Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět

Rodičovský příspěvek čeká roce 2017 mnoho změn. Přečtěte si, jak podat žádost o rodičovský příspěvek nebo jakou si můžete zvolit rychlost čerpání. Je možné si na rodičovské dovolené přivydělávat? A víte, kdy vám rodičovská končí a jak je to s docházkou dítěte do školky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy vzniká nárok na rodičovský příspěvek? 

Na rodičovský příspěvek máte nárok po skončení peněžité pomoci v mateřství (PPM). V případě, že jste neměla na mateřskou nárok, dostate rovnou rodičovský příspěvek, a to hned po narození děťátka. Rodičovský příspěvek nevyplácí OSSZ jako PPM, ale odbor sociální podpory při úřadu práce.

Pokud se v rodině narodí další dítě, nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zaniká, a to i v případě, že na narozené dítě náleží rodičovský příspěvek ihned od narození ve stejné výši, v jaké náleží doposud na starší dítě. Změnu je nezbytné ohlásit příslušnému orgánu, aby nevznikl přeplatek na dávce.

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět
Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské

Jaká je výše rodičovského příspěvku?

Letos vláda přišla s novinkou, díky níž se budou moci rodiče rozhodnout, jakým způsobem svůj rodičovský příspěvek vyčerpají. Je na nich, jakou výši a délku čerpání si zvolí, navíc vše budou moci přizpůsobit aktuální situaci.

Celková výše rodičovského příspěvku je 220 tisíc korun a rodiče jej mohou čerpat nejdéle do 4 let věku dítěte. Rodičovský příspěvek, respektive jeho výše se nemění, ani v případě, že se rodiče na rodičovské dovolené vystřídají.

Jaké jsou varianty čerpání rodičovského příspěvku? 

Nyní je maximální částka rodičovského příspěvku stanovena na 11 500 korunách. Tato horní hranice měla být od nového roku zrušena. Nově měl mít rodič možnost čerpat příspěvek až do výše odpovídající peněžité pomoci v mateřství, respektive až do částky 32 640 korun měsíčně (u rodiče, který vydělával 80 tisíc měsíčně). Bohužel to zatím neprošlo Poslaneckou sněmovnou ČR.

Ach jo, ministerstvo slibovalo změny v rodičovské, ale zatím se nic neděje


Celková částka rodičovského příspěvku se nemění. Zůstává tedy na 220 tisících. V případě nejvyšší možné částky tak budete moci po schválení Sněmovnou tyto peníze moct vyčerpat během šesti měsíců.   

V současné době rovněž platí, že pokud nelze žádnému z rodičů stanovit k datu narození dítěte denní vyměřovací základ, náleží jim rodičovský příspěvek bez možnosti volby v pevně stanovených částkách do čtyř let věku dítěte.

 

Nová dávka by mohla začít platit ke konci roku 2017 s ohledem na průběh legislativního procesu!

 

Týká se to nejčastěji studentů, nezaměstnaných nebo OSVČ, kteří si nehradí nemocenské pojištění. Návrh ruší toto  omezení  a umožní těmto rodičům volit měsíční výši až do 7 600 Kč.

Jak vyřídit žádost o rodičovský příspěvek?

O rodičovský příspěvek se žádá na úřadu práce, kde je třeba předložit rodný list dítěte, občanský průkaz rodiče a také potvrzení od České správy sociálního pojištění o nároku na dávku, která ovlivňuje nárok a výši rodičovského příspěvku.

A co práce na rodičovské dovolené? Mohu si přivydělat? 

Při pobírání rodičovského příspěvku můžete pracovat u svého zaměstnavatele či u jiného zaměstnavatele bez omezení, je možná i samostatná výdělečná činnost.

Navýšení přídavků na dítě i rodičovského příspěvku. Co dalšího schválila vláda?
Ze zákona také vypadne omezení týkající se umístění dítěte do školky, jeslí nebo jiného předškolního zařízení. Dítě bude moct zařízení navštěvovat neomezeně, aniž to mělo na výplatu rodičovského příspěvku vliv.

Zdroj: http://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/314590-prehled-novinek-pro-rodiny-jak-si-polepsi-v-roce-2017

Ze zákona také vypadne omezení týkající se umístění dítěte do školky, jeslí nebo jiného předškolního zařízení. Dítě bude moct zařízení navštěvovat neomezeně, aniž to mělo na výplatu rodičovského příspěvku vliv.

Zdroj: http://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/314590-prehled-novinek-pro-rodiny-jak-si-polepsi-v-roce-2017

Kdy rodičovská končí a jak se dá prodloužit?

Délka mateřské a rodičovské záleží na vás podle zvolené délky. Standarně se počítá s délkou tří let, kdy vám rodičovská končí a zaměstnavetel vám drží místo. Můžete se ovšem se zaměstavatelem domluvit, že nastoupíte dříve nebo případně zažádat o prodloužení.

Dokud nejsou dítěti tři roky, musí vám zaměstnavatel vyhovět. Ovšem v případě, kdy chcete nastoupit do zaměstnání dříve, než jste nahlásili, tak to je možné jen se souhlasem zaměstnavatele. Rodič také může být na rodičovské dovolené bez rodičovského příspěvku, stejně tak může pobírat rodičovský příspěvek a pracovat.

Zrušení sledování docházky dítěte do předškolního zařízení

Novela mimo jiné navrhuje úplné zrušení podmínky sledování docházky dítěte do předškolních zařízení. MPSV sice počítala s platností zákona od 1. ledna 2017, ale nyní aktualizovala na stránkách, že by se tak mělo stát ke konci roku 2017. Dítě bude moci navštěvovat předškolní zařízení neomezeně, aniž by to mělo vliv na čerpání příspěvku. Aktuální informace najdete na stránkách MPSV.

Jsem na rodičovské a čekám další dítě. Jak to bude s rodičovskou? 

Pokud otěhotníte ještě během čerpání rodičovského příspěvku, je dobré si hned zvýšit jeho výši, abyste stihla vybrat co nejvíce z daných 220 tisíc korun. Pokud všechny peníze nevyčerpáte, nebo nemůžete z důvodu, že denní vyměřovací základ ani jednoho z rodičů nestačí na navýšení příspěvku, tyto peníze propadnou státu a nelze je dále vymáhat.

Příklad

Maminka je na rodičovské dovolené s prvním dítětem do 31. března, a druhé dítě se jí narodí až 12. dubna. Co se bude dít v těch dvanácti nepokrytých dnech, kdy žena nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství a samozřejmě nenastoupí do práce. Je možné, aby dostala rodičovský příspěvek od 1. dubna?

Možné to není, protože pokud maminka nemá u druhého dítěte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, dostane rodičovský příspěvek až ode dne narození druhého dítěte (respektive nejmladšího dítěte v rodině). Informaci o ukončení rodičovského příspěvku na starší dítě i o nároku na rodičovský příspěvek na nové dítě je třeba nahlásil na příslušné zdravotní pojišťovně, která podá i informace týkající se období mezi rodičovskými příspěvky.

Řešení: Maminka si může rozvrhnout rodičovský příspěvek tak, aby jí pokryl i měsíc, kdy se má narodit druhé dítě. V našem případě tedy duben. I kdyby to měla dostat pár stokorun. Vyhne se tak běhání po institucích jako je například zdravotní pojišťovna.

 

Přivýdělek k rodičovské: Víte na co máte nárok a co musíte splnit?

Po čem pracující matky touží? Zkrácené úvazky a možnost práce z domova
Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřská, Rodičovský příspěvek, Pracující matky, Úřad práce, Zdravotní pojišťovna, Výdělečná činnost, PPM, Nejmladší dítě, Čerpání rodičovské, Narození druhého, Stanovený čas, Dov, Koruna, Rodičovská dovolená, Sociální pojištění, Celková výše, Informace týkající, MPSV, Navýšení, Čerpání, OSVČ, Narozené dítě, Maximální částka