Recept na pochoutkového aljašského lososa v těstíčku

kdybychom je konzumovali alespoň dvakrát týdně, vyvarujeme se celé řadě zdravotních problémů a nemuseli bychom ani utrácet nemalé peníze za potravinové doplňky. Omega-3, vápník, jód, vitaminy D a B – tím vším bychom zásobovali tělo v dostatečném množství. Ne každá ryba je ovšem ta výživově nejhodnotnější a ne každé zpracování to nejšetrnější.

Pokud vybíráme ryby jako zdroj zdraví prospěšných látek, měli bychom určitě sáhnout po těch ze studených moří. Rozdíl oproti sladkovodním nespočívá v kvalitě bílkovin, ale v zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Zatímco kapr má ve 100 gramech masa 200 miligramů Omega-3 mastných kyselin a pstruh 500 miligramů, losos 1600 miligramů a sleď dokonce 1700. Naopak u nás tolik oblíbený tuňák má v sobě tři až čtyřikrát méně Omega-3 mastných kyselin než losos.

Proč by měly chutnat dětem

To, že Omega-3 významně zpomaluje stárnutí mozku, pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém a je doslova zázrakem na klouby, jste už určitě slyšeli. Jak jsou ale nenasycené mastné kyseliny důležité pro nastávající a kojící matky i malé děti, je stále zdůrazňováno málo.

Vědecké výzkumy přitom mluví jasně; předčasný porod a nízká porodní hmotnost souvisí s výrazně nízkou hladinou Omega-3 u těchto novorozenců. Studie také dokázaly, že dlouhodobé podávání stravy se zvýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin významně ovlivňuje zrakové, mentální a psychomotorické funkce dítěte. Děti, které v jídle dostávají dostatečné množství Omega-3, mají navíc významně vyšší tělesnou a výrazně nižší tukovou hmotu. Dostatečný přísun těchto látek během těhotenství matky mají v pozdějším věku dítěte vliv na jeho inteligenci a školáci, kteří pravidelně jedí rybí maso, se lépe koncentrují a jsou méně problematičtí. Děti jejichž matky užívaly v těhotenství stravu bohatou na Omega-3 a vitamin D jsou také mnohem odolnější vůči nejrůznějším alergiím a autoimunitním chorobám, například lupénce.

Aljašský losos v těstíčku s malým salátem a sojovo–sezamovou omáčkou

4 osoby

4 ks aljašského lososa (na trhu k dostání King Oscar nebo Rio Mare)
100 g mouky
1 ks vejce
200 ml mléka
1 g sambalu
sůl
černé mleté koření
200 g více druhu salátu
100 g rajčat
50 ml olivového oleje
50 ml sojové omáčky
50 ml ústřicové omáčky
50 ml sezamového oleje
1 g sezamu
500 ml oleje

Z mouky, vajec, mléka, sambalu, soli a koření si připravíme těsto. V tomto těstě obalíme lososa a smažíme v oleji. Z rajčat, salátu a olivového oleje si uděláme malý salát. Omáčku připravíme smícháním sójové omáčky, ústřicové omáčky, sezamového oleje a sezamu.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Vzpomeňte si, kdy jste naposledy udělala něco, co by překročilo váš domácí stereotyp. Hezky se pro svého miláčka oblékněte a naplánujte…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci