Maminka.czRecepty

"Rozlítané", nebo pečlivě zabalené? Připravte si hovězí ptáčky s rýží

Simona Formánková 19.  6.  2022
Hovězí ptáčky s rýží patří neodmyslitelně ke klasice naší gastronomie. Nenechte se však odradit velkým množstvím ingrediencí. Tento hit meníček českých hospod není nijak náročný. Uvidíte, že se celá rodina bude olizovat až za ušima.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tato oblíbená česká klasika si získá snad úplně každého labužníka. Hovězí roláda plněná okurkou, vejcem, cibulí, buřtem a špekem je totiž naprosto neodolatelná. V kombinaci s rýží tak vykouzlíte nezapomenutelnou dobrotu. 

Suroviny:

  • 4 plátky hovězí kýty po 200 g
  • 8 ks nakládaných okurek
  • 4 buřty
  • 100 g špeku
  • 4 ks nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 l hovězího vývaru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 ks cibule
  • 500 g rýže
  • sůl a pepř

Postup:

Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a z jedné strany namažte plnotučnou hořčicí. Vložte 1/4 buřtu, 1/4 vejce uvařeného natvrdo, plátek okurky, plátek cibule a malý plátek špeku. 

Maso zabalte do rolády a zavažte provázkem tak, aby se nerozbalilo. Rolády zprudka orestujte na sádle ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak je vyjměte a ve výpeku opečte vše zbylé: nadrobno nasekanou cibuli a špek, na kostičky nakrájené buřty, okurky a vajíčko.

Vše orestujte, přidejte koření, hořčici a podlijte vývarem. Do hrnce vraťte ptáčky, přiklopte a pečte je asi 2 hodiny při 180 °C, podle potřeby podlévejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s vařenou rýží.

Pokud se vám nechce motat se s roládkami, připravte si „rozlétaného ptáčka“. Maso upečte, výpek zahustěte a přidejte nakrájené vejce, okurku a buřty.

 

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. 

Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Gastronomie, Buřt, Plátek, Okurka, Rýže, Ingredience, Klasika, Hovězí, Žába, Česká klasika, Vejce, Cibule, Hospoda, Ptáček