Maminka.czZdraví

Rakovinou prsu onemocní každá osmá žena, nepodceňujte proto prevenci

Markéta Novák Matějková 9.  12.  2016
Znovu a znovu s námi otřásá fakt, že karcinomem prsu u nás onemocní jedna z osmi žen. Jinými slovy každá osmá z nás během svého života musí bojovat s diagnózou zhoubného nádoru prsu. I u této diagnózy platí, že je poměrně velká šance na vyléčení, ale pouze za předpokladu, že se diagnostikuje včas.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podceňovat samovyšetření prsu se rozhodně nevyplatí. Pokud si v prsu nahmatáte cokoli neobvyklého, návštěvu lékaře byste rozhodně neměly odkládat.

I když není třeba hned panikařit - může to být přechodně zduřená žláza, nezhoubný uzlíček, či podobný problém, který se může po menstruaci změnit nebo úplně vymizet.

Jaký je život bez ňadra? Ženy, které se rozhodly nepodstoupit rekonstrukci

Nicméně, je dobré, aby věc posoudil lékař, který vás případně pošle na další vyšetření, například na sono či mamograf.

Vyšetření mamografem může zachránit život 

Je však třeba mít na paměti, že samovyšetření pohmatem nenahradí vyšetření mamografem či ultrazvukem. Proto nepodceňujte preventivní prohlídky, na které máte od určitého věku nárok a hradí vám je zdravotní pojišťovna.

Mamograf představuje jedinečnou možnost odhalit i jen několikamilimetrový nádor, který současná medicína umí velmi úspěšně léčit. Samovyšetřením nemáme šanci takový nádor zaznamenat a něco tak malinkého nahmatat. 

Samotné vyšetření není bolestivé, trvá přibližně deset minut. Ženám s citlivějšími prsy lékařky doporučují vyšetření naplánovat po menstruaci, kdy prsa nejsou tak citlivá a tudíž na vyšetření reagují lépe.

Co se týká radiačního záření při vyšetření mamografem – rozhodně se není třeba bát a podléhat panice. Je zde použita velice nízká radiační dávka, kterou je tělo schopné bez problému zpracovat.

Do 45 let stačí ultrazvuk, později mamograf

Do 45 let se používá k preventivnímu vyšetření většinou ultrazvuk, od 45 let pak spíše mamograf. O tom, jaký druh vyšetření je pro nás nejlepší, rozhoduje lékař. 

 

Mamograf představuje jedinečnou možnost odhalit i jen několikamilimetrový nádor.

 

V současné době tedy mají ženy nárok na bezplatné preventivní vyšetření mamografem od 45. roku věku ve dvouletých intervalech. V mezidobí je samozřejmě důležité se průběžně sledovat a v případě jakýchkoliv problémů neváhat a navštívit svého gynekologa.

Ženy si riziko uvědomují

„Jsme rádi, že ženy stále více slyší na naše výzvy k prevenci a tudíž počet preventivních kontrol každý rok narůstá. Za posledních pět let se zvýšily téměř o čtvrtinu. Předpokládáme, že jen za naši zdravotní pojišťovnu letos vykážeme přibližně 86 000 kontrolních mamografických vyšetření," komentuje stav Hana Kadečková, tisková mluvčí druhé největší zdravotní pojišťovny, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. 

Nečekejme na další smutnou zprávu, že rakovinou prsu onemocněla kolegyně nebo máma kamarádky, aby nás to přimělo jednat. Nejlepší je se na preventivní vyšetření objednat hned.  Dohodněte se se svojí kamarádkou nebo kolegyněmi, pokud v tom nechcete být sama.

Tříměsíční prohlídka mi změnila život

Mnozí zaměstnavatelé dnes k preventivní kontrole vyzývají také nepřímo - nabízí úhradu vyšetření mamografem každý rok ženám, které ještě nedosáhly 45. roku a preventivní vyšetření by si musely hradit samy.

Na vyšetření přispívají i některé pojištovny

Zkontrolujte si také, zda vaše zdravotní pojišťovna nepřispívá na mamografické vyšetření v rámci fondu prevence. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR na něj pro své klienty z fondu prevence přispívá částkou 500 Kč, celkově letos vyplatila již 915 000 Kč.

Preventivní vyšetření mamografem je zlomkem vysokých nákladů na léčení rakoviny prsu.  Pro představu, pokud je zapotřebí operační výkon a případně hormonální terapie, jsou náklady na první rok léčby přibližně 100 tisíc až 150 tisíc korun.

Je-li nutné podstoupit také chemoterapii s biologickou léčbou, případně radioterapii, náklady na první rok léčby dosahují výše kolem 1,3 milionu korun.

Náklady na léčení v pozdním stadiu rakoviny prsu rostou při použití biologické léčby až ke 2,6 miliónům korun za rok.

To je částka bez dalších léků ovlivňujících metabolismus kostí u kostních metastáz, analgetické léčby včetně využití radioterapie, vyšetření potřebných k mapování vývoje onemocnění a efektu léčby apod.

Rakovinou prsu mohou onemocnět i muži

Nemluví se příliš o tom, že i muži mohou rakovinou prsu onemocnět. Pro muže ale není vzhledem k nízkému výskytu karcinomu prsu v mužské populaci zaveden celoplošný bezplatný preventivní screening. Pokud však přijde muž s konkrétními potížemi, lékaři jej ve screeningovém centru plnohodnotně vyšetří.  

Informace a kontakty na screeningová centra podá obvodní lékař, gynekolog či chirurg. Mapu center najdete na www.mamo.cz.

Rakovina prsu: i v těhotenství ji lze účinně léčit
Potvrzeno: nadváha a rakovina prsu spolu úzce souvisí!
Témata: Zdraví, Jen pro maminku, žena, Rak, Tisková mluvčí, Radioterapie, Kaz, Tříměsíční prohlídka, Karcinom prsu, Mamograf, Samovyšetření, Mapování, Zdravotní pojišťovna, Zen, Obvodní lékař, Podobný problém, Vysoké náklady, Současná medicína, Jaký druh, Preventivní vyšetření, Mamografické vyšetření, Fond, Karcinom, Hormonální terapie, Zdraví na Heureka.cz