[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Rizoto je pokrm, který pochází ze severu Itálie. Nejčastěji si na něm pochutnávají v Benátkách či Miláně. Přestože je při jeho přípravě důležité volit správný typ rýže a dbát na postup, je natolik oblíbené, že se dočkalo mnoha obměn a variant. Ty však s tím pravým rizotem obvykle nemají mnoho společného. Vyzkoušejte pravé italské s lístky šalvěje a hoblinkami parmezánu.
Suroviny:
Postup:
Vývar přiveďte téměř do varu a pak vařte při velmi nízké teplotě. Na pánvi v oleji osmažte cibulku na mírném ohni, dokud nebude měkká, ale ne dozlatova. Přidejte nasekanou šalvěj a vařte pár minut. Přidejte rýži a dobře promíchejte, aby se zrnka pokryla olejem, potom nalijte jednu třetinu vývaru a přiveďte k mírnému varu.
Vařte, dokud se téměř všechen vývar nevstřebá. Přidejte dýni a trochu více vývaru a pokračujte v občasném míchání, dokud se vývar znovu nevstřebá. Přidávejte další vývar, dokud dýně není měkká a rýže hezky "al dente". Nemusíte spotřebovat všechen vývar, ale textura by měla být krémová.
Když je rizoto téměř uvařené, zahřejte slunečnicový olej na malé pánvi a rychle osmažte listy šalvěje - stačí jen pár vteřin. Vmíchejte máslo do rizota a dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do 4 misek a posypte několika křupavými šalvějovými listy a parmezánem.
Tento recept pro vás připravil web recepty.cz