Maminka.czRecepty

Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Tento recept zvládne každý

Děti omáčky milují a absolutním hitem většiny z nich je rajská omáčka. Tu můžete udělat buď s knedlíkem, nebo jednoduše s těstovinami. Uvidíte, že se po ní jen zapráší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rajská omáčka z protlaku

Potřebujeme:

  • 1ks cibule – není nutná
  • 40 g másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 90 g hladké mouky
  • 1ks hřebíčku
  • tymián dle chuti, pokud ho máme v rajské rádi
  • 3 ks bobkového listu
  • 14 ks nového koření – kuličky
  • 1300 ml vývaru nebo vody
  • 10 ks celého pepře
  • 1 lžíci oleje
  • 200 g rajského protlaku
  • 130 g cukru krupice dle kyselosti protlaku

Postup:

Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.

Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti!) a sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosolíme nebo dosladíme.

Nakonec omáčku jen přecedíme, abychom z ní odstranili koření, a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.

Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.

Rajská omáčka

Rajská omáčka je celosvětově rozšířená omáčka, typická i pro českou kuchyni. Její hlavní ingrediencí jsou rajčata, která jí dávají typickou chuť a vůni. Připravuje se často z protlaku, ale stojí za to uvařit ji přímo z rajčat, získá tak ještě intenzivnější chuť. Podává se většinou s hovězím masem a knedlíkem či těstovinami.

V hlavní roli rajčata
Výživa a stravování

V hlavní roli rajčata

V případě, že dáváte přednost čerstvým rajčatům před protlakem, můžete vyzkoušet tuto variantu.

Rajská omáčka z rajčat

Potřebujeme:

  • 50 gramů cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 600 gramů rajčat, nejlépe soudkových
  • 800 gramů vody
  • 100 gramů cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 5 kusů nového koření
  • 1 lístek bobkového listu, sušeného
  • 2 kostky hovězího bujónu (pro 0,5 l vody)
  • 6 kusů pepře, černého, celého
  • 1 rovná čajová lžička mleté skořice
  • 140 gramů rajčatového protlaku
  • 70 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička octa

Postup:

Nakrájejte cibuli najemno a zlehka ji orestujte na oleji. Přidejte nakrájená rajčata, vodu, cukr, sůl, nové koření, bobkový list, bujón, pepř, skořici a rajský protlak. Vařte 25 minut.  Poté přidejte mouku a ocet a vařte 10 minut. Vyjměte bobkový list a tyčovým mixérem rajskou omáčku rozmixujte.

Pusťte děti do kuchyně! Udělejte si těstoviny
Témata: Recepty, Video, rajská omáčka, Kyselost, Celý pepř, Svíčková, Houskový knedlík, Rovná, Bobkový list, Nájem, Smažení, Nové koření, Karbanátek, Pokraj, Těstoviny, Rajče, Pokrájená cibule, Protlak, Rajský protlak, Kaz, Tymián, Ráj, Rozpuštěné máslo, Omáčka, Knedlík

Video