Maminka.czČasopis Maminka

Maminka cestuje: Jižní Tyrolsko. Tam, kde se zastavil čas

Dita Mrázková 22.  6.  2022
Pod pojmem letní dovolená si představuju slovo „Moře“. Po pěti dnech v jižním Tyrolsku jsem ale pochopila, že koupání v horském jezeře, kvalitní jídlo a intimita malého města bez davu turistů mu zdárně konkurují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Do malé vesničky Raas, která je součástí malebné náhorní plošiny obce Natz-Schabs, hlásila navigace od nás z východní Moravy 703 kilometrů. Sedmihodinová cesta byla sice trochu zdlouhavá, ale po synově dvacátém šestém „Kdy už tam budem?“ jsem začala být celkem imunní. Když jsme za sebou nechali nudnou dálnici a mohli se kochat malebnou krajinou plnou skalnatých výběžků, horských chat, farem a statků a dávat si hádanky typu „kolik je asi stupňů na tamté zasněžené hoře, když naše auto hlásí pětadvacítku“, jsme pochopili, že za těch sedm úmorných hodin to stálo. A to nejlepší bylo teprve před námi!

Na statku Häuslerhof nás přivítala sympatická paní Karin. Se svým mužem Konradem se o statek starají už několik let. Sympatický pár má dvě dospělé děti, které už žijí jinde, a tak jim dělá společnost retrívr Nico. Apartmány mají k dispozici tři, všechny maximálně útulné, se vším možným vybavením. A ten výhled!

 

Ročně se tu vypěstuje přes milion tun jablek!

 

Jablka, kam se podíváš

Jižní Tyrolsko je největší uzavřenou pěstitelskou oblastí jablek v Evropské unii a také jejich úspěšným producentem. Na rozloze 18 400 hektarů je tu přes 7000 úspěšných pěstitelů, kteří ročně vypěstují přes milion tun jablek! Při tvarování mladých stromů usilují místní farmáři o vřetenovitý tvar, takže jabloň pak vypadá jako vánoční stromeček. Docílí tím maximálního využití světla. Když nám Konrad ukazoval větvičku s několika malými plody, chválila jsem, jak plodné jsou jeho jablůňky. Vzápětí ale přišla ledová sprcha. Tedy spíš dvě. Tou první bylo pokropení našich hlav z automatického zavlažování, druhou pak nemilosrdné odtržení plodů, takže na větvi zůstala jedna jediná budoucí šťavnatá pochoutka. To proto, aby právě tohle jablko mělo víc místa a slunce. Ne všechna jablka, která farmáři sklízejí, jsou ale určena k přímé spotřebě. Na farmách se z nich vyrábí řada produktů, které pak nabízejí svým hostům a prodávají je v místních regionálních obchodech značky Roter Hahn. My ochutnali skvělý jablečný mošt a sušená jablíčka. A večer jsme z balkonu obdivovali úžasná alpská panoramata se sklenkou osvěžujícího cideru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, jídlo, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Koupání, Tipy redakce, Moře, Itálie, romantika, hádanky, novinář, biotop, Přehrada, Statek, Nico, Karel Havlíček Borovský, Havlíček Borovský, Apartmán, Kubo, Česká republika, Karin, Konrád, Morava, Karel Havlíček