Maminka.czHračky pro děti

Rodiče často dětem nakoupí na Vánoce dárky, které si ještě ani nestačí přát

Alena Dušková 12.  12.  2018
Protože jsme i my jako děti nejkrásnější svátky zimy prožívali a nemohli ani dospat, když byl za dveřmi Štědrý den, přejeme si, aby to i naši potomci cítili minimálně stejně. Možná ještě s větší intenzitou. Jenže umíte své děti obdarovat správně? I na tom totiž záleží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příliš mnoho dárků škodí

Asi jste si, pokud máte ratolesti už malinko odrostlejší, sami všimli, že když je dárků nespočet, nadšení dětí je v první chvíli sice obrovské, ale po krátkém okamžiku vlastně vyšumí stejně rychle, jako přišlo. I když se malí obdarovaní nadšeně vrhnou na hromadu, kterou jim Ježíšek nachystal, buď se hned ze začátku zaseknou na prvním či druhém balíčku a k dalším už nepostupují, nebo je rozbalují jako o překot, ale vlastně vůbec nevnímají, co v nich je.

Ještě nemáte dárky? Tyhle překvapí děti od tří do šesti let! Inspirujte se

Celý zmatek pak ještě umocňuje tuna rozházených vánočních papírů a obalů z hraček. A najednou je z báječné nadílky jen podivný blázinec. Vlastní postřeh k tomu má i maminka Gábina:

"Když jsme poprvé slavili Vánoce s manželovým synem z prvního manželství, překvapilo mě, že nejprve všechny dárky nakupil, pečlivě spočítal, a když zjistil, že jich má nejvíce, spokojeně začal rozbalovat. Už tenkrát mi to přišlo nevýchovné, vůbec jsem nechápala, proč ho v podobných věcech muž podporuje. Jako by množství bylo měřítkem lásky!

Navíc dostával hromadu dárků ještě u své mámy. Štvalo mě to o to více, že si s nimi po rozbalení vlastně ani nehrál. Složil jedno lego a pak už se mu jen hračky válely netknuté v koutě. V duchu jsem si tenkrát říkala, co si asi bude přát příště, když už má úplně všechno. A pochopitelně si další rok vysnil rovnou počítač, třebaže mu bylo teprve devět.“

I když by někoho mohlo napadnout, že Gábinin nevlastní syn byl příliš rozmazlený, chyba je v tomto případě na straně rodiče. Reakce dítěte odmala zahrnovaného hromadou balíčků je naopak přirozená. Podle psychologů se totiž euforie u bohatě obdarovávaných dětí dostaví v budoucnosti jedině s větším a větším množstvím dárků.

Jak vypadá Ježíšek? Co odpovědět na dětské otázky?

Ale jejich obsah už dítě ani příliš nezajímá. V tomto případě platí, že méně je rozhodně více. Obzvlášť pokud máte ratolesti předškolního věku, které se ještě příliš nepoměřují se svými vrstevníky. Lepší je zkrátka jeden vytoužený dárek než hromady zbytečností, o které pak už jen zakopáváte.

Nespěchejme s tím, co není na programu…

Dalším nešvarem pak je, že nakoupíme dětem všechno, co si ještě ani nestačí přát. A ony, ačkoliv se sotva postavily na nohy, už mají doma krabice s předraženými stavebnicemi, vlastní tablet, licenční hračky, o nichž neměly ani ponětí. Tím, že je zavalíme hračkami, po nichž vlastně netouží, jim bereme možnost dozrát k nim a přát si je, až přijde správný čas.

I my jsme udělali minulý rok podobnou chybu, když jsme klukům koupili autodráhu. Sice se jim líbila, jenže ji ještě nezvládli pořádně ovládat tak, aby udrželi autíčka v dráze. Tedy je brzy omrzela a začala v pokojíčku akorát překážet.

Tak jsem ji složila do krabice a čekám, až přijde její čas. S mužem jsme se zařekli, že propříště raději necháme děti chvíli přemýšlet o tom, co by si přály, a dopřejeme jim toužení, které radost z obdarování následně velmi umocňuje, než je abychom je zasypali hromadami věcí bez většího rozmyslu. Však se nic nestane, když si na dárek trošku počkají a neohromí hned své spolužáky, že oni už „to“ mají. O tom přece Vánoce nejsou!

Dětem nelžeme. Jak to chodí v rodinách, kde dárky nenosí Ježíšek?

Dopis Ježíškovi k nezaplacení

Přistihli jste se, že tápete, co vlastně vašim miláčkům pořídit? Držte se doporučení psychologů a sepište s dětmi dopis pro Ježíška. Během toho si vyslechnete, co si doopravdy přejí, co naopak chtějí jen proto, že to viděly u kamarádů nebo v reklamě.

Během tvoření dopisu pro Ježíška jim můžete také vysvětlit, jaká přání jsou splnitelná a proč. A co opravdu dostat nemůžou. Aby nedošlo ke zbytečnému zklamání, když si třeba dítko vysní věc, na níž vaše rodinné příjmy nedosahují. Zároveň by si pod stromečkem vždycky mělo rozbalit aspoň jednu hračku, po které velmi toužilo.

Vánoční dárky pro nejmenší: Tímhle potěšíte miminka a batolata do tří let

Praktické dárky také nejsou na škodu, ale něco pro radost zkrátka v balíčku být musí. Pokud vám nějaká vymodlená věc připadá jako hloupá a předražená pitomost, zkuste si s dítětem promluvit a nenápadně oťukávat, navádět a hledat jinou alternativu, která by jej nakonec přece jen potěšila stejně. Například že místo Iron mana, který za týden bude ležet v krabici, dostane brusle, na nichž bude řádit celou zimu.

Ještě na jednu souvislost spojenou s Vánoci nezapomínejte: Snažte se na děti působit i výchovně a nemateriálně, aby pochopily, že zimní svátky nejsou postavené jen na načinčaných balíčcích.

Bambule místo mašle, fotka místo jména. Zabalte letos dárky netradičně

Vysvětlete jim, že mnohem důležitější je, že si je můžete užít spolu, že se máte rádi a že vám vzájemně na sobě záleží. Duchovní hodnota by se neměla vytratit do vzduchoprázdna.

Není nejlepší, když se z Vánoc stane jen oslava konzumu a materiálna. Povede to jen k tomu, že vám brzy takový Štědrý večer přeroste přes hlavu, protože troufalá přání svých potomků už neufinancujete.

Témata: Hry pro děti, Rodiče, Hračky pro děti, Vánoce, Vánoce 2018, Balíček, Hromada, Slavná maminka, Ježíšek, Správný čas, Blázinec, Podobná věc, Štědrý den, Van, Štědrý večer, První chvíle, Minulý rok, Děti, Hodnota, Velké množství, Nespočet, Stavebnice, Iron Man, Krabice, Obdarování, Hračky na Heureka.cz