Maminka.czRecepty

RECEPT: Rebarborový obrácený koláč s mandlemi

Simona Procházková 28.  5.  2023
Také milujete svěží, lehce nakyslou chuť rebarbory? Pak vyzkoušejte tento výtečný obrácený koláč. Je vláčný, díky reveni úžasně šťavnatý, a navíc krásně voní po mandlích. Zkrátka dokonalý dezert, který má francouzský šarm.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

400 g rebarbory

150 g krupicového cukru

80 g másla + máslo na vytření formy

4 vejce

100 g polohrubé mouky

60 g mletých mandlí

1/2 balíčku prášku do pečiva

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Čerstvou rebarboru oloupejte a nakrájejte na délku pečicí formy. Do širokého kastrolu nebo vyšší pánve nalijte asi 50 ml vody a svařte se 60 g krupicového cukru, pak přidejte rebarboru. Společně povařte asi 10 minut. Rebarboru vyjměte a odložte na papírové utěrky, sirup nevylévejte.

Mezitím v hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a dejte ho chladnout. Vejce vyšlehejte se zbytkem cukru, vmíchejte máslo a potom mouku s mandlemi a práškem do pečiva. Vymíchejte těsto. Pokud je příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud tuhé, přilijte maličko mléka nebo smetany.

Troubu předehřejte na 210 °C. Do máslem vymazané formy vyskládejte rebarboru a zakápněte ji sirupem, který zbyl po jejím předvaření. Zakryjte ji rovnoměrně těstem a upečte, pečte asi 35 minut. Koláč nechte vychladnout a vyklopte ho z formy.

RECEPT: Kuře na paprice podle maďarského receptu

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., Vaření pro rodinu, Cukr, suroviny, pečení, dezert, inspirace, vůně, pečení s dětmi, Koláč, Rebarbora, Recept, Forma, Máslo, Mouka, Mandle

Video