat. V případě potřeby je možné se obrátit na erudované terapeuty rehabilitačního oddělení Revmatologického ústavu.

Při porodu jsem velmi trpěla tzv. křížovými bolestmi. Bohužel ještě dva týdny po porodu mne záda stále bolí. Neměla bych navštívit nějakého lékaře? Dá se nějakým cvičením takovým bolestem předejít?

Váš problém bude asi obdobný jako v předchozím dotazu, těhotenstvím dochází k destabilizaci hlubokého stabilizačního systému trupu (pánevní dno, břišní svaly…) Bude proto nutné provést na odborném pracovišti důkladný kineziologický rozbor a na jeho základě vytvořit individuální rehabilitační plán s následnou instruktáží od odborného terapeuta.

Cviky doporučené v předchozí odpovědi jsou vhodné i pro Váš problém – alespoň zpočátku. Navštivte rehabilitačního lékaře, který Vám kineziologický rozbor předepíše.

Jsem již půl roku po porodu, ale stále mi otékají nohy a bolí mě klouby jako v druhé polovině těhotenství. Dá se ještě čekat, že to přejde samo, nebo je třeba nějaká léčba?

Popisujete, že Vám v druhé polovině těhotenství otékají klouby. To by mohlo být příznakem nově vzniklého kloubního onemocnění, což se občas v graviditě stává. Bylo by vhodné ev. navštívit revmatologa a provést specializované krevní vyšetření. Otoky dolních končetin mohou mít různé příčiny – přesahují do několik medicínských oborů – interní, revmatologie, dermatologie…

Bolesti kloubů mohou být mimo jiné způsobeny přetížením např. zvýšenou hmotností, která bývá spojena s těhotenstvím. Přesto bych doporučoval důkladné vyšetření u specialistů, zejména v oboru revmatologie. Jako radu před vyšetřením bych mohl doporučit přístrojovou lymfodrenáž, nemáte-li aktivní varixy dolních končetin a onemocnění srdce a ledvin. Další radou by bylo procvičování aker obou dolních končetin ve zvýšené poloze (podložení nohou polštářem nebo srolovanou přikrývkou).

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Po porodu, Kojenec, Bolest, Bolest zad, Lékař, Horní končetina, Řád, Rehabilitační oddělení, Lék, Pór, Rehabilitační lékař, Kloub, Důkladné vyšetření, Zdraví na Heureka.cz