Recept: 4 polévky, které vám vyženou chřipku z těla pryč

Táhlý masový vývar i hustá krémová zeleninová polévka toho mají mnoho společného. Umí pohladit chuťové buňky, zahřát, zasytit i vyhlásit boj proti chřipce.

Když jsem byla malá a nemocná, babička vytáhla hluboký hrnec, vhodila do něj kus masa a kosti, cibuli, která nikdy nesměla chybět, a koření. Zalila to vodou, zapnula sporák a pod pokličkou dlouhou dobu vařila. Čas, který jsme tím získaly pro sebe, jsme věnovaly pohádkám. Četlo se, vyprávělo, a když přišla dlouhá chvíle, pekl se v troubě svitek z vajec a bylinek nebo se sušily domácí nudličky do polévky. Na tu dobu vzpomínám s úctou, láskou a vůní, kterou teď věnuju svým dětem, když stejně tak jako já tenkrát, v době chřipek uléhají pod deku a vyžadují babiččin vývar. Tahle dáma byla doktorka a tvrdý zastánce západní medicíny. Ale i u ní převládal respekt k starému učení prababiček a jejich prababiček, jež vyhlašovaly boj proti virům rodinnými recepty na polévky. Ty masité dodávaly tělu potřebné bílkoviny a také tuky, které zahřejí organismus, dodají mu energii a pomohou uvolnit vitaminy A, D, E a K. Maso případně nahradily luštěniny a lžíce domácího sádla nebo másla. Nikdy nechyběly brambory, které jsou i dnes u nás největším zdrojem vitaminu C. Dále pak cibule, česnek a kořenová zelenina, jež jsou plné antioxidantů, a v neposlední řadě čerstvé bylinky a nové koření, bobkový list a pepř.

Špenátová polévka s mátou a čerstvým sýrem

Porce: 4, příprava: 20 minut, vaření: 7 minut

1 kg čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého) • 1 větší cibule • 3–4 stroužky česneku • 1 lžíce řepkového oleje • hrst čerstvé máty • sůl • pepř • čerstvý sýr s bylinkami na ozdobu

Čerstvé listy špenátu zbavte řapíku a omyjte. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek. Přidejte špenát, poduste a zalijte vodou nebo hovězím vývarem. Osolte, opepřete a nechte vařit přibližně 5–7 minut. Poté přidejte čerstvé lístky máty, rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým sýrem s bylinkami.

Tip:Polévku můžete ozdobit i nasucho praženými semínky nebo piniovými oříšky.

Hovězí vývar se zeleninou a bylinkovými noky

Porce: 4, příprava: 40 minut, vaření:3 hodiny a 20 minut

Na vývar: 500 g hovězího masa a kostí na polévku • 1 větší cibule • 3 bobkové listy • 3 kuličky nového koření • 5 kuliček pepře

Na polévku: 3 středně velké mrkve • 1 většího celeru • 1 větší petržel • 3 jarní cibulky • 1 lžíce másla nebo řepkového oleje • maso z vývaru • sůl • pepř • čerstvá petrželka

Na noky: 2 vejce • 2 lžíce mléka • 16 lžic krupice (např. pohankové) • sůl • pepř • 2 jarní cibulky • hrst čerstvé petrželky

Maso a kosti na polévku omyjte, vložte do většího hrnce, přidejte oloupanou a rozpůlenou cibuli a koření. Zalijte vodou a vařte při nízké teplotě alespoň 3 hodiny. Poté slijte vývar, maso nakrájejte. Na másle či řepkovém oleji orestujte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a jarní cibulku. Zalijte vývarem, přidejte maso, dochuťte solí a pepřem. Vařte doměkka, asi 15 minut.
V misce vyšlehejte vejce s mlékem, osolte a opepřete, vmíchejte krupici do kašovité konzistence a nakonec nasekanou cibulku a petrželku. Ve vedlejším hrnci do vroucí vody tvarujte noky lžičkou. Slijte je, vložte na talíře a zalijte hotovou polévkou.

Tip:Noky zjemníte, když nahradíte mléko smetanou nebo přidáte nastrouhaný sýr.

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Porce: 4, příprava: 40 minut, vaření: 2,5 hodiny

500 g předního hovězího masa • 2 větší cibule • 2 lžíce řepkového oleje • 500 g brambor • 300 g hlívy ústřičné • 2–3 stroužky česneku • kmín • sladká paprika • sůl • pepř • čerstvá petrželka

Maso nakrájejte na menší kousky. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte maso a nechte „zatáhnout“. Podlijte troškou vody a nechte dusit. To zopakujte 2–3x za sebou.

Poté zasypte sladkou paprikou, kmínem, solí a pepřem a zalijte vodou. Vařte při nižší teplotě doměkka, asi tak 2 hodiny, podle potřeby zalévejte vodou či hovězím vývarem. Poté přidejte nakrájené brambory a hlívu ústřičnou a plátky česneku. Vařte dalších 20–30 minut. Nakonec ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.

Tip:Ke gulášové polévce se nebojte přidat sušená rajčata a ochutit ji zakysanou smetanou.

Mrkvová polévka s jablky a cibulí

Porce: 4, příprava: 30 minut, vaření: 10–15 minut

1 kg mrkve • 1 větší cibule • 5 cm dlouhý kořen zázvoru • 2–3 jablka • 1 lžíce řepkového oleje • sůl • pepř • čerstvý tymián

Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibulku se zázvorem, přidejte mrkev a chvilku poduste. Poté zalijte 1 1 litrem vody nebo hovězím vývarem a vařte přibližně 5 minut. Mezitím i se slupkou nakrájejte jablka na kostičky. Přisypte do polévky, osolte, opepřete a vložte snítky čerstvého tymiánu. Vařte dalších 5 minut, dokud nebude mrkev měkká. Odstavte a rozmixujte na krém.

Tip:Podávejte s jablečnými lupínky pečenými v troubě při teplotě 120 °C dozlatova.

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

S radostí zařídíte hodně praktického pro svou nebo rodičovskou domácnost. Dopoledne byste se měly skrze Slunce chovat aktivně a…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci