Recept na masopustní koblížky - provedeme vás krok za krokem

Sice nejsou zdravé, ale jsou, zvláště ty domácí, nebesky dobré. Pokud je v souladu se staročeskými tradicemi naservírujete rodině jen na masopust, svět se nezboří. Naopak! Padne vám k nohám, bude vás velebit a možná i prosit, ať tu dobrotu smažíte častěji.

Čím je doba uspěchanější, čím více jsme vykořeněni z širokého rodinného kruhu i malých společenství, které se přirozeně vytvářely na vesnicích, malých městech a třeba i farnostech, čím více se vzdalujeme přírodě a přetrháváme kořeny, které nás poutají k našim předkům, tím více nás přitahují dávné tradice a zvyky.

Jako by nás tyto křehce navázaná pouta opět svazovala s tím, co bývalo po staletí pevné, o co se dalo opřít. Jednou s takových velmi starých, krásných českých tradic je masopust. Tento v minulých desetiletích poněkud zapomenutý svátek opět ožívá a spolu s ním i některé sladké tradice…

Vůně masopustu – vůně kolih

Masopust je pohyblivý lidový svátek v období mezi Vánocemi a Velikonocemi, doba veselí a hojnosti mezi dvěma významnými postními obdobími. Vrcholem masopustních oslav (taneční zábavy, zabíjačky, ale tradičně i svatby) je Tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu), k němuž patřila zabíjačka a zabíjačkové hody. A dále také poslední tři dny masopustu; neděle, pondělí a úterý.

V těchto dnech se konaly rozpustilé průvody masek s mnoha různorodými krajovými obyčeji. Konec masopustu důstojně ukončila tzv. Popeleční středa, která odstartovala 40 denní období půstu před Velikonocemi. I přes různorodé masopustní zvyky panující v jednotlivých koutech naší země, byste si všude pochutnali na nadýchaných, vláčných a sladce voňavých koblihách.

Masopustní koblížky

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 lžíce rumu, 3–4 žloutky, 250 ml mléka, celé droždí (42 g), 1 vanilkový cukr, náplň (tužší marmeláda nebo povidla, maková směs), olej na smažení

Postup krok za krokem:

1. Nejprve si musíme připravit kvásek; do většího hrnku rozdrobíme droždí, přidáme 50 ml vlažného mléka, 2 lžičky cukru, 2 lžičky mouky, vše promícháme a necháme na teplém místě, dokud kvásek nevzejde.

2. Než kvásek nabude (cca. 20 min.), utřeme žloutky se změklým máslem, moučkovým i vanilkovým cukrem a rumem.

3. Do mísy s moukou s citem vmícháme vzešlý kvásek, utřené žloutky a vlahé mléko. Těsto důkladně propracováváme do té doby, až se pěkně odlepuje od vařečky a dělají se na něm „puchýře“.

4. Hotové těsto lehce zaprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (cca. 45 min.).

5. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na asi 7 mm tenký plát, ten pak rozdělíme na dvě stejné půlky.

6. Na jednu půlku nanášíme v předem vyměřených rozestupech kopečky tuhé marmelády, když je hotovo, opatrně plát s kopečky překryjeme druhou půlkou rozváleného těsta (můžete jej z jedné strany lehce navlhčit, aby lépe přilnulo).

7. 7. V místech, kde se kopečky marmelády rýsují pod těstem, vykrojíme sklenicí nebo vykrajovátkem koblihy. (Pokud se plnění bojíte, vyválejte plát silnější a smažte jen vykrájená neplněná kolečka a marmeládu dávejte navrch.)

8. Hotové koblížky necháme na válu odpočinout a dokynout.

9. Mezitím zpracujeme odkrojené zbytky; vyválíme je asi na 7 mm tlusté dlouhé válečky, ze kterých „umotáme“ kobližkově pletýnky či uzly. Než usmažíme koblížky, pletýnky dokynou.

10. Konečně se pustíme se do smažení; nešetříme olejem (nebo čistým sádlem – nepřepaluje se), koblihy klademe do rozpáleného oleje (koblihy musí plavat) a POMALU smažíme po obou stranách. Koblihy lze smažit i ve fritovacím hrnci (na 140°C). Koblihy se nesmí dotýkat dna, ani jedna druhé. Do koblih během smažení nikdy nepícháme vidličkou!

11. Horké koblížky klademe na papírové ubrousky, abychom je zbavili přebytečného tuku, poté je obalujeme v moučkovém cukru a zásadně ničím nepřiklápíme – zvlhly by.

Náš tip:
1/3 mouky lze nahradit jemně mletou celozrnnou špaldovou moukou, v takovém případě však zvýšíme i množství droždí zhruba o 10 g (asi ¼ klasické kostičky). Koblížky lze též poněkud alternativně upéct na lehce vymaštěném pečícím papíře v troubě (při teplotě 200 °C cca 10–15 min.). Koblihy po upečení potřeme rozpuštěným máslem – chuť takových koblížek je však úplně jiná (spíše buchtová).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Hlavně v poledne s chutí uvaříte jídlo a ještě raději si hrajete s partnerem nebo dětmi. Saturn a Luna zlepšuje nejen vaší rodinnou…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci