Maminka.czDětské nemoci

Reflux u dětí často může za rýmu, záněty uší i kašel. Napadlo by vás to?

Radka Wallerová 13.  9.  2020
Zatímco dospělí pacienti s refluxem většinou trpí pálením žáhy a zažívacími potížemi, případně bolestmi za hrudníkem, u malých dětí je to jinak. Reflux se zejména u batolat a předškoláků může projevovat i opakovanými rýmami včetně potíží s ušima. Nebo kašlem, jehož příčiny není možné se dobrat. Jen někdy se přidávají potíže s trávením, a naopak i dospělí s refluxem mohou někdy mít i potíže s kašlem či hlasivkami. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojenci zhruba půl rok mohou relativně často ublinkávat, ale nemělo by to být velké množství a nemělo by to být zvracení do dálky a obloukem, které je jasným příznakem refluxu, tedy toho, že se žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. 

Obloukovité zvracení, které se projevuje i vleže, se naopak někdy objevit nemusí, ale pokud dítě zvrací i několik hodin po jídle, také to v pořádku není. V takovém případě je na místě vše probrat s lékařem. 

Dítě s horečkou nevyšetřím! Pozor, Covid mění pravidla návštěv u pediatrů

Lékaři se začnou zajímat o to, jak dítě přibírá, pokud navzdory častému zvracení roste zhruba, jak má, není se třeba znepokojovat, reflux podle praktické lékařky Jany Slavíkové z Kladna většinou slábne s tím, jak miminko roste a začne jíst příkrmy. Pokud dítě roste pomalu či pokud ani podávání tužší stravy stav nezlepší, je na místě hledat, jak z častého ublinkávání ven. 

Dítě nemusí mít viditelné potíže

„U nejmenších dětí se reflux potvrzuje většinou ultrazvukem,“ říká lékařka Slavíková. Může se samozřejmě stát, že se nic neukáže, protože dítě zrovna během vyšetření zvracet nebude, ale většinou takové vyšetření existující problém potvrdí – žaludeční šťávy se totiž ze žaludku vracejí, i když dítě viditelně neblinká. 

Větší a spolupracující dítě může dostat na 24 hodin malý přístroj, který dokáže vzestup žaludečních šťáv trávicím traktem doložit velmi přesně. Dítěti se do žaludku zavede skrz nos hadička a vše monitoruje s ní spojený přístroj, který má dítě připevněný na boku.  Je však hodně těžké přimět dítě ke spolupráci, proto se někdy provádí test spíše pomocí nasazení léků na reflux na jeden měsíc. Pokud potíže ustoupí, má se diagnóza za potvrzenou. 

V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji

Další postup záleží i na tom, zda reflux dítěti způsobuje nějaké další problémy krom zmíněného pomalého růstu. „Problémy s ušima, rýmou nebo pokašláváním jsou velice často způsobeny refluxem, protože šťávy dráždí jícen a u malých dětí i oblast krku a nosní mandle,“ vysvětluje pražská imunoložka a alergoložka Sausen Sládková. Moderní léky na reflux nemají na rozdíl od těch starších negativní vliv na srdce a oběhovou soustavu.

Jak může souviset reflux s kašlem, rýmou a ušima? Šťávy dítě dráždí ke kašli, případně se zasažené místo může stát ložiskem chronické infekce, to se týká třeba zadní rýmy. Jejím projevem může být chrápání, dýchaní s otevřenou pusou či sklon k zánětům středního ucha. Tyto potíže přitom mohou mít i děti, které jako kojenci nějakým zvýšením zvracením netrpěly.

5 tipů, jak vyzrát na střevní chřipku. Pomůžou dieta, pitný režim i čištěný jíl
Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu
Témata: Zdraví, Batole, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Zvracení, Reflux, Rýma, Imunoložka, Zánět, Malé dítě, Děti, Jíl, Kladno, Slavík, Vaš, Potíž, Oblouk, Šťáva, Zdraví na Heureka.cz