Maminka.czDěti a jídlo

Rebarboru si mohou dopřát starší děti, ale pozor na její zpracování

Markéta Novák Matějková 22.  5.  2019
Je kyselá i sladká zároveň. Rozumí si s jahodami i citrusy, chutná ovšem stejně dobře i s masem. Řeč je o rebarboře, zelenině, jejíž sezóna je právě teď v plném proudu. Na co si při jejím zpracování dát pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S lehkou nadsázkou se dá říct, že rebarbora je zelenina dvou tváří – na jednu stranu je zdravá, na druhou dokáže být nebezpečná. Právě proto je třeba při její přípravě dodržovat správný postup.

Sezóna rebarbory je také velice krátká, proto by byla škoda ji promeškat.  Její čas je zhruba od poloviny května do poloviny června. Proč ne později? Od konce června v ní totiž stoupá podíl kyseliny šťavelové, tudíž se stává pro konzumaci nebezpečnou.

Listy rebarbory nejezte nikdy, jedlé jsou pouze řapíky, které obsahují mnoho draslíku, vápníku a kyseliny šťavelové. Především kvůli té poslední složce není vhodné, aby ji jedli lidé, kteří mají problémy se žlučníkovými a močovými kameny.

Jak na úpravu rebarbory

  • V první řadě je důležité rebarboru pořádně očistit.
  • Vybírejte rebarboru co nejčerstvější, aby neměla tak výrazné vlásečnice. Ty by mohly zejména děti od její konzumace odradit a obecně jim vadí.
  • Používejte pouze mladé, pevné, růžové až načervenalé řapíky.
  • Když je zlomíte, měla by z nich vytéct míza.
  • Rebarboru vždy oloupejte.
  • Připravujte ji raději v plastových nebo keramických mísách, ve styku s kovem totiž oxiduje.
Je avokádo vhodné pro děti? Nejlepší rady, doporučení a recepty

Co byste měli vědět o rebarboře

  • Nejedná se o ovoce, jak by se podle způsobu použití mohlo zdát, ale patří mezi zeleninu.
  • Přidává se do sladkého pečiva, salátů, připravují se z ní džemy, zavařeniny i rosoly.
  • V kuchyni se využívají pouze řapíky, které je třeba vždy tepelně opracovat. Listy rebarbory se nekonzumují (obsahují hodně kyseliny šťavelné).
  • Rebarbora je vhodná při redukční dietě a má lehce projímavé účinky.
  • Obsahuje větší množství vitaminu B1, vápníku, draslíku a také užitečnou vlákninu.

Proč je rebarbora zdravá

Rebarbora je vhodná pro správný vývoj kostí, obsahuje totiž mnoho vitamínu K, který je ideální prevencí před osteoporózou. Díky širokému zastoupení vitamínů a antioxidantů působí také proti stresu. Navíc chutná dětem. Můžete jí také nahradit místo jablek v závinu. 

Rebarbora je využívána také v tradiční čínské medicíně. Sušený kořen se v malém doporučuje proti průjmu, ve větším naopak pomáhá při zácpě.

Stejně jako další druhy zeleniny i rebarbora obsahuje minimum kalorií a navíc zasytí. Rebarbora rovněž snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávení.

Rebarbora pro děti a těhotné není vhodná

Pro miminka a malé děti není rebarbora vhodná a raději se její konzumaci za syrova úplně vyhněte. Pokud byste starším dětem (uvádí se až kolem 10 let) chtěli připravit limonádu z rebarbory, doporučuje se ji přesto nejprve uvařit a následně zpracovat.

"Rebarbora pro malé děti a těhotné ženy ve větším množství příliš vhodná není, stejně jako pro osoby, které trpí na ledvinové kameny. Důvodem je poměrně vysoké množství kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelová narušuje hospodaření s vápníkem. Jako doplněk pestré stravy může být však přidávána, sezóna rebarbory zas tak dlouhá není a dva koláče nebo pyré s jablky neuškodí. Jen pro zajímavost, srovnatelný obsah kyseliny šťavelové má i špenát," říká dietoložka a odborná garantka Vím, co jím Karolína Hlavatá.

Recepty na koláč a džem z rebarbory

Rebarborový koláč

Klepněte pro větší obrázek

na 8 řezů
příprava: 80 minut

Těsto:
100 g másla, změklého
85 g krupicového cukru
1 velké vejce
180 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka mletého kardamomu a soli

Náplň:
400 g smetanového sýru
200 g zakysané smetany
125 g krupicového cukru
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
300 g rebarbory
1 lžíce třtinového cukru

Na těsto utřete máslo s cukrem. Postupně vmíchejte vejce a suché přísady. Vložte jej do pečicím papírem vyložené zapékací formy a rozválejte po celé její ploše. Nechte na chvilku odpočinout v chladu. Smíchejte všechny suroviny na náplň. Krém rozetřete na vychlazené těsto, navrch poskládejte očištěné řapíky rebarbory a posypte cukrem. Pečte, až se náplň zpevní a lehce zezlátne, asi 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Rebarborový džem

Klepněte pro větší obrázek

8 skleniček
příprava: 60 minut

1 kg rebarbory
600 g krupicového cukru
šťáva a kůra z 1 pomeranče

Oloupanou rebarboru nakrájejte na asi 2 cm velké kousky a duste s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou. Podle potřeby dolijte vodou. Celou směs rozvařte a přelijte do skleniček. Uzavřené sterilujte 30 minut při 85 °C.

Témata: Recepty, Jídelníček, Děti a jídlo, Rebarbora, Jedle, Džem, Vitamín, Zelenina, Star, Náplň, Vejce, Cukr, Kyselina, Konzumace, Těsto, Pyré, Hobby, Syrová