Maminka.czRecepty

RECEPT: Polévka z medvědího česneku, kterou zvládnete snadno a rychle

Simona Procházková 21.  3.  2024
Sezona medvědího česneku je velmi krátká, proto si užijte chuť jeho delikátně aromatických listů naplno. Připravte si například domácí pesto nebo uvařte tuto úžasnou polévku s vejci natvrdo. Je to snadné a hotovou ji máte za chvilku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, které na jaře vyrostou. Nejenže skvěle chutná, ale navíc je zdraví prospěšná. Můžete si ji sami nasbírat v přírodě, seženete ji ale samozřejmě také v obchodech s ovocem a zeleninou a na farmářských trzích.

Pokud vyrazíte „na lov“ do přírody, medvědí česnek můžete najít na vlhkých temnějších místech v lesích nebo na stinných lukách, nejčastěji roste u potoků nebo řek.

VIDEO: Recept: Snadná ředkvičková pomazánka

Suroviny:

4 vejce uvařená natvrdo

300 g medvědího česneku (zhruba 2 svazky)

1 větší cibule

2 brambory (varný typ B)

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

800 ml zeleninového vývaru

200 ml 12% smetany

4 lžíce pesta z medvědího česneku (můžete nahradit pestem z jiných zelených bylinek)

pečivo k podávání

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Medvědí česnek propláchněte a dobře osušte, nakrájejte ho na kousky. Cibuli nakrájejte najemno, brambory na kostky.

V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte brambory, dobře je obalte cibulí s olejem, přidejte máslo, zakryjte poklicí a 15 minut za nízké teploty vařte.

Podle potřeby přilijte vodu, ale jen tak, aby se zelenina nespálila. Pak vlijte vývar, přiveďte ho k varu a vsypte medvědí česnek. Až zavadne, budou stačit 2 minuty, polévku odstavte a rozmixujte.

Vmíchejte smetanu i pesto, vraťte na sporák a nechte prohřát. Podle chuti přidejte ještě pesto, případně polévku dosolte. Rozdělte na talíře, přidejte rozkrojená vejce a ihned podávejte, nejlépe s křupavým pečivem. Do polévky můžete přidat krutony z opečeného chleba.

 

Sezona medvědího česneku začíná v první polovině března a trvá do začátku května. Jeho nezaměnitelnou, jemně štiplavou chuť si můžete užívat jen několik týdnů v roce. A právě teď nastal jeho čas.

 

Zdroj: časopis F.O.O.D., recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, Děti a jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, příroda, Chuť, suroviny, polévka, Bylinky, Recept, Medvědí česnek, Vejce, Cibule, Brambory, Pesto, Česnek