Recepty: Co jíst od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí

Od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí jsou jednotlivé dny spojeny s charakteristickými jídly. Velikonoce jsou zkrátka skutečnou oslavou přicházejícího jara a také návratu svěžích, lehkých a voňavých jídel na náš stůl. Užijte a vychutnejte si je s radostí!


Na Škaredou středu: Bramborové placky se špenátovým nákypem

Na 4 chuťovkové porce
Příprava: 45 minut

500 g brambor, vařených ve slupce
140–180 g hrubé mouky
sůl na dochucení
mléko na zvláčnění
tuk (nejlépe husí sádlo) na potření

na špenátový nákyp:
60 g másla + na vymazání formiček
4 žloutky
strouhanka
špetka moučkového cukru
600 g čerstvého nebo 200 g
zmraženého listového špenátu
1–2 vejce
špetka soli na dochucení
pražené sekané mandle na ozdobu

Z vychladlých, oloupaných a prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka vypracujte tužší těsto. Vytvarujte šišku, odkrajujte z ní kousky, rozválejte je na placky a pečte na suché rozpálené pánvi. Potřete je sádlem a podávejte s nákypem. Na nákyp utřete polovinu másla se žloutky, strouhankou a cukrem. Čerstvý spařený špenát rozmixujte, sceďte, ale šťávu uchovejte (zmražený nechte povolit a pak postupujte stejně). Na pánvi na zbylém másle umíchejte vejce, zpracujte s ostatními surovinami a šťávou ze špenátu. Naplňte formičky, vložte do pekáčku, přilijte vroucí vodu z konvice tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a zvolna asi 20 minut pečte, až nákyp zpevní. Podávejte k plackám, pěkně posypané sekanými praženými mandlemi.

ČTĚTE TAKÉ: Krok za krokem: Vytvořte si s dětmi krásné velikonoční dekorace


Na Zelený čtvrtek: Hrachová polévka

Na 4 porce
Příprava: 1 hodina + namáčení

300 g sušeného hrachu
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany (12%)
sůl, čerstvě mletý bílý pepř a česnek na dochucení
hrst zelených lístků a bylin, případně klíčků k podávání
čerstvé pečivo (například domácí houstičky) k podávání

Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin (nejlépe přes noc) bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl. Povařený hrách rozmixujte, a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá, a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavým (nejlépe domácím) pečivem.

Domácí houstičky

Na 12 kousků
Příprava: 1 hodina + kynutí

500 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
po 1 lžičce soli a cukru
1 lžíce oleje
125 ml mléka
1 vejce, prošlehané, na potření
1 lžíce máku na posypání

Mouku prosejte do mísy a promíchejte s droždím. Vsypte sůl a cukr, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Ručně nebo pomocí elektrického hnětače zpracovávejte na hladké těsto. Lehce poprášené moukou a přikryté je nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem. Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Každý pak rozdělte na tři dílky, opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru copánku. Konce pevně stiskněte a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřete prošlehaným vejcem, posypte mákem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.


Na Velký pátek: Polévka zelňačka s bramborovými rybkami

Na 4 porce
Příprava: 40 minut

na polévku:
1/4 hlávky zelí, najemno pokrájené
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
sůl a kmín na dochucení
kelímek zakysané smetany na zjemnění

na rybky:
1 větší brambora, prolisovaná
1–2 lžíce mouky
sůl
1 bílek
strouhanka

Máslo rozehřejte ve velkém hrnci, poprašte moukou a zalijte asi litrem a čtvrt studené vody. Uveďte do varu, vsypte zelí, osolte, přidejte kmín a na středním plameni povařte asi 30 minut. Dochuťte, případně zjemněte smetanou. Bramborové těsto na rybky rozválejte asi na 1 cm výšky, formičkou vypichujte tvary, omočte v bílku, obalte ve strouhance a osmažte.

Tip: Místo čerstvého zelí můžete samozřejmě použít i kysané, polévka bude mít výraznější chuť. S červeným zelím pak zase získá zajímavou barvu.


Na Bílou sobotu: Mazanec

Na 2 bochánky, Příprava 2 hodiny + kynutí

900 g polohrubé mouky a špetka soli
60 g droždí
asi 1/2 l mléka
220 g vlahého rozpuštěného másla
220 g cukru
4 žloutky + 1 vejce, prošlehané, na potření
citronová kůra z 1 citronu
70 g sekaných mandlí
40 g rozinek a rum

Droždí nechte vzejít v troše vlahého mléka s cukrem. V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli, přidejte cukr, žloutky, máslo, vykynutý kvásek, vlažné mléko a kůru a vypracujte hladké těsto. Lehce poprašte moukou a nechte kynout. Do jednou vykynutého těsta zapracujte slité rozinky, které jste předtím spařili horkou vodou a poté namočili aspoň na hodinu do rumu, a část mandlí. Na vále vytvořte z těsta dva bochánky, nůžkami v jejich středu nastřihněte kříž, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout. Potřete vejcem a posypte mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, po chvíli teplotu snižte na 140 °C a pečte ještě 45 minut, až krásně zezlátnou.


Na Velikonoční neděli – Boží hod: Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Na 4 porce
Příprava: 30 minut

1,2 l silného drůbežího nebo zeleninového vývaru
1 karotka
300 g povařeného drůbežího masa, rozděleného na vlákna
3 hrsti nudlí, nejlépe domácích
hrst sekaných bylinek
sůl na dochucení

Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a mírným varem asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby vám polévku nezkalily, a scezené vložte do polévky. Vsypte jemně posekané bylinky, dochuťte a podávejte.

Velikonoční pečínka

Na 4–6 porcí
Příprava: 2 hodiny

1 králík o váze asi 1,5 kg
500 g vepřového bůčku s kůží
2 velké cibule
lžíce sádla nebo oleje
sůl a hrubě drcený kmín
česnek podle chuti, pokrájený
bobkový list, petržel, tymián a rozmarýn na dochucení

Králíka opláchněte a osušte. Z bůčku odkrojte plátek a nakrájejte ho na kostičky, cibule na osminky. Kostičky bůčku rozložte do pekáče se sádlem či olejem, na ně dejte cibuli, králíka a zbylé vepřové maso. Kůži několikrát stejnoměrně nařízněte. Vše lehce osolte, posypte kmínem a česnekem a mezi maso vložte bylinky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu až hodinu a půl za občasného podlévání vroucí vodou a přelévání vypečenou šťávou, až bude maso králíka i bůčku křehké. Rozdělte na porce a podávejte s bramborami, kaší nebo velikonoční nádivkou.


Na Velikonoční pondělí: Velikonoční omeleta s bramborami a slaninou

Na 4 řezy, Příprava: 50 minut

100 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
4 vejce
200 g brambor
50 g másla + trochu
na vymazání formy
3 pórky
15 g anglické slaniny
čerstvě mletý pepř
sekaná bazalka a sůl na dochucení
jarní zelenina a cherry rajčátka na doplnění

Z mouky, soli a jednoho vajíčka vypracujte tuhé těsto. Vyložte jím máslem vymazanou koláčovou formu. Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, nakrájený pórek poduste na másle. Na těsto ve formě rozložte nejprve polovinu slaniny, pak plátky osolených oloupaných brambor, pórek a nakonec druhou část slaniny. Zalijte třemi zbylými osolenými a opepřenými rozkvedlanými vejci, do kterých jste vmíchali trochu nasekané bazalky, a v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova. Omeletu nakrájejte na jednotlivé porce a noste na stůl.

Tip: Pro efektní vzhled můžete velikonoční omeletu připravit z dvojité dávky a upéci v kulaté formě v troubě

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Díky Luně máte smysl pro hru i zábavu, což přináší radost vám i dětem, stejně tak i kamarádkám, pokud s nimi jste. Nejlépe je vám na…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci