Maminka.czRecepty

Poctivá domácí sekaná jako od babičky. Připravte perfektní oběd pro celou rodinu

Simona Formánková 19.  8.  2022
Za málo peněz hodně muziky. I tak by se dalo nazvat navenek obyčejné jídlo, jako je sekaná. Ovšem nenechte se mýlit. I s touto dobrotou dokážete královsky pohostit návštěvu a stejně tak rychle zasytit pár hladových dětských krků. Výborná je navíc klidně i za studena.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sekaná je přesně tím jídlem, na které má každá rodina svůj osvědčený recept. Jedni milují, když jsou v ní cítit kousky mletého masa, jiní směs připravují z mixovaného pyré. Ovšem jedno je jasné – tato majoránkou vonící dobrota chutná naprosto všem. 

Suroviny:

  • 400 g vepřového bůčku
  • 400 g hovězího předního
  • 2 rohlíky z předešlého dne
  • 100 ml mléka
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 svazek petrželky
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř mletý
  • majoránka dle chuti
  • strouhanka na zahuštění

Postup:

Vepřový bok a hovězí maso očistíme, nakrájíme na větší kousky a na masovém strojku umeleme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Cibuli s česnekem oloupeme a spolu s petrželkou nasekáme nadrobno. 

Vejce rozklepneme do misky, jeden bílek si necháme stranou. Do mísy s namletým masem přidáme zvlhčené rohlíky, jedno vejce, žloutek, cibuli, česnek a petrželku. Vše osolíme, okořeníme mletým pepřem a majoránkou, zahustíme strouhankou a propracujeme.

Z připravené masové hmoty vytvarujeme navlhčenýma rukama šišky, vložíme je do pekáčku a potřeme zbylým bílkem. Nakonec je podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 50 minut. Sekanou podáváme s chlebem či bramborami.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Rodina, Jídelníček, jídlo, Vaření, Babička, Peníze, Vaření pro rodinu, oběd, sekaná, Major, Majoránka, Mléko, Recept, Dobrota, Předehra, Domácí, Rohlík, Pec, Dom, Návštěva, Večeře