Maminka.czRecepty

RECEPT: Italská kuřecí piccata. Lehká večeře pro celou rodinu, kterou připravíte během chvilky

Simona Procházková 22.  4.  2023
Kuřecí piccata je skvělým tipem pro víkendovou večeři. Příprava tohoto svěžího a lahodného pokrmu vám nezabere více než dvacet minut a zvládne ho připravit úplně každý. Zapojte klidně také děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že nevíte, co je piccata? Znamená to maso pokrájené na tenké plátky zprudka opečené a podávané v omáčce z másla a citronu. Jedná se o klasický a populární italský recept, který si doma připravíte doslova během chvilky. Jde vlastně o odlehčenou obdobu vídeňského řízku (dělá se z telecího nebo drůbežího masa), za jejíž vznik údajně Italové vděčí polnímu maršálovi Radeckému. Tomu pokrm velice chutnal a recept přivezl i císaři Františku Josefovi I.

VIDEO: Recept na báječnou rajskou omáčku s karlovarským knedlíkem

Suroviny:

4 kusy kuřecích prsou

hladká mouka na obalení

2 šalotky

2 stroužky česneku

1 citron

3 lžíce másla

350 ml kuřecího vývaru

2 lžíce kaparů

1 hrst nasekané sladkolisté petrželky

sůl a pepř

bageta k podávání

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Kuřecí prsa lehce rozklepejte (maso by mělo být vysoké asi 1 cm), osolte, opepřete a obalte v mouce. Šalotky a česnek nasekejte najemno, z citronu nastrouhejte kůru a pokrájejte ho na kolečka. Ve větší pánvi rozpusťte dvě lžíce másla a opečte maso, asi tři minuty z každé strany. Maso vyjměte na talíř.

Do výpeku přidejte šalotky a zhruba minutu je restujte, přidejte česnek a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, aby se tekutina částečně zredukovala a mírně zhoustla. Nyní přidejte další lžíci másla, kapary a citronovou kůru, už jen krátce prohřejte. Nakonec přidejte nasekanou petrželku, pokrájené citrony a do pánve vraťte maso. Podávejte s čerstvou bagetou.

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

RECEPT: Valašské hruškové frgály podle Josefa Maršálka
Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, suroviny, Pokrm, Chvilka, Citron, Lžíce, Večeře, Maso, Recept, Lehká, Máslo

Video