Maminka.czRetro

Retro "káry" z dob našich prababiček. Fascinující vývoj dětských kočárků na dobových snímcích

Ať už dáváte přednost nosítkům, šátkům nebo klasickým kočárkům, jedno je jisté. Chcete, aby se vaše děťátko cítilo pohodlně. Věděli jste ale, že první kočárek na světě vznikl jako dětská hračka? Podívejte se do galerie na to, jakým historickým vývojem prošly kočárky, než dostaly dnešní podobu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až do 18. století bylo běžné, že matky svá miminka nosily během dne připevněná na těle. Jednak pro to, aby eliminovaly jejich pláč, mohly je kdykoliv nakojit, měly volné ruce, jednak především pro to, aby byly mobilní. Postupem času začaly využívat nejrůznějších přepravek, aby dítě odložily a ulevily svým bolavým zádům. 

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Retro kočárky, které vás překvapí

První kočárek spatřil světlo světa až v roce 1733. Vévoda z Devonshire tehdy pověřil zahradního architekta Williama Kenta, aby vyrobil pojízdný košík jako hračku pro jeho děti. Za vozítko se měl zapřáhnout poník nebo koza a zábavná atrakce pro malé neposedy byla na světě. 

Klepněte pro větší obrázek

Brzy bylo zřejmé, že pojízdný koš skýtá i další výhody. 

K vozítku stačilo pořídit madlo, aby jej mohli ovládat lidé, a vývoj pokračoval dál. 

Skutečně prvním sériovým výrobcem kočárků byl pravděpodobně britský továrník Lewenson, který v roce 1840 založil spolu se svým synem závody na výrobu dětských vozítek. O třicet let později na ně navázal jistý William Wilson, který si v roce 1898 otevřel ve White House Street velkou továrnu na kočárky a začal užívat slavný název výrobku Silver Cross. Tato značka se stala jedničkou na trhu a získala punc velké elegance. Tyto kočárky používala například i britská královská rodina. 

Klepněte pro větší obrázek

České maminky si však na tuto vymoženost počkaly ještě do dalšího století. Po první světové válce pomohla k jejich propagaci osvětová myšlenka, která kladla důraz na vlastní prostor dítěte a dostatečnou hygienu. Spolu s přísunem slunečních paprsků a čerstvého vzduchu spala nemluvňata v kočárcích jako dudci. 

Druhá světová válka na pár let přerušila jejich výrobu a vývoj. Nedostatek peněz i materiálu změnil jejich dosavadní vzhled. Z této doby se jich dochovalo minimum, protože  korbičky byly obvykle vyrobeny z lepenky a jejich dno z papírových náhražek. 

Klepněte pro větší obrázek

V padesátých letech převládla umělá hmota a bakelit. Velký důraz byl kladen na jejich hmotnost a velikost. 

Klepněte pro větší obrázek

V 70. letech se výrobci konečně vrátili k modelům s vysokými koly a s řemínkovým odpružením. Kočárky se hemžily pestrými barvami a korbička se dala snadno oddělit od podvozku. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Galerie, Miminko, Mateřství, Miminko, Retro, Dětství, Kočárek, Babička, Výbavička pro miminko, prababičky, Vývoj, kočárky, prababička, Dějepis, Vintage, Elegán, Britská královská rodina, Historický vývoj, White House, Spála, Poník, Výroba, Děťátko, Devon, Vymoženost, Kočárky na Heureka.cz