Maminka.czMateřská škola

Ředitelka školky: Adaptace dětí na školku a jesle musí být pozvolná

Markéta Novák Matějková 30.  8.  2017
Blíží se období nástupu nových dětí do školky a jeslí. Pro rodiče je to setkání nejen s učitelkami, ale také s odcizeně znějícím slovem adaptace. Jak by měla probíhat a jaké jsou její zásady, jsme se zeptali ředitelky jeslí a zároveň maminky dvou dětí Anny Dostálové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro děti je to skok do neznáma

Před nástupem do nového prostředí máte jistá očekávání a možná pochyby, zda se dítku bude v novém zařízení líbit a jak to zvládne. U rodičů prvního dítěte je to velký skok do neznáma, i když jste třeba měli babičky nebo chůvy.

Doposud bylo dítě napojeno jen na maminku nebo tatínka, možná i nejbližší rodinu a nyní přišel okamžik, kdy má být svěřeno do péče učitelek či tet, jak se jim někde říká, které budou mít na starost i další děti. Víte, že dítě potřebuje více podnětů, které nejste schopni poskytnout.

Také vy potřebujete nějaký čas i pro sebe, chcete se vrátit do práce, protože Vás baví a naplňuje, nebo potřebujete práci z finančních důvodů. Možná čekáte dalšího potomka nebo jste se z nějakého jiného důvodu rozhodli, že je čas vyzkoušet dětský kolektiv.

Není školka jako školka – kam s dítětem po skončení rodičovské?

„A tady se setkáváme s řadou nepochopení ze strany rodičů. Nejčastěji jde o problém zdlouhavého loučení či dokonce odhodlání trávit delší čas ve školce společně s dítětem. Ačkoliv rodiče na začátku dostanou informaci, co je podle psychologů pro dítě nejlepší, stejně to v realitě dopadá jinak.

Druhým problémem je, že se rodiče paradoxně domnívají, že pomohou dítěti zvyknout si na školku tím, že budou docházet méně častěji. Nepochopení těchto dvou zásadních bodů na začátku může později vést k tomu, že se dítě bude na školku adaptovat velmi dlouho anebo se mu do školky nebude později chtít chodit vůbec, protože se zvolí nevhodná délka prvních návštěv,“ říká Anna Dostálová, ředitelka jeslí a školky Pididomek v Praze a Mladé Boleslavi.

Ta také shrnula osm zásad, jak zvládnout adaptaci dítěte v prvních týdnech v novém prostředí.

Témata: Děti, Mateřská škola, Adaptace, První návštěva, Pevný řád, První dítě, Nové prostředí, Neklid, Dostatek informací, Stěhování, Druhý pokus, Velký skok, Ada, Chování dítěte, První měsíc, Zdravé tělo, Provozovatel, Nové zařízení, Praha, Společná akce, Provoz škol, Chvilka, Mladá Boleslav, Velké dítě, Anna Dostálová