Maminka.czRecepty

Upečte si nadýchaný kremeš. Křehký moučník ideální k nedělní kávě

Simona Formánková 13.  11.  2022
Pokud milujete tradiční větrník, pak si kremeš rozhodně zamilujete. Původem tento dezert pochází z Balkánu a patří k těm nejoblíbenějším na světě. Vyzkoušejte si tuto dobrotu připravit i u vás doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předností tohoto dezertu je jemnost, lahodnost a křehkost. Navíc je velmi efektní, takže pokud se ho rozhodnete připravit pro očekávanou návštěvu, rozhodně se blýsknete.

Suroviny:

  • 275 g rozváleného listového těsta
  • vanilkový pudink z 1/2 litru mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 ks tvarohu ve vaničce
  • cukr (dle chuti)
  • ztužovač šlehačky (dle potřeby)

Postup:

Plát listového těsta rozdělíme napůl, jednu část propícháme vidličkou a druhou nakrájíme na čtverce, každý bude představovat jednu porci. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 8 až 10 minut.

Mezitím si připravíme pudink tužší konzistence. Upečený plát těsta vložíme na dno pekáčku, rozetřeme na něj vanilkový krém a necháme v lednici zatuhnout. Poté přidáme vyšlehanou smetanu smíchanou s tvarohem a navrch naskládáme dílky listového těsta. Nakonec necháme v lednici ztuhnout. 

Dezert je vynikající a trošku méně tučnou variantou původního slovinského receptu na "kremna rezina". Znáte a pečete tento tradiční dezert?

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, jídlo, Vaření, Káva, Vaření pro rodinu, Cukr, krém, Konzistence, Pudink, Tvaroh, Dezert, Smetana, Kel, Šleh, Listové těsto, Moučník, Větrník, Balkán, Dobrota, Recept, Káva na Heureka.cz

Video