Maminka.czPorod

Recept na pochoutkového aljašského lososa v těstíčku

redakce 2.  8.  2012
Recept na pochoutkového aljašského lososa v těstíčku
kdybychom je konzumovali alespoň dvakrát týdně, vyvarujeme se celé řadě zdravotních problémů a nemuseli bychom ani utrácet nemalé peníze za potravinové doplňky. Omega-3, vápník, jód, vitaminy D a B – tím vším bychom zásobovali tělo v dostatečném množství. Ne každá ryba je ovšem ta výživově nejhodnotnější a ne každé zpracování to nejšetrnější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud vybíráme ryby jako zdroj zdraví prospěšných látek, měli bychom určitě sáhnout po těch ze studených moří. Rozdíl oproti sladkovodním nespočívá v kvalitě bílkovin, ale v zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Zatímco kapr má ve 100 gramech masa 200 miligramů Omega-3 mastných kyselin a pstruh 500 miligramů, losos 1600 miligramů a sleď dokonce 1700. Naopak u nás tolik oblíbený tuňák má v sobě tři až čtyřikrát méně Omega-3 mastných kyselin než losos.

Proč by měly chutnat dětem

To, že Omega-3 významně zpomaluje stárnutí mozku, pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém a je doslova zázrakem na klouby, jste už určitě slyšeli. Jak jsou ale nenasycené mastné kyseliny důležité pro nastávající a kojící matky i malé děti, je stále zdůrazňováno málo.

Vědecké výzkumy přitom mluví jasně; předčasný porod a nízká porodní hmotnost souvisí s výrazně nízkou hladinou Omega-3 u těchto novorozenců. Studie také dokázaly, že dlouhodobé podávání stravy se zvýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin významně ovlivňuje zrakové, mentální a psychomotorické funkce dítěte. Děti, které v jídle dostávají dostatečné množství Omega-3, mají navíc významně vyšší tělesnou a výrazně nižší tukovou hmotu. Dostatečný přísun těchto látek během těhotenství matky mají v pozdějším věku dítěte vliv na jeho inteligenci a školáci, kteří pravidelně jedí rybí maso, se lépe koncentrují a jsou méně problematičtí. Děti jejichž matky užívaly v těhotenství stravu bohatou na Omega-3 a vitamin D jsou také mnohem odolnější vůči nejrůznějším alergiím a autoimunitním chorobám, například lupénce.

Aljašský losos v těstíčku s malým salátem a sojovo–sezamovou omáčkou

4 osoby

4 ks aljašského lososa (na trhu k dostání King Oscar nebo Rio Mare)
100 g mouky
1 ks vejce
200 ml mléka
1 g sambalu
sůl
černé mleté koření
200 g více druhu salátu
100 g rajčat
50 ml olivového oleje
50 ml sojové omáčky
50 ml ústřicové omáčky
50 ml sezamového oleje
1 g sezamu
500 ml oleje

Z mouky, vajec, mléka, sambalu, soli a koření si připravíme těsto. V tomto těstě obalíme lososa a smažíme v oleji. Z rajčat, salátu a olivového oleje si uděláme malý salát. Omáčku připravíme smícháním sójové omáčky, ústřicové omáčky, sezamového oleje a sezamu.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Výživa a stravování, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Rio, Losos, Řeč, Samba, Zdraví prospěšný, Test, Dlouhodobé podávání, Recept