Maminka.czPeníze a kariéra

Rodičovská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět

Petr Gola 23.  10.  2014
Jak dlouho je možné čerpat rodičovskou dovolenou? Jak vysoký je rodičovský příspěvek v roce 2015? Kdy končí rodičovská dovolená? Může na ni nastoupit otec? Můžete při ní vydělávat? Odpovíme na důležité otázky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodičovská dovolená navazuje na mateřskou dovolenou. Rodičovská dovolená je peněžitá dávka, kterou nejčastěji pobírají maminky do tří let věku dítěte. Lze ji však čerpat i kratší dobu.

Článek píše o situaci v roce 2015. Podívejte se na aktuální informace:

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět
Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět

Zaměstnavatel musí poskytnout rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si matka zažádá, nejdéle však do tří let věku dítěte. Některé maminky žádají o dvouletou rodičovskou dovolenou, kterou následně prodlouží na tři roky.

Mateřská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět
Spočítejte si samy, jak vysoká bude vaše mateřská

Jak se o rodičovský příspěvek žádá?

O rodičovský příspěvek musíte požádat prostřednictvím předepsaného formuláře na příslušném úřadu práce. K vyplněné žádosti je potřeba předložit občanský průkaz žadatele, rodný list dítěte a potvrzení o denním vyměřovacím základu pro možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku.

Pro přiznání rodičovského příspěvku se nezjišťuje rodinný příjem ani majetkové poměry. Nárok na rodičovský příspěvek mají nárok všechny maminky (tatínci), kteří po celý kalendářní měsíc osobně pečují o nejmladší dítě v rodině. Ze zákona se rodiče mohou v čerpání rodičovského příspěvku střídat.

V takovém případě je ale vhodné dostavit se na úřad práce společně. Jeden z rodičů ukončí pobírání rodičovského příspěvku a druhý si o rodičovský příspěvek zažádá.

Tip: Žádost o rodičovský příspěvek můžete vyplnit také elektronicky a formulář odeslat prostřednictvím datové schránky.

Jak je rodičovský příspěvek vysoký?

Rodičovský příspěvek je po celou dobu rodičovské dovolené stejný a souhrnně činí 220 tisíc korun. Rodiče si mohou zvolit, jak dlouho jej budou pobírat. Na základě tohoto rozhodnutí se upraví měsíční výše rodičovského příspěvku. Zůstává stejná i pokud se rodiče na rodičovské dovolené vystřídají. 

Rodičovský příspěvek nesmí být vyšší než 70 % předchozího výdělku a měsíčně nesmí činit více než 11 500 Kč. Takto vysoký rodičovský příspěvek dostává rodič s měsíční mzdou 16 500 Kč a více. Výši rodičovského příspěvku je možné změnit, a to jedenkrát za tři měsíce.

Rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem

Peněžitou pomoc v mateřství – mateřskou – pobírá matka 28 týdnů (37 u více dětí). Peníze se vyplácí z nemocenského pojištění a činí 70 % denního vyměřovacího základu. Ten se vypočítá z příjmů za předchozích 12 kalendářních měsíců. Aby mohla žena mateřskou pobírat, musí být v posledních dvou letech před nástupem alespoň 270 kalendářních dní nemocensky pojištěna, jinak nárok na mateřskou nemá. 

Tip: Určitě si přečtěte článek Mateřská dovolená – vše, co potřebujete vědět

Rodičovský příspěvek čerpá matka od narození dítěte (pokud nepobírá mateřskou), nebo po ukončení výplaty mateřské (28 týdnů popř. 37). Rodičovský příspěvek čerpá rodič na rodičovské dovolené a může to být i otec dítěte. Výše rodičovského příspěvku je 220 tisíc korun a jeho čerpání lze rozdělit až do tří let věku dítěte. 

Mohu si při čerpání rodičovského příspěvku přivydělat?

Rodič pobírající rodičovský příspěvek může mít vlastní příjem ze závislé činnosti nebo ze samostatné výdělečné činnosti. Při práci pro jiného zaměstnavatele nejsou žádné limity. Rovněž výkon samostatné výdělečné činnosti není nijak omezen. 

Dokonce je to výhodné, neboť samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší zdroj příjmů a při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ. Při práci pro stejného zaměstnavatele je ale potřeba sjednat jiný druh práce, než je uveden na původní pracovní smlouvě. 

Vždy však musí být splněna podmínka zajištění celodenní péče dítěte. Jestliže rodič dítěte pobírá rodičovský příspěvek, tak může být dítě do dvou let v jeslích nebo obdobném zařízení maximálně 46 hodin měsíčně. U dětí starších dvou let již není žádný zákonný limit. 

 

O délce čerpání rodičovského příspěvku si rozhodují rodiče sami

 

Na rodičovskou může i tatínek

Během rodičovské dovolené pobírá maminka (nebo tatínek) rodičovský příspěvek. V praxi mohou čerpat dokonce oba rodiče rodičovskou dovolenou současně, avšak rodičovský příspěvek se vyplácí pouze jednomu.

Proto čerpá rodičovskou dovolenou jeden rodič, nebo se rodiče střídají. Nejdříve může třeba rodičovský příspěvek pobírat matka a následně otec.

Maminka chce na rodičovské zůstat déle, co dělat?

Z různých důvodů se může stát, že maminka chce nebo musí zůstat s dítětem doma ještě jeden rok. Tříletá rodičovská dovolená nestačí. V takovém případě je potřeba, aby se maminka se svým zaměstnavatelem dohodla na čerpání neplaceného volna do doby než se situace vyřeší.

Maminka musí o neplacené volno u svého zaměstnavatele požádat. Žádosti však zaměstnavatel není povinen vyhovět. Při dobrých vztazích by však neměl být s čerpáním neplaceného volna problém.

Pro důchodové účely se za náhradní dobu pojištění považuje péče o dítě až do čtyř let věku. Daň z příjmu a sociální pojištění se u neplaceného volna neplatí. Zdravotní pojištění v některých případech však ano.

Pokud maminka splňuje podmínku péče o dítě do sedmi let, tak je pro účely zdravotního pojištění považována za státního pojištěnce a během neplaceného volna zdravotní pojištění neplatí. Je však nutné splnit potřebné administrativní úkony, aby bylo v registru zdravotní pojišťovny vše v pořádku.

Mohu rodičovký příspěvek pobírat kratší dobu, než čerpám rodičovskou dovolenou?

Protože mají rodiče možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku, tak některé maminky zvolí dvouletou variantu, přičemž u svého zaměstnavatele čerpají rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. I tento postup je možný.

Třetí rok na rodičovské dovolené však již maminka nedostane rodičovský příspěvek. Tento postup je výhodný, pokud rodiče plánují co nejdříve další dítě. Rodičovský příspěvek lze totiž čerpat pouze na nejmladší dítě v rodině. A to i v případě, že v rodině jou dvě děti mladší tří let.

Tohle dítěti nikdy neříkejte! Věty, které se vždycky minou účinkem

Kdy lze pobírat rodičovský příspěvek automaticky čtyři roky?

Pro možnost volby délky rodičovského příspěvku je nutné splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění. Stačí však, když podmínku pojištění splní alespoň jeden z rodičů. Pokud podmínku pojištění nesplní ani jeden z rodičů (např. oba rodiče jsou nezaměstnaní nebo oba studují), tak se pobírá rodičovský příspěvek automaticky čtyři roky. V takovém případě činí v prvních devíti měsících rodičovský příspěvek 7 600 Kč a následující měsíce 3 800 Kč.

Mohu během rodičovské dovolené dostat výpověď?

Maminka na rodičovské dovolené je v ochranné lhůtě. Během rodičovské dovolené tedy nemůže dostat výpověď ani z nejčastějšího důvodu ze strany zaměstnavatelů, pro nadbytečnost. Avšak i na rodičovské dovolené je možné o práci přijít – pokud se zaměstnavatel ruší nebo se alespoň jeho část stěhuje jinam. 

Maminka na rodičovské dovolené může podat výpověď kdykoliv, stejně tak může kdykoliv ukončit pracovní poměr dohodou. S dohodou však musí souhlasit zaměstnavatel i zaměstnankyně.

Ochranná lhůta se vztahuje pouze na dobu čerpání rodičovské dovolené. Po návratu do práce je možné už obdržet standardní výpověď pro nadbytečnost.

Tip: Další informace k rodičovskému příspěvku najdete například také na Portálu veřejné správy

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kariéra, Peníze a kariéra, Sociální pojištění, Čerpání rodičovské, Výdělečná činnost, Pracovní poměr, Občanský průkaz, Měsíční výše, Rodičovská dovolená, Neplacené volno, Rodinný příjem, Úřad práce, Celodenní péče, Kalendářní měsíc, Dovolená, MPSV, Dov, Ochranná lhůta, Nejmladší dítě