Maminka.czZdraví

Revoluce ve školních bufetech! Slovenští školáci už si nekoupí hamburger, smažák ani energeťák

Lenka Brožová 17.  3.  2023
Nejenže podle nové vyhlášky školní bufety na Slovensku nesmí prodávat energetické či sladké nápoje nebo smažená jídla, ale také sladkosti, chipsy a podobné výrobky nesmí tvořit více než polovinu jejich sortimentu. Co si od toho Slováci slibují? Především to, že jejich děti zhubnou...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle údajů za rok 2022 je na Slovensku více než 12 tisíc obézních dětí a obezita se bohužel týká už i těch nejmladších ročníků. Do boje s touto civilizační nemocí se nově pustila právě vyhláška slovenského ministerstva zdravotnictví, která vstoupila v platnost ve středu 15. března. 

Mnoho rodičů vynakládá mnoho energie na to, aby svým dětem vštípili zdravé stravovací návyky. Jejich úsilí by proto nemělo přijít vniveč ani tehdy, když dítě o jídle rozhoduje samo. Vyvážená strava je základem dobrého zdraví a studijních úspěchů a tomu by měla odpovídat i nabídka ve školních jídelnách,“ uvedla Daša Račková, tisková mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví.

VIDEO: Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě? 

Sbohem, langoši!

Co tedy ve svých školních bufetech slovenští žáci už nenajdou? Alkoholické nápoje nebo tabákové výrobky – to pochopitelně. Ale nově také nealkoholické nápoje s přidaným cukrem (více než 5 g/100 ml), s kofeinem, taurinem a chininem, tedy takzvané energetické nápoje. Dále doplňky stravy, ale také rychlé občerstvení, jako jsou langoše, chléb ve vajíčku, smažené potraviny, zpracované masné výrobky a uzené masné výrobky s obsahem masa nižším než 80 %. Také výrobky obsahující majonézu, paštiky a hamburgery

Školní bufety se samozřejmě nevyprázdní. Sortiment by měl zahrnovat zejména čerstvé ovoce a zeleninu, ovocné a zeleninové šťávy a nektary (s obsahem cukru do 5 g/100 ml), celozrnné a cereální výrobky, mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem přidaných cukrů (včetně bezlaktózových alternativ), ale také nápoje a přírodní šťávy bez konzervantů a masné výrobky s minimálně 80procentním obsahem masa.

Obědy ve školní jídelně nemůžou zaplatit tisíce rodin. Prvňáček kvůli hladu při vyučování omdléval

První pokusy už před téměř deseti lety 

Cílem této akce je snížit množství konzumované soli a cukru a motivovat děti k lepšímu způsobu stravování. „Zdravější sortiment ve školních jídelnách spolu s nabídkou potravin ze školních jídelen vytvoří nutričně hodnotnou nabídku potravin a jídel pro děti v místech, kde tráví podstatnou část dne. To přirozeně podněcuje děti ke zdravějšímu výběru a zvyšuje pravděpodobnost, že si osvojí zdravější stravovací návyky i prostřednictvím školního prostředí,“ říká Daša Račková, tisková mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví.

Slovensko plánovalo zakázat prodej cukrovinek, slazených nápojů a jiných nezdravých potravin na školách už před téměř deseti lety. Ale schválený zákon tehdy vetoval prezident Andrej Kiska, podle kterého norma přesně nedefinovala produkty rychlého občerstvení.

"Pamlsková vyhláška" à la Kocourkov po česku

V Česku platí od roku 2016 Vyhláška o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, známá spíše pod výrazem "pamlsková vyhláška". Nechvalně známá... Ta totiž, jen co začala platit, se zase měnila a byl to docela Kocourkov. V roce 2018 byla za velkého humbuku novelizována.

Velkou a zřejmě mediálně nejznámější kritičkou zmírnění české vyhlášky byla specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Upozorňovala na to, že i pro jídlo ve školních bufetech platí, že "příležitost dělá zloděje". Její názor na stravování ve školách si přečtěte například ZDE

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Školák, Jídelníček, Děti a jídlo, jídlo, Dětský jídelníček, Základní škola, Dětská obezita, Cukr, Potraviny, suroviny, Česká republika, Vyhláška, Školní bufet, Margit Slimáková, Kocourkov, Hamburger, Nápoj, Taurin, Výrobek, Slovensko, Smažák, Bufet, Zdraví na Heureka.cz