Maminka.czRecepty

RECEPT: Květáková rýže je hit! Pomůže vám s hubnutím

len 21.  1.  2023
O květákové rýži se teď hodně mluví. Není divu – jde o jednoduchý a přitom chutný a účelný pokrm, původně z nízkosacharidové stravy. Nemusíte jíst přímo low carb, abyste mohli těžit z jejích benefitů. Báječně vám poslouží třeba k večeru, kdy je dobré sacharidy omezovat. S úspěchem nahradí přílohu, a navíc do svého jídelníčku dostanete více zeleniny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z květákové rýže se stal takový trend, že ji dokonce můžete koupit už předpřipravenou jako nadrobno nasekaný, hluboce zmrazený květák. Ale levnější je prostě hodit rozebraný květák do mixéru, přilít trochu vody a nasekat na odpovídající kousky. Dá se použít i hrubé struhadlo, ale upřímně – květáková zrnka pak létají všude kolem. 

Někdo dokáže jíst takto nasekaný květák i za syrova, ale je mírně nahořklý. Mnohem chutnější je orestovaný. (Co vám zbyde z mixování, můžete zamrazit na příště.) Květákovou rýži podávejte za tepla jako přílohu k masu, můžete ji použít místo obilné rýže jako základ pro rizoto. Po vychladnutí se dá přidat do salátů nebo prostě konzumovat jen tak. 

Suroviny:

1 střední květák
½ cibule nebo 1 jarní cibulka
3 lžíce sádla / ghí / olivového oleje
sůl
pepř
1–2 naběračky vývaru (lze vynechat)
šťáva z citronu (lze vynechat)
bylinky (lze vynechat)

Postup:

  1. Květák očistěte, rozeberte a nakrájejte na malé kousky. Omyjte je a vložte do mixéru. Lépe se vám budou mixovat, když je zalijete trochou vody. Několika pulsy květák rozmixujte na malé kousky velikosti rýže. (Nepřežeňte to, ať nemáte spíš „kuskus“, nebo dokonce kaši!) Přeceďte přes síto, propláchněte a nechte okapat. (Pokud nemáte mixér, použijte hrubé struhadlo.)
  2. Rozehřejte na velké pánvi tuk, orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Přihoďte namixovanou květákovou rýži, osolte, opepřete a restujte, dokud květák nezíská zlatavou barvu. Během restování můžete přidat trochu vývaru, ale nemusíte. "Rýže" je hotová, když je měkká, ale ne rozvařená. Měla by být suchá – sypat se. 
  3. Pokud chcete, dochuťte troškou citronové šťávy, bylinkami a podobně.
Přerušovaný půst slibuje zázraky. Pro koho se hodí a kdy může být nebezpečný, vysvětlí nutriční terapeutka
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Hubnutí, suroviny, Potraviny, bezlepková dieta, dieta, rizoto, Strava, Květák, Sacharid, Příloha, Zelenina, STRUHADLO, Rýže, Mixér, Pokrm, Potraviny na Heureka.cz