Maminka.czNebezpečné výrobky

Roční chlapec spolkl baterii a zemřel. Lékaři varují před nebezpečnými hračkami. Nemáte je doma také?

Tereza Víchová 11.  2.  2022
Nejšílenější noční můra všech rodičů se odehrála o Vánocích v Anglii. Malý Hughie spolkl knoflíkovou baterii z plyšové hračky. Na následky pár dní poté zemřel. Čeští lékaři stále upozorňují na nebezpečné předměty a riziko jejich vdechnutí nebo polknutí. Nemáte je doma také?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Baterie v jícnu znamenala smrt

Ročnímu Hughiemu se stala osudnou plyšová opička s malou lithiovou baterií. Uvízla v jícnu, způsobila fatální poškození orgánů a doslova vypálila díru velikosti mince do srdce. Nepomohla ani dvanáctihodinová operace. Rodiče museli udělat nejtěžší rozhodnutí v životě a chlapce nechat odpojit od přístrojů. Kdyby totiž přežil, podle lékařů by spíš „jen existoval”. O hrůzném případu informoval web The Sun.

Rodiče Hughieho si procházejí peklem a založili petici, kterou chtějí dosáhnout plošného zákazu drobných baterií v dětských hračkách. Nejsou ale jen tam a jen málokdo z rodičů si uvědomí, jak jsou životu nebezpečné věci všudypřítomné. Malé baterie najdete třeba v zubních kartáčcích, dětských svítících botách nebo přáních k narozeninám. Lékaři stále bijí na poplach, aby byli rodiče maximálně opatrní.

VIDEO: Znáte základy první pomoci při dětských úrazech?

Stačí chvíle nepozornosti

„Na dětských klinikách ve FN Motol je ročně ošetřeno průměrně 220 dětí s cizími tělesy. U přibližně 60 dětí byly v loňském roce cizí předměty nalezeny v trávicím traktu, u ostatních dětí pak v uchu, nose a průduškách,“ uvádí MUDr. Michal Jurovčík, primář Kliniky ušní, nosní a krční kliniky 2. LF UK a FN Motol. Děti jsou velmi rychlé a stačí opravdu jen malá chvilka nepozornosti. „Vždy, když dítě spolkne nějaký cizí předmět, je potřeba ho co nejdříve nechat vyšetřit lékařem,“ říká prof. MUDr. Jiří Nevoral, CSc., z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Knoflíkové baterie jsou jedním z vůbec nejnebezpečnějších předmětů – když baterie uvízne v jícnu dítěte, hrozí jeho rychlé proděravění. Během několika málo hodin tak může v důsledku toho dojít k devastaci okolních hrudních orgánů, jako se to stalo malému Hughiemu. V žaludku mohou být knoflíkové baterie zase příčinou vředů.

VIDEO: Nedýchá? Popálilo se? Podívejte se na základy první pomoci dětem, můžeme to potřebovat všichni

Pozor dejte i na magnety

Na první příčky žebříčků velkého rizika pro děti se dostávají i magnetické stavebnice a jakékoliv jiné magnety. V listopadu na to znovu Českou obchodní inspekci upozorňovala Dětská nemocnice FN Brno. V minulém roce tu do listopadu museli operovat čtyři děti kvůli magnetickým kuličkám.

Magnetické kuličky jsou velmi malé části hračky a dítě je snadno spolkne či vdechne. V případě spolknutí několika kuliček způsobí uvnitř těla dítěte to, že se kuličky spojí dohromady. Mohou způsobit velké zdravotní komplikace s nutností dítě operovat.

Témata: Rodiče, Hračky pro děti, Smrt, Smrt dítěte, Nebezpečné výrobky, Klinika, Chlapec, Bezpečnost dítěte, FN Brno, hračka, Přání k narozeninám, Anglie, Hráč, Nejtěžší rozhodnutí, Fat, Předmět, LF UK, Jícen, Dom, Fakultní nemocnice Brno, Česká obchodní inspekce, Fakultní nemocnice Motol, Baterie, Noční můra, Dětská nemocnice, Hračky na Heureka.cz