[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Z květákové rýže se stal takový trend, že ji dokonce můžete koupit už předpřipravenou jako nadrobno nasekaný, hluboce zmrazený květák. Ale levnější je prostě hodit rozebraný květák do mixéru, přilít trochu vody a nasekat na odpovídající kousky. Dá se použít i hrubé struhadlo, ale upřímně – květáková zrnka pak létají všude kolem.
Někdo dokáže jíst takto nasekaný květák i za syrova, ale je mírně nahořklý. Mnohem chutnější je orestovaný. (Co vám zbyde z mixování, můžete zamrazit na příště.) Květákovou rýži podávejte za tepla jako přílohu k masu, můžete ji použít místo obilné rýže jako základ pro rizoto. Po vychladnutí se dá přidat do salátů nebo prostě konzumovat jen tak.
1 střední květák ½ cibule nebo 1 jarní cibulka 3 lžíce sádla / ghí / olivového oleje sůl pepř 1–2 naběračky vývaru (lze vynechat) šťáva z citronu (lze vynechat) bylinky (lze vynechat)