Maminka.czRecepty

RECEPT: Prošívaná deka. Upečte si na víkend dokonale vláčný moučník

Simona Formánková 8.  10.  2021
Opět je před námi víkend – obvykle jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Prošívaná deka je dokonalým receptem plným tvarohu a kakaa. Rozhodně si ji zamilujete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tento moučník můžete péct klasicky na plechu v troubě nebo, pokud vlastníte remosku, rozhodně se nebojte využít i tento legendární vynález. 

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 130 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla nebo Hery (rozpuštěného/é)
  • 150 ml polotučného mléka
  • 260 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva (necelý)
  • 1 lžíce kakaa

Tvarohová náplň

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 120 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 4 lžíce cukru krupice 
  • 2 lžíce sypkého vanilkového pudinku

Postup:

Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu, jogurtu, pudinku a cukru dle chuti. Tu si nandáme do igelitového sáčku, kterému před použitím tvarohové náplně odstřihneme růžek, kterým budeme tvořit mřížku na těstě.

Vejce si vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné rozpuštěné máslo, mléko a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a vše dobře promícháme. Větší polovinu světlého těsta nalijeme do remosky a zbylé těsto v míse obarvíme kakaem. Tmavé těsto pak v hromádkách nebo proužcích naneseme na světlé těsto.

Na těsto nandáme tvarohovou náplň v podobě mřížky, remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí, necháme zchladnout a pokrájíme na díly.

Zdroj: recepty.cz

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Rodina, Jídelníček, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, Deka, Tvaroh, Moučník, Recept, Stůl, Hera, Těsto, Remoska, Kakao

Video