Maminka.czRakovina prsu

Nemusí jít jen o bulku! Znáte největší mýty o rakovině prsu? Na tohle pozor

Simona Procházková 30.  11.  2021
Rakovina prsu u nás bohužel postihne každou desátou ženu. Patří tedy k nejčastějšímu nádorovému onemocnění a varující je, že kolem něj panuje ještě stále celá řada nepravd, omylů a nebezpečných mýtů. Před kterými se mít obzvláště na pozoru, prozradí mamoložka MUDr. Renata Kalajová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nádor v prsu, noční můra každé ženy… Přesto spousta z nás tuto zákeřnou chorobu podceňuje. Ruku na srdce, chodíte zodpovědně na preventivní prohlídky, vyšetřujete si pravidelně prsa sama doma? U karcinomu prsu totiž platí, že čím dříve jej lékaři objeví a začnou léčit, tím je šance na úplné uzdravení větší. Které nepravdy o rakovině prsu mezi námi kolují a kdy zpozornět? Vše objasní mamoložka MUDr. Renata Kalajová z Perfect Clinic.

VIDEO: Jak provádět samovyšetření prsu

Jsem ještě mladá, nemusím na vyšetření

Ženy často podceňují preventivní kontroly, protože si myslí, že je věk chrání, že jsou ještě „příliš mladé“. Bohužel ale statistiky jsou neúprosné. „Moje nejmladší pacientka s rakovinou prsů měla 23 let. Ze statistické ročenky z roku 2018 bylo v Česku diagnostikováno sedm pacientek s karcinomem prsu od 20 do 24 let a 40 pacientek s karcinomem prsu od 25 do 29 let,“ říká MUDr. Renata Kalajová a dodává: „Doporučujeme chodit na preventivní vyšetření prsů od 30 let jednou za dva roky.  Já osobně ale doporučuji chodit na vyšetření jednou ročně, protože u mladých žen nádory většinou rychleji rostou, jsou agresivnější a hůře se léčí.  U žen s pozitivní rodinnou anamnézou, to znamená, že měla rakovinu prsu matka nebo sestra, by žena měla chodit na vyšetření prsů jedenkrát za rok, a to už od 20 let. Dominantní vyšetřovací metodou v tomto věku je ultrazvukové vyšetření.“

Máma je zdravá, žádný problém

Mnoho žen si neprovádí samovyšetření prsů nebo nechodí na kontroly, protože si jednoduše myslí, že když se rakovina prsu neobjevila v rodině, nejsou v rizikové skupině a cítí se zcela mimo ohrožení. Ano, výskyt rakoviny prsu v rodině je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro propuknutí nemoci, neznamená to ale, že rakovinu nemohou mít i ženy, u kterých v rodině předtím nebyla. Bohužel až 80 % pacientek onemocní i bez předchozí rodinné anamnézy.

Umíte si zkontrolovat prsa? Naučte se to krok za krokem podle rad lékařky!

Silikony nahrávají rakovině

Toto je hodně diskutované a kontroverzní téma. Jak to ale ve skutečnosti je? Opravdu riskujete zvětšením či úpravou prsou vznik karcinomu? „Silikonové implantáty nezpůsobují rakovinu prsu, což je doloženo mnoha klinickými studiemi ve světě.  Je doloženo, že výskyt rakoviny prsu je stejný ve skupině žen s prsními implantáty jako ve skupině žen bez prsních implantátů,“ uvádí MUDr. Kalajová.

Mamografie dost bolí

Hlavně žádný strach. „Samotné mamografické vyšetření může sice být malinko nepříjemné, především u žen s menšími prsy, ale nejedná se rozhodně o žádnou intenzivní bolest. A hlavně, tento malý chvilkový diskomfort dokáže zachránit život. Mamografické vyšetření totiž dokáže odhalit rakovinu již v počáteční fázi,“ zdůrazňuje MUDr. Kalajová.

Nádor v prsu se týká jen žen

Další obrovský omyl. Rakovinou prsu mohou onemocnět i muži, i když jde o poměrně vzácnou diagnózu. Pro srovnání, ročně je to u nás kolem 40 případů tohoto onemocnění u mužů k více než sedmi tisícům případů rakoviny prsu u žen. Jak se nádor prsu u mužů projevuje? Zpravidla bulkou pod bradavkou nebo u dvorce. Dochází ke vtažení nebo deformaci bradavky. Muži často přichází již s pokročilým prsním nádorem ve formě kožního vředu. Rakovina u mužů se léčí stejně jako u žen, tedy operací s následnou onkologickou léčbou.

Bolí vás prsa? Důvodem můžou být hormony, ale i nevhodná podprsenka

Mezi další pověry a mýty o rakovině prsu patří:

  • nádor v prsu způsobuje časté nošení podprsenek s kosticemi
  • za vznik rakoviny prsu mohou deodoranty a antiperspiranty
  • ženy s malými prsy mají menší riziko, že u nich vznikne nádor
  • cysty a tukové bulky v prsu se časem zvrhnou ve zhoubný nádor
  • mamografické vyšetření není nutné, stačí ultrazvuk
Témata: Zdraví, Zdraví žen, Rakovina, Rak, Ultrazvukové vyšetření, Sama doma, mýty, Rakovina prsu, Vyšetření, Prsa, Renata Kalajová, Karcinom prsu, Mýtus, Bulka, MUDr., Česká republika, Kalajová, Perfect Clinic, Nádorové onemocnění, Nádor, Zdraví na Heureka.cz