Maminka.czRecepty

Nejlepší švestkové knedlíky jako od babičky: Dobrota zabalená do bramborového těsta

redakce 6.  8.  2022
Milujete sladké knedlíky plněné ovocem? Zkuste si je tentokrát dopřát netradičně a tvarohové těsto vyměnit za bramborové. V tomto receptu vám ukážeme, že v kombinaci se švestkami, mákem a moučkovým cukrem jde o dokonalou záležitost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Švestičky z vlastní zahrádky? Postava Hujera z legendárního filmu Marečku, podejte mi pero by je použila jako úplatek, vy je zpracujte chytřeji. V kombinaci s bramborovým těstem jsou totiž naprosto neodolatelné. Celé jídlo skvěle doladíte, když ho lehce zasypete skořicí.  

Suroviny:

  • 600 g brambor varného typu B
  • 200 g hrubé mouky + na pomoučení plochy
  • 30 g změklého másla + 80 g na polití
  • 1 vejce
  • 1 kg švestek
  • 120 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • sůl

Postup:

Brambory uvařte ve slupce, nejlépe den předem. Vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přisypte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat mouku.

Švestky vypeckujte. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát silný 1 až 2 cm. Nakrájejte ho na čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), doprostřed vždy položte vypeckovanou švestku a dobře zabalte.

Knedlíky vložte do vroucí osolené vody, opatrně vařečkou odlepte ode dna a vařte 5 až 8 minut, podle síly těsta. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou. Na talíři je bohatě posypte mákem smíchaným s cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

 Do bramborového těsta se skvěle hodí například pokrájená jablka či hrušky.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Babička, Vaření pro rodinu, Cukr, Děti a jídlo, suroviny, Knedlík, Máslo, Dobrota, Recept, Švestka, Mouka, Ovoce, Mák, Hujer, Mareček, Těsto, Žába