[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Že nevíte, co je piccata? Znamená to maso pokrájené na tenké plátky zprudka opečené a podávané v omáčce z másla a citronu. Jedná se o klasický a populární italský recept, který si doma připravíte doslova během chvilky. Jde vlastně o odlehčenou obdobu vídeňského řízku (dělá se z telecího nebo drůbežího masa), za jejíž vznik údajně Italové vděčí polnímu maršálovi Radeckému. Tomu pokrm velice chutnal a recept přivezl i císaři Františku Josefovi I.
Suroviny:
4 kusy kuřecích prsou
hladká mouka na obalení
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 citron
3 lžíce másla
350 ml kuřecího vývaru
2 lžíce kaparů
1 hrst nasekané sladkolisté petrželky
sůl a pepř
bageta k podávání
Postup:
Kuřecí prsa lehce rozklepejte (maso by mělo být vysoké asi 1 cm), osolte, opepřete a obalte v mouce. Šalotky a česnek nasekejte najemno, z citronu nastrouhejte kůru a pokrájejte ho na kolečka. Ve větší pánvi rozpusťte dvě lžíce másla a opečte maso, asi tři minuty z každé strany. Maso vyjměte na talíř.
Do výpeku přidejte šalotky a zhruba minutu je restujte, přidejte česnek a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, aby se tekutina částečně zredukovala a mírně zhoustla. Nyní přidejte další lžíci másla, kapary a citronovou kůru, už jen krátce prohřejte. Nakonec přidejte nasekanou petrželku, pokrájené citrony a do pánve vraťte maso. Podávejte s čerstvou bagetou.
Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz