Maminka.czRozhovor

Rodiče, děti a hraní: Dětská ergoterapeutka o technologiích i návratu k venkovním aktivitám

redakce 19.  9.  2022
Jaké jsou trendy v zábavě dětí? Vracíme se v čase a ustupujeme od technologií? O tom všem si povídala blogerka a youtuberka Kamča Linda Sedláčková s dětskou ergoterapeutkou Olgou Markovou. Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak tráví dnešní děti volný čas? Podle odbornice je to velmi různorodé, ale obecně se dá říci, že se rodiny vracejí k pohybu a tráví více aktivního času venku.

„Rodiče také často hledají, jak dítě co nejvíce motoricky a rozumově rozvíjet a to je rozhodně dobře,” říká Olga Marková.

Rodiče také čím dál více berou v potaz, že hrát si s dětmi není žádný ztracený čas. Protože i sebekreativnější hračka se doma třeba povaluje v koutě. Ale když se zapojí rodič jako iniciátor aktivity, děti mají největší radost a míru zapojení do hry.

Zvykáme si na školu. Ne vždy bude dítě všechno bavit, říká speciální pedagožka. Jak to doma nastavit a kdy psát úkoly?

Proč vůbec rodiče vyhledávají dětského ergoterapeuta? I o tom se vedla debata ve studiu. Obvykle se podle Olgy Markové potýkají s nějakými potížemi v běžném životě pokud jde o chování dítěte. Zažívají například náročné situace ve škole nebo školce - dítě nestandardně reaguje, má často potíže s běžnými činnostmi jako je třeba obyčejné oblékání.

Kdy je vlastně čas navštívit odborníka?

„Vždy, když je chování dítěte už moc zatěžující. Když má rodič pocit, že radu potřebuje a hledá ji. Záleží samozřejmě na tom, jak to on sám cítí,” podotýká ergoterapeutka.

Jaké jsou rozdíly mezi výchovou u nás a v zahraničí? Jaké má ergoterapeutka tipy na hraní a hry  dětmi a proč je zapojovat do běžného chodu domácnosti? Podívejte se na video.

Témata: Děti, Rozhovor, Rodičovství, Rodina a vy, Rodiče, Hračky pro děti, zábava, venkov, Technologie, Hraní, Aktivita, Kamča, Trend, Venkovní aktivita, Linda Sedláčková, Hračky na Heureka.cz