[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
900 g vepřového masa, nejlépe panenky
2 velká jablka
3 lžíce olivového oleje
sůl a mletý pepř
na marinádu:
350 ml pomerančové šťávy
120 ml balzamikového octa
kmín
čerstvě nadrcený pepř
Postup:
Vepřové maso nakrájejte na větší kostky, jablka omyjte, osušte a nakrájejte na osminky.
Společně svařte pomerančovou šťávu, balzamikový ocet, kmín a pepř v kastrůlku na mírném plameni asi 30 minut, až směs zhoustne jako sirup.
Zapalte oheň ve venkovním grilu a počkejte, až dojde do stadia řeřavých uhlíků. Kousky masa a jablek promíchejte v misce s olivovým olejem, solí a mletým pepřem, aby bylo vše dobře pokryto, a pak střídavě napíchejte na dlouhé špízové jehly.
Grilujte 5 až 6 minut z každé strany, až bude maso propečené a jablka zkřehnou. Poslední minuty grilování důkladně potřete svařenou marinádou, špízy tak získají úžasnou chuť, vůni i barvu. Podávejte se zbylou marinádou.