[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kuře na paprice je jedním z těch jídel, která nás provází celým životem. Připravovaly ho naše babičky, maminky a setkávali jsme se s ním i ve školních jídelnách. Pokud se vám jeho tradiční příprava však omrzela, vyzkoušejte jej odlehčit a k sypké paprice přidat i čerstvou.
Suroviny:
4 ks masa (kuřecí stehna, stehenní řízky, špalíčky nebo paličky – dle chuti)
Lžíce olivového oleje
20 g másla
400 g sladkých dlouhých červených paprik
300 g červené cibule
2-3 vrchovaté lžíce mleté směsi divokého koření na zvěřinu
2 bobkové listy
4 listy čerstvé šalvěje (možno vynechat)
2 vrchovaté lžíce mleté lahůdkové papriky
Lžička mleté uzené papriky (možno vynechat)
2-3 lžíce cukru
100 ml červeného vína (případně místo toho asi 3 lžíce vinného octa)
Cca 500 ml kuřecího vývaru
200-300 ml šlehačky (33 % tuku)
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Postup:
Papriky i cibule očistěte a nakrájejte na větší kousky. Kuřecí okořeňte a lehce osmažte na olivovém oleji. Maso vyndejte a do hrnce přidejte máslo a cibuli. Až cibule místy zezlátne, přidejte i šalvěj, bobkové listy a papriky. Okořeňte i zeleninový základ, přidejte mletou papriku, maličko oslaďte cukrem, zalijte vínem nebo octem, vraťte zpět maso a vše podlijte pocivým kuřecím vývarem. Osolte a vařte dokud nebude maso měkké. Vylovte bobkové listy a zeleninovou omáčku rozmixujte.
Zkontrolujte konzistenci a případně dořeďte vývarem. Pokud si část chcete zamrazit, tak v této fázi odeberte. Přiveďte k varu, přidejte smetanu a dochuťte, doslaďte, dokyselte a máte hotovo! Servírovat můžete buď s napařeným knedlíkem a nebo těstovinami, rýží, kuskusem či bulgurem.