Maminka.czBatole

Rodičovská a sKarta: Nelze ji odmítnout, ale není nutné ji používat

Dagmar Štoudková 22.  10.  2012
Rodičovská a sKarta: Nelze ji odmítnout, ale není nutné ji používat
Od začátku roku 2012 začala platit nová pravidla v sociální sféře, novinkou je vyplácení dávek formou sKarty. Reforma se dotkla všech skupin lidí pobírajících nepojistné sociální dávky, tedy i rodičů na rodičovské dovolené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý příjemce sKarty bude písemně vyrozuměn o tom, že je jeho karta na úřadu připravena. Nejprve obdržíte od příslušného úřadu práce dopis s výzvou k vyzvednutí sKarty. Při převzetí dostanete příručku s návodem, jak lze kartu používat, informaci o podmínkách použití a také sazebník plateb.

Kartu nelze odmítnout, ale není nutné ji používat. Pro příjemce rodičovského příspěvku bude platební funkce karty dobrovolná, poslouží hlavně jako identifikační prvek při komunikaci s ÚP. Pokud nebudete chtít s sKartou nakládat a budete chtít i nadále přijímat dávky na svůj vlastní účet, bude to možné. Jsou 2 možnosti, jak toho dosáhnout:

1. příkazem provedeným na ÚP ČR při přebírání karty

Pokud si celou dávku přejete převádět na jiný účet hned po jejím připsání, nastavíte si tuto službu na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR. V takovém případě nezadáváte ani pevné datum ani částku, vše je dáno termínem výplaty a výší dávky.
Zaměstnanec kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR s vámi vyplní formulář s požadovanými údaji. Jejich správnost potvrdíte podpisem a formulář předáte k založení do evidence

2. samostatně prostřednictvím bankomatu České Spořitelny

Zřízení jednorázového i trvalého platebního příkazu je zdarma, jejich provedení je za 6 kč. Došla bezhotovostní platba je zdarma – za přijetí dávky tedy nic neplatíte.
V podstatě tedy se pro rodiče na rodičovské přijetím sKarty nic nezmění.

Základní informace o sKartě

• má 3 funkce – identifikační, autentizační a platební
• podobný systém využívá Finsko, Velká Británie, Itálie či USA
• sjednocuje dosud funkční systém vyplácení dávek bezhotovostní, hotovostní a poštovní poukázkou
• má dvě varianty – základní a speciální, speciální varianta poslouží zároveň jako průkaz TP, ZTP či ZTP/ P
• vydání sKarty je 1x za její platnost (4 roky) zdarma
• zdarma je otevření a vedení platebního účtu, bezhotovostní platba kartou u obchodníka, výběr z bankomatu České spořitelny ke každé dávce nebo provedení jednoho bezhotovostního převodu


Zdroj: FinExpert.cz

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Peníze a kariéra, Úřad práce ČR, Bankomat, Základní informace, Finsko